İnsanın bütün yaşam alanını kapsayan ve onu yönlendiren duygusal bilinçtir ruh sağlığı. Birey kendisiyle, ailesiyle, bulunduğu toplumla ve yaptığı işler arasında sürekli ilişkiler geliştirir ve bu ilişkiler denge ve uyum içerinde gerçekleşmezse ruh sağılığında sıkıntılar olduğu görülür. Ya da aksine yaşadığı çevre ile verimli ilişkiler geliştirip üretkenlik, duygusal ilişki kurma yeteneği, özgüven ve kabullenme , kendini tanıma, gerçeği normal algılama, davranışlar üzerinde istekli bir denetim sağlama yeteneği gibi ilkeleri dengeli bir şekilde sağlayan ilişilerde ruh sağlıklıdır diyebiliriz. İncelediğimiz çemberi çocuklar üzerinde sınırlandırırsak ele alacağımız nedenlerin başında en yakınları yani ebeveynleri gelir. Bu makalede çocuklarda yaygın görülen depresyonun; tanımından, belirtilerinden ve nedenlerinden bahsedeceğim.

Depresyon: "İç karartıcı" anlamına gelen depresyon; bireyin kendini kararsız, mutsuz, umutsuz, ilgisiz ve isteksiz, özgüvensiz ve yaptığı her işten tat alamama durumudur. Unutmayalım ki her üzüntü, umutsuzluk, kararsızlık depresyon değildir. Depresyonun çocuklarda görülme sıklığı %4, ergenler görülme sıklığı ise %17 civarında. Bu istatistik yaşam boyu hastalanmada her 10 erkekte 1'inde, kadınlarda ise her 5 kadından 1'inde görülmektedir.

Belirtileri: Çocuklar sürekli gelişim içerisinde oldukları için depresyon kendini farklı şekilde belirtir. Her dönemdeki depresyonun farklı belirtileri vardır. Gelişimin aksaması, kazanılması gereken becerilerin geç kazanılması belli başlı belirtilerdir. Çocuklarda belirtiler daha çok kilo alamama, kolay ağlama, huzursuzluk, uyaranlara isteksiz kalma, mızmız davranma, oyuncaklarını atma ve kırma, karın ağrısı, ayrılık kaygısı, kardeşine zarar verme, kendisine zarar verme, uyku düzeninde bozulmalar, iştahsızlık, başarıda düşme, odaklanma sorunu gibi belirtiler yer alır.

Nedenleri: Doğum ile 1.5 yaş arasındaki süreçte çocuğun annesi ile bağlanması önemlidir. Annenin çocuk ile sıkı bir ilişki içerisinde olması gerekir. Bu dönemde sağlıkla yürütülmeyen ilişki ileride depresif belirtilere sebep olmaktadır. Annenin depresyon içinde olması da çocuğu etkilemektedir. Bununla birlikte yakınlarından birini kaybetmek, ilgisiz sosyal çevre, şiddete maruz kalma, hakarete uğrama, cinsel istismar, özürlü doğma, yeti yitimi, hastanede uzun süre tedavi görme, sürekli ilaç kullanımı, ağrıya maruz kalma gibi nedenler de vardır.

Tedavisi: Çocuk ve ergenlerde aile terapisi ve bireysel tedavi daha çok etkili olmakla beraber ilaç tedavisi ve grup tedavisi kullanılır.