Herkes, durumundan şikayetçi.

Herkes, başkalarını görevini yapmadığı için eleştiriyor.

Herkes, bir şeylerin ve durumların değişmesini istiyor.

Herkes, yeni birilerinin ortaya çıkarak bu değişimi yapmalarını bekliyor.

 

Ortaya çıkması beklenen kişilerin; bugün bu görevi üstlenen kişilerden farklı davranmasının garantisi yok.  Yeniden hayal kırıklığı ve zaman kaybı ile yüz yüze gelinmemesinin garantisi yok. 

 

Zira “beklenen kurtarıcılar” demokrasi içinde yine herkes tarafından seçilecek.

 

Herkes bugüne kadar davrandığından farklı davranmayacağından, seçtikleri de farklı kişiler olsa dahi farklı davranmayacaklar ve farklı sonuçlar elde edilmeyecektir.

 

Bir an için idealist ve nitelikli kişilerin seçilerek yönetime geldiği varsayılsa dahi, bu kişilerin değişim için yapacakları işler “popülist, çıkarcı” davranış kültürüne sahip çoğunluk tarafından kısa sürede yozlaştırılacak veya sindirilecektir. Bunun bugüne kadar pek çok örneğini hep beraber gördük.

 

O halde, bugüne kadar yapılanlardan farklı şeyler yapılmazsa sonucu değiştirmek mümkün olmayacaktır. Bir başka ifade ile herkes alıştığı, benimsediği ve irdelemediği kendi davranış, düşünce, beklenti, bakış ve eleştirilerini farklılaştırmadıkça bugüne kadar olanlardan farklı bir sonuç elde edilemeyecektir. 

 

Bu farklılık başkalarından beklenecek bir değişim değildir. Zira yine bugüne kadar olduğu gibi “herkes başkasından beklerse” durumdan en ufak bir değişiklik olmayacaktır.

 

-                       - O halde değişme herkes kendinden başlamalıdır. Herkes kendisine dönmeli ve birey olarak davranışlarını yeniden değerlendirmelidir.

 

-                       - Önce kendi bilgi ve bilinç düzeyimizi, iç tutarlılığımızı değerlendirip, gerekiyorsa tutum ve davranışlarımızı değiştirmeliyiz.

 

-                       -Bunun sonucunda aile, iş ve arkadaş çevremizdeki sosyal ilişkileri farklılaştırarak daha içten, daha bilinçli sevgi ve eleştiri ortamı oluşturmalıyız.

 

İlişkilerimizi daha sağlam kurarak, işimizi daha iyi yaparak kişisel çevremizde memnun olmadığımız durumları değiştirmek veya çevreyi tamamen değiştirmek bilgi ve cesaretine sahip olmalıyız.

 

Bu bireysel değişim düşüncesi ve eylemi daha güzel bir çevre ve daha güzel bir ülke oluşturma sürecinin ilk adımıdır.

 

 

Birey ’den başlayan değişim önce herkesin kendi içinde gelişecek, diğer bireylerdeki içsel değişimlerle temas etmeye başlayınca kendi kendini besleyerek halka hakla büyüyecek ve pozitif etkilerinin yansımaları tüm sosyal ilişkilerde ve ülkeyi yönetenlerde kendini gösterecektir.