Çocuklar renklerden bir tek siyahı bilmezler, rengarenk bir dünyadır onların ki...O renkli dünyalarını kirletmeye biz büyüklerin hakkı yok.
Dünyada bir tek çocuk mutsuz olmasın.Çocuklar, çocuk gibi yaşasın.
Çocuk karnemize gelin hep beraber göz atalım.
Çocuk konusunda yeni verilere ulaşmak pekte mümkün değil . Örneğin Adalet Bakanlığı istismara uğrayanlarla ilgili siteye erişimi engellemiş.
Çocuk istismarı son 10 yılda dört kat arttı!
Çocuğa yönelik cinsel istismar önlemeyi hedefliyen uluslararası ECPAT derneğinin 2015 yılı Türkiye raporu' na göre cinsel istimara en fazla maruz kalan gurubun çocuklar olduğunu ve cinsel suçların yüzde 46' sı çocuklara karşı işlendiği belirtilmektedir.
Peki Neden?
Tüm bunların başlıca nedeni,kanunlardaki boşluk,Cezasızlık,iyi hal idirimleri,( neyin iyi haliyse artık) çocuk yaşta evlilik vs.
Düşüncelerine çok önem verdiğim, Kadın hakları için büyük mücadele veren, özverili bir çalışma yapan Türkiye Kadın Denekleri Federasyonu ( TKDK) Başkanı Sn. Canan Güllü ile bu Sabah yaptığım mini bir şöyleşide şu sözü bence konunun can alıcı noktası , " KORUMAYI YASALAR YAPAR!"
Düzenlemelerden bağımsız düşünülmeyeceği gibi, bu durumun mevcut yasaların çocuklarımızı koruyamadığıdır.
2017 yılında "Utanç Raporu"diye açıklanan bir raporda kadın cinayetlerini durduracağız Platformu'nun verilerine göre 2017 yılında 409 kadın cinayeti işlendi 387 çocuk cinsel istismara uğradı.
Her platformda dile getirdiğim bir sözü yinelemek isterim. Biz ülke olarak ne kadınlarımızı ne de çocuklarımızı koruyamıyoruz.
Çocuklar gökyüzünün maviliklerinde balon uçurmalı, Büyük üstad Nazım Hikmet diyor ya,
"
Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar,
oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında
dünyayı çocuklara verelim."
Çocuklarımız tacizle ,cinayetlerle, çocuk gelinlerle gündeme gelmemeli , onları yaşamdan koparanlar ağır cezalara çarptırılmalıdır.
Çocuk Gelinler!
Türkiye Avrupa Sıralamasında Birinci!...
Elde edilen verilere göre, Avrupa'da erken yaşta evliliklerin en çok görüldüğü ülke olarak Türkiye ilk sırada yer aldı. Bu bağlamda, Türkiye'de 18 yaşından önce evlendirilen çocukların nüfusa oranı yüzde 15 olarak kayıtlara geçti.
Çocuk İşçilerinin durumu da bir hayli vahim.
TÜİK'in açıkladığı resmi rakamlara göre, Türkiye'de 2019 yılının 4. çeyreğinde bir ekonomik faaliyette çalışan 5-17 yaş grubundaki çocuk sayısı 720 bin oldu. Çocukların çalışma nedenlerinde ilk sırayı yüzde 35,9 ile "hanehalkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak aldı.
Türkiye genelinde 5-17 yaş grubundaki çocuk sayısı 16 Milyon 457 Bin olarak tahmin edildi. Bu yaş grubundaki çocuklar, kurumsal olmayan nüfusun yüzde 20,3'ünü oluşturdu. Yaş grupları itibarıyla 5-11 yaş grubundaki çocuk sayısı 9 Milyon 12 Bin, 12-14 yaş grubundaki çocuk sayısı 3 Milyon 796 Bin, 15-17 yaş grubundaki çocuk sayısı ise 3 Milyon 649 Bin kişi olarak öngörüldü.
Biz çocuklarımızı koruyamıyorsak daha neyi koruyabiliriz ki?
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi: " Vatanı korumak çocukları korumakla başlar" Evet çocuğu korumak devletin öncelikli ve en önemli görevlerinden biridir.
Görünen odur ki Çocuk karnemiz de zayıf!..
Oysa dünya çocuklarla güzelleşir.
26.04.2020
Fatma Ulubey