2004 yılı Ülkemizde trafik yılı olarak ilan edilmiştir.Bunun amacı toplumun dikkatini bu konuya çekerek, toplumu duyarlı hale getirmek, konunun toplum gündemine yerleşmesini sağlayarak bir takım önlemler geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Bu amaç doğrultusunda Besniliyi doğrudan ilgilendiren Besni-Gaziantep karayolunun trafik, tehlike ve kaza durumu hakkında bilgi vermeye çalışacağız.Bu bilgiler Besnili yol kullanıcılarını doğrudan ilgilendirmektedir. Besnili olan herkesin Gazianteple bir şekilde ilişkisi vardır, bu yolu kullanmıştır veya kullanacaktır. Çünkü Besni sosyal, ekonomik ve iktisadi olarak Gazianteple doğrudan veya dolaylı ilişki içerisindedir. Ayrıca kazaların mağdurları da sanıkları da çoğunlukla Besnili veya Besni ile ilgisi olan insanlardır.
2003 yılında Arabanda meydana gelen trafik kazalarının % 62 si Besni-Gaziantep karayolunda meydana gelmiş, ölümlü kazaların ise % 83 ü yine bu yolda meydana gelmiştir. Trafik kazalarının % 68 inin aracın hızını, yük, teknik özellikler,yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmamaktan kaynaklandığı anlaşılmaktadır.
Bu bölgedeki trafik kaza sayısı Türkiye ortalamasının 1/7 altında seyrederken ölümlü kazalardaki ölü sayısı Türkiye ortalamasının 25 katı, yaralı sayısı Türkiye ortalamasının 3 katı kadardır.
Bu verilerden çıkan sonuç, bu karayolunda trafik kazası sayısı Türkiye ortalamasının çok altında olmasına rağmen ölü sayısı 25 kat fazladır.En büyük kaza nedeni aracın hızını yol durumuna göre ayarlamamaktır. Karayolları Trafik Kanununun yasal saydığı hız sınırını aşma suçu deve de kulak denecek kadar az işlendiğine göre yasal veya yasala yakın hızda gidilmesine rağmen ölü ve yaralı oranı neden ürkütücü boyutlara ulaşmaktadır.Burada karayolunun ne kadar karayolu mühendislğli tekniğine uygun olduğu sorusu akla gelmektedir. Sanırım bu yolda mühendislik hataları bulunmaktadır. En açık örnekleri ise Besni çıkışı, İl sınırı ve çevresi, karadağ ve çevresi ile Arabanı çevre yoluna bağlayan giriş ve çıkışlardır.Besni çıkışı kar yağmadığı zaman bile tipi nedeniyle kapanabilmekte, güneyinin kapalı oluşu nedeniyle buzlanma olabilmekte, İl sınırı yine güneyi kapalı olduğundan buzlanmaya müsait olup keskin virajların 20-30 metrelik çalışma sonunda yumuşayabilecek yerlerinde çalışma yapılmamış olması, Araban çıkışlarının belirgin olmayışı, keskin virajlarla düzenlenmiş olması, Karadağ çevresinde keskin virajların yumuşatılmaması ve buzlanma gibi karayolu mühendisliği hataları, sağlık hizmetlerindeki yetersizlik, yol ve yakın çevresinin coğrafi ve meteorolojik olumsuzlukları birleşince böyle iç karartan bir tablo ortaya çıkmaktadır.
Ölü sayısının fazla olmasının bir diğer nedeni de yaralılara ilk yardım ve acil sağlık hizmeti sunmadaki yetersizliktir. Solunum ve dolaşım sistemi duran bir hastaya 3-5 dakika içerisinde müdahale edilmeli, aksi taktirde beyin hücreleri tahrip olmakta, sürenin uzaması durumunda hasta ölebilmektedir. Ülkemizde trafik kazalarında yaralananların yaklaşık % 80 inin sağlık kuruluşlarına kavuşmadan öldüğü de bilindiğine göre Besni ile Gaziantep arasındaki 100 km.lik yol üzerinde bu yardımı sunacak sağlık kuruluşu bulunmamakta, bulunan sıradan sağlık kuruluşlarında da uzman personel, araç ve gereç eksikliği bulunmaktadır.
İşletme hızı orta civarında olan bu yol ve çevresinde ölü ve yaralı sayısını azaltmak için bu yolu duble yollar projesi kapsamında yeniden düzenlemek, yol çevresindeki sağlık kuruluşlarını ilk yardım ve acil sağlık hizmetlerini kısa sürede sunacak şekilde yapilandırmak çözüm olabilecektir.
Editör: Adıyaman Haber