Adıyaman’ın 4’cü büyük ilçesi olan Çelikhan, köylerle beraber 15 bin 300 nüfusuna sahip. Coğrafi bakımında dağlık bir araziye sahip olan Çelikhan’da ancak kişi başına 1-2 dönüm düşmektedir. Tütünün yasaklanması halinde Çelikhan’ı zor günler beklemekte. Ancak çevre illere dağılarak ırgatlık yaparak çoluk çocuğun rızkını helal yoldan temin etmek için ırgatlık yapmaları gerekiyor.

Vatandaşlar, tütündeki para cezası ve hapis cezalarının kaldırması için talepleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye iletiyor. Daha önce bu bölgede kalıcı bir çözüm arayışı içerisine giren İlçe Tarım Müdürlüğü, tütüne alternatif kiraz ve elma ağaçları dikti. Ancak hiçbir alternatifin olmadığını gören yetkililer Çelikhan’da tütünden başka bir alternafi olmadığını söyledi.

Adıyaman’ın fakir bir memleket olduğunu, sanayisinin olmadığı bir kenttir. Bu yüzden tarım ürünlerine yoğunlaşması gerektiğini belirten vatandaşlar şunları söyledi:

“Geçen günlerde MHP Gaziantep Milletvekili Sayın Ali Muhittin Taşdoğan Adıyaman sorunlarını ve Çelikhan tütününü mecliste soru önergesi ile dile getirmesi bizleri çok memnun etmiştir. Bu sorunlarla kalmayıp özellikle keneviri Adıyaman’ın verimli büyük arazilerinde ekimini dile getirmiştir. Lakin Çelikhan’ımızın aile başına düşen tarım arazisi Adıyaman ve çevre illerle kıyasla çok az ve aile başına 1-2 dönüm düşmektedir. Bu nedenle Çelikhan’ı kenevirde kurtarmaz ve tek çıkış noktamız tütünümüzün serbest olması ve yasaklanmamasıdır. Son iki yıldır tütünlerin para etmemesi ve tütün ekimindeki belirsizlikler tüm Çelikhan’da bulunan çiftçilerimizi ciddi anlamda mağdur etmiştir ve halkımız perişan durumdadır. Adıyaman Milletvekillerimizin de derhal harekete geçip bu soruna sözde değil kalıcı bir çözüm bulmalarını Çelikhan halkı olarak bekliyoruz. Eğer tünümüz yasaklanırsa biz vatandaşlar olarak göç etmek zorunda kalırız. Çelikhan diye bir ilçe’de kalmaz. Yetkililerden ya bir yol açın yada yoldan çekilin.” 

Kaynak : PHA

Kaynak: pha