DEPREM GERÇEĞİYLE YÜZLEŞMİYORUZ!...

Ülke olarak öncelikle ve ivedilikle gündeme  depremi almamız gerekir.Hala hazırlıksızız! Ve bu konuda hala yetersiziz. 
Merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8 şiddetindeki #deprem Adıyaman'da ,bir çok ilimizde ve Gölbaşı ilçemizde de belirgin bir şekilde hissedildi. Depremden hayatını kaybeden  yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Halkımıza büyük geçmiş olsun.

 Depremin ülkemizin bir gerçeği olduğunu göz ardı etmeden ve  bu konuda daha yaygın bir eğitim ve bilinç düzeyine sahip olması gerekiyor.Ancak Ne yazik ki, yaşanan depremler sonrasında  görülen eksiklikler ve aksaklıklar büyük ölçüde  sürekliliğini koruyor.

Şu gerçeği unutmadan 17 Ağustos 1999  Marmara depreminden  günümüze kadar kalıcı  tedbirler alınmadan çarpık yapılanma devam ediyor. Özellikle fay hattı üzerindeki şehirlerden risk taşıyan mevcut yapı stokunun  yeniden inşa edilmesi ve kentsel dönüşüm sürecinin burada önemini bir kez daha  vurgulamak istiyorum.

Kentsel dönüşüm süreci büyük bir ciddiyetle ele alınmalıdır. 
Topraklarımızın tamamına yakını deprem kuşağında bulunan, her an deprem riskiyle yaşadığımız ülkemizde tam anlamıyla hazırlıklı olmadığımız yaşanan depremlerle bir kez daha görülüyor.

Japonya gibi ülkelerde bize oranla daha büyük ölçekte depremler olmasına rağmen daha az etkilenmekteler hem de  hiç can kaybı yaşanmadan.Bu da bize gösteriyor ki jeolojik verilere dayalı bilgileri kulanarak gerekli tedbirlerin alınması durumunda can kaybının olmadan   fazla zayiyat  görmeden insanlar hayatlarını sürdürebilirler.
Depremle ilgili bilim adamlarının önemli açıklamaları, çevrecilerin, doğa derneklerinin uyarıları, "Kanal İstanbul  Projesi'nin rant projesi olduğu gerçeğini bu yaşadığımız deprem , doğanın dengesini bozmamamız gerçeğini iktidar sahiplerine hatırlatacak  mı acaba?

Bizim ülke olarak rant projelerine değil,ciddi anlamda Deprem  projelerine ihtiyacımız var. Deprem ülkemizin gerçeği fakat deprem gerçeğiyle yüzleşmiyoruz. Dilerim hiç olmazsa bu yaşadıklarımızdan ders alırız. Halkımıza büyük geçmiş olsun. Dilerim başka acılar yaşanmasın. 

25 .01.2020
Fatma Ulubey