Merhaba canlar, 14 yılı aşkın bir süredir öğrencilere ve ailelere danışmalık hizmeti veriyorum. Yaşam koçluğu, Kişisel gelişim uzmanlığı, Hızlı Okuma ve Hafıza Eğitmenliği yapıyorum. Felsefe öğretmeniyim aynı zamanda yayınlanmış üç adet kitabım var. Çocuk davranışları ve eğitimi üzerine bir yazı dizisi ile yanınızdayım.

          Çocukluğumdan beri kitap okumayı çok severim. Daha ilkokuldayken harçlıklarımı biriktirir, kitap alırdım. Bu okuma aşkını babam ekti yüreğimize. Kitap sevgi demekti, tutku demekti benim için. Yıllar sonra bir arkadaşla inatlaşıp(biraz inatçı olduğum doğrudur J)hızlı okuma eğitimi aldım. Çok uç bir fikirdi bana göre; insan nasıl bu kadar hızlı okuyabilirdi. Ben çok sevdiğim kitapları ağır ağır, içime sindire sindire J hatta acaba iyi anladım mı diye çoğu kez cümleyi çift baskı okuyarak günlerce bir kitabı bitirmeye çalışıyordum. Oysa eğitim aldıktan sonra okuma hızım 145 den 750 ye çıktı. Sonra hızlı okuma uzmanlık eğitimi aldım. Bu değerli bilgiyi paylaşmalıydım insanlarla. Ve başladım eğitimlere. Bu eğitim okumayı sevenlere artık daha çok kitap okuma imkânı verdi. Okumayı sevmeyenlere okumayı sevdirdi.

           Günümüz şartlarında çocukları etkileyen o kadar çok etken var ki; kitap okutmak tam bir kargaşa haline gelebiliyor. Bilgisayarın, telefonun, tabletin… Vs. başından kaldıramıyoruz. Maalesef şu anda ailenin ve okulun eve doldurduğu okuma ve kaynak kitapları, çocuğun ilgisini çekmekten çok; nasıl olsa bitiremeyeceğim en iyisi hiç başlamayayım düşüncesine yol açmakta. Ta baştan sıkıcı ve baskıyla dayatılan bir ödev algısı oluşmaktadır. Okuma aşkını söndürmektedir.

Peki, biz çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için neler yapmalıyız?

  1. Öncelikle çocuğumuza kitap alırken beraber seçmeliyiz. Benim seçtiğim ya da okumasını istediğim değil de kendisinin merak ettiği, ilgisini çeken bir kitap olmalı. Merak ilmin hocasıdır diye boşuna söylememiş atalarımız. Kişi merakla aldığı bir kitabı daha şevkle okuyacaktır.
  2. Bir kitabı bitirmeden yenisi alınmamalı. Yarım kalan okuma zihni meşgul edeceğinden, yeni okumalar verimli olmayacaktır. Hatta başladığınız kitap sıkıcı ise hızlıca okuyup bitirmek en iyisi olacaktır.
  3. Hangimiz isteriz bize oku derken; telefonla, televizyonla meşgul olanı veya yan gelip yatanı. Mümkünse anne baba sık sık kitap okumalı, evladına örnek teşkil etmelidir. Emin olun karşısında kitap okumanız, ona defalarca kitap oku demekten daha tesirlidir.
  4. Kitap okuma seviye seviyedir. Yeni başlayan birine kalın bir fikir kitabı vermeniz, yeni yürüyen bebeğe dağa çık demekle aynı şeydir.
  5. Çok yavaş okumada okuma şevkini öldüren nedenlerden biridir. Bunun için hızlı okuma eğitimi alması yararına olacaktır. İdealist bir anne baba iseniz kendinizde eğitim alın, çocuğunuza sürekli eğitim imkânınız olsun.

             Kısacası eğitimde peygamber metodu, en güzel yoldur. Yani davranışlarımız sözlerimizden daha etkilidir. Davranış kazandırmak istiyorsak, önce kendi davranışlarımıza bakmalıyız. Armut dibine düşer sözü de buna güzel bir örnektir.

Sorularınız ve detaylı bilgi için;

Facebook: www.facebook.com/suna.binici.1,

İnstagram: https://www.instagram.com/irmaksunabinici/

Twitter: https://twitter.com/irmaksunabinici

Tumblr: https://irmaksunabinici.tumblr.com/

Email: [email protected]

You tube: https://www.kisa.link/NzPv