Bizim insanımız çok zekidir, yaratıcılıkta üstüne yoktur. Hergün televizyonlarda ya da gazetelerde dolandırıcılıkla ilgili akla hayale gelmeyen yöntemler okuyor ya da görüyoruz. Bu uyanıklar genelde saf, dürüst insanları hemen fark edip oyunlarına düşürüyorlar.

Bu uyanıkların son kurbanlarından birisi de İzmir de okuyan besnili bir öğrenci oldu.

Üniversite öğrencisi genç ATM de para çekerken yanına bir kişi gelir. Banka kartını kaybettiğini ama acil para çekmesi gerektiğini söyleyerek gence sizin hesabınıza internetten para havale etsem çeker bana verirmisiniz der. Genç düşünür ve bir sakınca olmadığına karar verek peki der. Bunun üzerine bu uyanık gencin hesabına havale yapar. Genç te havale edilen parayı çekip adama verir.

Birkaç gün sonra genci bankadan arayarak, hesabınızdan böyle bir işlem yapılmış, neden yaptınız diye sorarlar. Genç olayı anlatır ve sakınca görmediğim için yaptım der. Bankacı, bu bir dolandırıcılık olayı bu nedenle sizi savcılığa vereceğiz der. Genç, yanlış bir şey yapmadığını, sadece yardımcı olduğunu söyleyerek telefonu kapatır.

İki gün sonra genç para çekmek için ATM ye gittiğinde hesabında bloke olduğunu görünce olayı araştırır. Olayın aslı şöyle gelişmiştir; ATM de gençten yardım isteyen kişi aslında bir dolandırıcıdır. Telefonla bir şekilde ikna ederek Elazığ daki iyi niyetli vatandaştan hesap bilgilerini almıştır. Saf delikanlıdan yardım talep ettiğindeise aslındaasıl amacı Elazığ daki vatandaşın hesabından para havale edmektir ve amacına ulaşır. Dolandırıldığını anlayan Elazığlı vatandaş savcılığa suç duyursunda bulununca, havale edilen hesabın sahibi olan genç suçlu olarak görülür.

Ortada parası çekilen mağdur Elazığlı bir vatandaş, İzmir de hesabına para havale edilen genç vardır, ama asıl dolandırıcılığı yapan uyanık ortada yoktur.

İzmir de öğrenci olan genç dolandırıcılıktan savcılıkça takibe alınır, ifadeler verilir, hesabı bloke edilir. Ama asıl uyanık dolandırıcıya ulaşılamaz.

Aman dikkat; yanınıza tanımadığınız bir insan gelip böyle bir talepte bulunursa ondan uzak durun. İyi niyetiniz size hayatı zehir edebilir. Ve lütfen bu olayı mümkün olduğu kadar tanıdıklarınıza iletin.

ASIM ÖCAL

06/07/2017