Her yıl 29 Ekim günü cumhuriyetimizin kuruluşunu kutluyoruz. Bu yıl yine 91. yılını kutladık. Dünya döndükçe de kutlamaya devam edeceğiz.

Dünyanın üç kıtasına yayılmış olan Devlet-i Aliye’nin yeryüzü sahnesinden çekilmesinden sonra ecdadımız, yedi düvelin dev taarruzlarına karşı büyük mücadeleler vermiş, destansı mücadeleler neticesinde Anadolu’da nur topu gibi bir cumhuriyet doğmuştu.

Cumhuriyet, cumhurun içinde bulunmuş olduğu yönetim sisteminin adıdır. Oysa geriye dönüp baktığımızda, cumhuriyet döneninde cumhura rağmen çok ciddi olumsuz gelişmelerin yaşandığını, cumhurun çeşitli cenderelerden geçirildiğini görmekteyiz:

Cumhuriyetin ilk yıllarında toplumun tamamı okuma yazma biliyorken, bir gecede yapılan harf devrimiyle birlikte, herkes cahil bırakıldı!

Batılılaşma adına şapka kanunu yapılarak, cumhurun başına cebren şapka giydirildi. Üstelik kanun çıkmazdan bir yıl önce şapkayla ilgili kitap yazan İskilipli Atıf hoca, dönemin Kültür Bakanı tarafından ödüllendirilirken, bir yıl sonra kanununla birlikte “Vay sen misin bu kitabı yazan” denilerek, idam ettirildi!

Cumhura rağmen antidemokratik gelişmeler meydana gelince beraberinde Şeyh Said isyanı patlak verdi, bir süre sonra isyancıların tamamı tutuklanarak çeşitli cezalara çarptırıldı! Şeyh Said, Diyarbakır’da darağacında sallandırıldı!

Asırlar boyu semalarda yankılanan ezan, bir anda Türkçeyle okunarak, özünden uzaklaştırıldı!

İslam âleminin mihenk taşı olan halifelik lağvedilerek, Müslümanların tamamı ipi kopmuş tespih habbeleri misali dağılarak yalnızlığa mahkûm edildi!

Birçok caminin kapısına kilit vurularak ibadete kapatıldı; kimisi ahıra dönüştürüldü, kimisi depo olarak kullanıldı, kimisi de sebepsiz yere kapalı tutuldu! Keza Kur’an kurslarının köküne kibrit suyu döküldü!!!

Dersim havadan ve karadan bombalanarak yerle yeksan edildi! Başta Seyyid Rıza olmak üzere, toplumun ileri gelenleri meydanlarda idam edildiler!

Kel Ali, Kılıç Ali ile Necip Ali gibi cellatlar toplumun korkulu rüyası haline gelmiş, nice vatan evladını sudan bahanelerle idama mahkûm ettiler!

Zaman zaman darbelerle, post modern darbelerle meşru hükümetler alaşağı edilerek, toplumda derin travmalar yaşatıldı!

Bütün bunlar cumhuriyet döneminde yaşanan ve bir çırpıda aklımıza gelen hadiseler! Dolayısıyla nice bu tür olumsuzlukların vaki olduğunu sıralamak mümkün…

 Cumhuriyet döneminde, cumhura bunca olumsuzluklar reva görülmüş olduğuna göre, doğal olarak sistemde bir eksiklik var! 

O eksikliğin adı da; demokrasidir.

Selam, sevgi ve gönül dolusu muhabbetlerimle…

 

 

                        Bilal KARADAĞ

[email protected]