Toplumsal hafızamızın yıllardır is bağlamış prangalarını gelişen teknolojiyle birlikte değerlendirdiğimizde ortada insanların türlü çelişkilerle birlikte yaşayıp gittiğini görüyoruz. Var olan hasletlerimizin girdabında kendi etrafımızda dönüp duruyoruz. Denenip sonuç alınmamış, çözümü bulunmamış sorunlarımızı çözmek için aynı metodlara başvuruyor, sorun çözülmeyince de ilk defa karşılaşıyormuş gibi şaşkınlığa bürünüyoruz.

Yerelden genele denenmiş çözüm yöntemlerin pratikteki uygulamalarını şöyle bir etrafımıza baktığımızda görüyoruz. Bugün siyasi parti teşkilatlarına baktığınızda ortada olan sorunlara çözüm yöntemlerinin aslında soruna çözüm aramak değil , liderin etkinliğini artırmak, pekiştirmek ve toplum önünde eksikliklerini kapatmaya yönelik çabalarla sınırlı kaldığını görüyoruz. Sorunlarımızı çözmek yerine, geçmişin ayak izlerine basıp farklı bir sonuca gideceğimizi hayal ediyoruz. Sadece siyasette değil toplumu ilgilendiren türlü sorunlara bakıldığında, hepsinin bir ezberin kollarına kilitlenmiş olduğunu görürüz. Önyargı ve hezeyanlarla toplumun düşün yollarına öyle setler yerleştirilmiş ki bireylerin tüm duyu organları budanmış gibi bir gerçekle karşılaşıyoruz 

Genel kabullerin topluma kaybettirdiklerinden , önyargıların bir gerçekmiş gibi toplum hayatına etki etmesine şöyle bir bakıldığında ; Akp nin dindar, muhafazakar değerlere sahip çıktığı ,manevi değerlerin tek temsilcisiymiş gibi bir yanlışın içinde olduğumuz görülür. Bu alışıla gelen düzenin, ne kadar yanlış olduğunu anlatırsan anlat, toplumun kemiklerine kadar işlenmiş bu gerçeği değiştirmek zordur. Öyle bir hayata öyle bir yanlışa mahkum edilmişki insanlar bugün Akp li birinin kıldığı namaz ile CHP' li birinin kıldığı namazı Akp lehine kıyas  yapıp CHP' li nin taklit yaptığını aslında gerçekte dindar olmadığını söyleyebilecek duruma geldiğimiz görülür. Doğuştan sanki dindarlık yada muhafazakarlık Akp nin tekelindeymiş gibi bir yanlışla insanlarımızın düşün dünyasına farklı bir bilginin girmesine olanak tanınmamıştır. 

CHP' nin yıllardır muhafazakar dindar toplumun düşün dünyasına etki etmemesine neden olan sorunu; Akp' ye verilmiş yada Akp tekeline alınmış değerlerde aramak gerekir. CHP bu genel kabulleri yıkmadıkça, zihinlere kazınan tekelleştirilmiş yanlışları düzeltmedikçe  iktidar olması mümkün değildir. Yıllardır sol siyasetin ancak %30 oy alır gibi bir yanlışla toplumun umutları kırılarak yapılan bir siyasetten farklı sonuç beklemek doğru değildir. Önce bu genel kabulün bu yanlışın ortadan kaldırılması gerekir. CHP nin belli bir kesimin partisiymiş algısı yaygın bir kanaattir. Bu kanaatin kesinliği ortadır. Lider kültünün zayıflığı partiye yönetilen eleştirilere bile cevap verecek durumda değildir. CHP  bir an önce baştan aşağı sol denge siyasetinin toplumun ana damarlarına etki edebilecek bir yapıya kavuşturulması gerekir. Toplumun zihnindeki CHP nin  çamaşır makinesine atılıp önyargılardan ve yanlışlardan temizletilene kadar yıkatılması gerekir. Akp'nin elindeki değerlerin taklidini değil asıllarının neler olduğunu anlatarak toplumu aydınlatması gerekir. Tüm bu gerekirlerin topluma dönüşümü sağladığı  ve farklı bir siyaset tarzını varlığını da ortaya çıkardığı görülecektir. 

Akp yıllardır bu genel kabul ve önyargı siyasetinden zamanında , her gerek duyduğunda faydalandığını görmemek için kör olmak lazım. Farklı bir şekilde söylemek gerekirse CHP nin Akp siyaseti altında genel yenilmişlik sendromu yaşadığı gerçeğidir. Kadroların umutsuzluğu , heyecansız teşkilatların sebebi budur bu sendrom bir an önce  mercek altına alınmalıdır.

 CHP nin bu gün sosyal demokrat bir yapıya kavuşması şarttır. Halkın ; kendi içinde ayrılıklar var bu parti üç yapılıdır kendini bile yönetemiyor gibi yanlışlarla hareket ettiğini görmesi gerekiyor. Liderinin değişmesi gerekiyor algısı toplumun her damarına etki etmiş durumda. Bunun gereğinin yapılması gerekir. Sönük ruhsuz siyasetle ve iktidardan gelen salvolara cevap vermekle  siyaset yapıldığı yanlışından dönülmesi şarttır . Haftalık analizlerle rapor sonuçlarıyla konuşulması gerekirken CHP nin Akp nin dümenine göre siyaseti bırakması gerek şarttır. 

Akp siyasetinin gerileme sebebi bu gün insanların zihinsel olarak arınmaya önyargılardan ve genel kabullerden kurtulmaya başlaması sebebi ile mümkün olmuştur. Tekelleştirilmiş sömürülmüş duygularına sahip çıkmasıyla mümkün olmuştur.CHP nin bu yenilmişlik sendromundan kurtulup insanlara seçenek olması için yapması gereken o kadar çok şey var ki... önce bu sendromdan kurtulması şart.