İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, 10 Nisan 2020 tarihinde cuma günü akşam saat 21’de yaptığı açıklamada, “işin başından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerçekleşen bir süreç yönetimi ortadadır. Akşamüstü Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı çerçevesinde hafta sonu itibariyle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla saat 24’ten başlayarak pazar günü akşam saat 24’e kadar 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi” dedi.

İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu açıklamasından hemen sonra 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta vatandaşlar alışveriş için sokağa çıktı. Alışveriş merkezlerinde ve pazar yerlerinde büyük kalabalıklar oluştu. Sokağa çıkanların yüzde 80’ninde maskesi yoktu. Covid 19 virüsünü taşıyan insanlarla, virüsü taşımayan insanlar, 2 saat boyunca birlikte oldular. Covid 19’dan korunma ve izolasyon kurallarına uyulmadı. Virüsün yayılmasına ortam ve zemin sunuldu.

Bu karar ve karar sonrası yaşanan gelişmeler, Sağlık Bakanlığı Corona Virüs Bilim Kurulu Üyeleri başta olmak üzere, bilim adamların ve toplumda büyük bir infial yarattı ve tepki aldı.

Bu tepkiler üzerine İç işleri Bakanı Süleyman Soylu, 12 Nisan 2020 tarihinde pazar akşamı saat 21’de “Gayretle ve titizlikle yürütülen bir süreçte, tamamen salgının önlenmesine yönelik hafta sonu sokağa çıkma kararının uygulamasının sorumluluğu, her yönüyle şahsıma aittir. Sayın Cumhurbaşkanım beni bağışlasın. Onurla yürüttüğüm İçişleri Bakanlığı görevinden ayrılıyorum dedi. İçişleri Bakanlığı görevinden istifa etti.”

İstifasından hemen sonra Hürriyet Gazetesi’nde Ahmet Hakan’a yaptığı açıklamada; “Ben bunu öngörmedim. Zamanlaması açısından alınan karar, bakanlığımıza ait bir karardır. Bir kez daha söylüyorum. Eleştirileri de aldım kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim” dedi.

Süleyman Soylu'nun istifa kararını duyurmasından yaklaşık 2 buçuk saat sonra Süleyman Soylu ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bir makam sahibinin istifasını sunması kendi takdiridir, fakat nihai karar sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamadan hemen sonra İçişleri Bakanlığında istifa eden Süleyman Soylu, görevine geri döndüğünü açıkladı

Soruyorum

1- “Aldığım kararın ülkeye ve topluma zarar vereceğini öngöremedim. Zamanlaması açısından alınan karar, bakanlığımıza ait bir karardır. Bir kez daha söylüyorum. Eleştirileri de aldım kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim” diyerek, ülkeye ve topluma verdiği zararı kabul edip görevinden istifa eden bakana hayır sen başarılısın görevine devam edeceksin denilerek bakanın istifasının kabul edilmediğinin, dünyada bir örneği var mı?

2- İçişleri Bakanı olarak aldığı kararın ülkeye ve topluma vereceği zararı öngöremediğini, yanlış yaptığını, topluma ve ülkeye zarar verdiğini, başarısız olduğunu, kabul edip, siyasi sorumluluk alıp görevinde istifa eden fakat 2 saat sonra istifasını geri alıp, görevine geri dönen, dünyada bakan örneği var mı?

3- Tek adamın aldığı kararla yönetilen, yönetimde şeffaflık, hesap verme, katılımcılık ve denetlemenin olmadığı, bir ülkenin ve toplumun geliştiğinin ve kalkındığının, sorunlarının çözüldüğünün, ülkenin ve toplumun barış ve huzura kavuştuğunun dünyada bir örneği var mı?

Devam edecek