Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Arapça Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Osman Kaya’nın yeni eseri “Kur’an ve Diğer Semavi Kitaplara Göre Kölelik” Çıra Yayınlarından çıktı. 303 sayfa tutan eser başlıca şu ana konulardan oluşmaktadır:

  • Kavramsal Çerçeve, Tanım ve Tarihsel Bağlam
  • Köleliğin Tarihçesi ve tarihi Süreç İçerisinde Köleliğin Kaynakları
  • Genel Olarak Semavi Din ve Kitaplara Göre Kölelik
  • Kur’an ve Sünnetin Köleliğin Sona Erdirilmesi ile İlgili Getirdiği Hükümler
  • Savaş Esirleri ve Köleliğin Hukukî ve Sosyal Sonuçları
  • Sonuç
  • Kaynaklar

Kitabın sonuç bölümünde özet olarak İslam’ın gerçekleştirdiği en önemli reformlardan birinin insanlar arasında, aslında var olmayıp sonradan oluaşan/oluşturulan eşitsizlikleri ortadan kaldırmak olduğu belirtilmektedir. İslam dininin, bir ırkın Allah tarafından üstün ırk olarak seçilmişmiş olabileceğini asla kabul etmediğini, bütün insanların tek ana ve babadan türediği, kimsenin kimseden ırk bakımından üstün kabul edilmediği, üstünlüğün ancak takvada olduğu; insanların dillerinin ve ırklarının farklı olmasının bir çeşitlilik olarak Allah’ın ayetlerinden olduğu izah edilmektedir.

İslam’ın öngördüğü köleliğin sadece geçici zamanlı savaş esirleri için öngörüldüğü, bunun dışında değişik yollarla köleleştirilen ve pazarlarda satın alınana insanların köleleştirilmesinin, bunlarla haremlik oluşturulmasının, alınıp satılmasının İslami olmadığı anlatılmaktadır. Müslümanların tarihinde bu gibi vakalar bulunmakla beraber bunun İslam’ın temel esaslarına, Kuranın hükümlerine ve peygamberin sünnetine uygun olmadığı belirtilmektedir.

Birçok yanlış uygulamada olduğu gibi kölelik ve cariyelik konusunda da bu anlayıştan kurtulmanın yolunun Kuranın emirlerine ve Hz. Peygamberin saf ve berrak olan fiili, kavli ve takriri sünnetine uymaktan geçtiğini düşündüğünü söylemektedir.

Yazarın diğer eserleri:

  1. Kur’an’da Nuh Kıssası (Yüksek Lisans tezi)
  2. Kur’an’ın Nüzulü Sürecinde Müslümanlarla Diğer Dini Gruplar Arasındaki İlişkilerin Kur’an’a Yansıması (Doktora tezi)
  3. Kur’an’a Göre Dinler Arası Diyalog
  4. Tefsir alanında yayımlanmış birçok makale