Çelikhan Sivil Toplum Plotformu, bir geçici köy korucusunun şehit edildiği bir tanesinin de ağır yaralanmasıyla sonuçlanan Karmukuk suyu tahsis sorununun çözülmesini istedi.

Platform üyeleri, Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda bir araya gelerek yetkililerin bu soruna çare bulmasını istediler.

Platform sözcüsü Müslüm Çakmak, yaptığı açıklamada Çelikhan ve çevresindeki tüm içme ve sulama sularının Adıyaman ve Malatya illerine verildiğini söyledi.

Çelikhanın iftilar ettiği tüm su kaynaklarının alındığını ve ilçe halkının sular içinde susuz bırakıldığını belirten Çakmak, “Bütün bu sular alınmasına karşın halkımızın içinde bulunduğu içme suyu ve sulama suyu problemlerini, çektiği sıkıntıları en çok Çelikhan halkı bilmektedir. İçme sularımızın aylarca akmadığı ve aktığı zamanlarda da yetersiz olduğu bilinen bir gerçektir. Halkımızın içme suyu ihtiyacını şehir dışındaki Karmukuk,Mirsuyu,Zerban vs,kaynaklarından taşımayla gidermeye çalıştıkları zamanlar çok olmuştur” dedi.

İlçedeki mevcut suyunun küresel ısınma nedeniyle yüzde 60 azaldığını ifade eden Çakmak, ilçede artan nüfusla beraber su ihtiyaçının artığını vurguladı.

İçme suyu sorununu gidermek için ilçe halkının olağanüstü sıkıntılar çektiğini ve yeni kaynak arayışına girmek zorunda bırakıldığını anlatan Çakmak, şöyle devam etti:

“Bu arayışlar sonucunda ilçemize gelebilecek tek kaynak suyunun Yeşilyayla köy sınırları içinde bulunan karmukuk suyu olduğu tespit edilmiştir. Karmukuk suyunun tahsisi için Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 02.06.2006 tarih ve 22477 numaralı tahsis yazısı ile Çelikhen Belediyesine verilmiştir. Akabinde köylüler tarafından 2008/17-33 sayılı Şanlıurfa Bölge İdare Mahkemesine itiraz davası açılmış, mahkeme Çelikhan Belediyesi lehine karar vermiştir. Köylüler bununla yetinmemiş Danıştay 10. Dairesinin 02.07.2013 tarih ve 5785 sayılı kesin karar ile dava red edilerek Çelikhan Belediyesi haklı bulunmuştur. Böylece idari ve hukuki tüm Yasal haklar Çelikhan Belediyesini haklı bulmuşlardır. Böylece Karmukuk su kaynağı Çelikhan Belediyesine ilgili makamlar tarafından yasal çerçevede tahsisi gerçekleşmiştir”

Bütün bu süreçlerden sonra Karmukuk suyu Sulama mevsiminde Yeşilyayla köyüne verilmiş bunun dışındaki zamanlarda da Çelikhan Belediyesine içme suyu olarak kullanıldığını ifade eden Çakmak, Yeşilyayla köylüsünün ‘’sulama suyu kullanım hakkının yasal yollarla güvence altına alındığını ve köylülerin kattien mağdur edilmediğini ileri sürdü.

Karmukuk su kaynağının tahsisi ile ilgili köyün içme ve sulama ihtiyacı karşılandıktan sonra kalan kısmının talep edildiğine işaret eden Çakmak, şöyle konuştu:

“Köylü kesinlikle mağdur edilmemiştir. Talep protokolünde Köylünün mevcut durumdaki 150 dönüm olan arazisi 300 dönüm,7 hane olan aile sayısı 60 hane olarak gösterilerek ileride olabilecek ihtiyaçları da karşılanmıştır. Çelikhan Belediyesi karmukuk suyunda çalışmalara başlayınca köylü çalışanları tehdit etmiş çalışmalarına izin vermemiştir. Hatta köylü, köy civarına piknik, avlanma ve mantar toplamak için giden Çelikhanlı vatandaşları tehdit etmişler bir kısmını kovalayıp arabalrının camlarını kırıp hasar vermişlerdir.
Bütün bu gerçeklerden sonra; hukuk develetinde yaşadığımızı, Yeşilyayla köylüsünün hukuk ve yasal çerçevede yapacağı tüm girişimleri, tüm mücadeleleri yapmaları kanuni haklarıdır, yapmalıdırlar ve saygıyla karşılarız.
Yaşanan bu sıkıntıları yakından takip etmek, Çelikhan ile köylünün karşı karşıya gelmemesi için nasıl bir katkı sağlamamız gerektiğini belirlemek için Çelikhan’daki tüm STK’lar olarak bir araya geldik. Bir yol haritası belirlendi, yapılan ve yapılacak çalışmalar tespit edildi”

-Tespitler

Çakmak, yapılan çalışmalar sonuçunda tespitleri şöyle sıraladı:
04.12.2014 tarihinde Çelikhan belediye başkanı Mustafa Bulut davet edilmiş, karmukuk içme suyuyla ilgili platformumuz bilgilendirilmiştir.
05.12.2014 tarihinde Platformumuz Çelikhan Beledîsinin ve Yeşilyayla köylüsünün yapacağı tüm girişimlerin hukuk ve yasal zeminde seyretmesi, bu çerçevede hak ve haklılığın belirlenmesi gerektiğini ve bunun dışındaki girişimlerin memlekete zarar vereceğini belirten bir çalışma gerçekleştirerek sağduyu çağrısı yapılmıştır.
09.12.2014 tarihinde karmukuk içme suyunda yapılan etüd çalışmaları sırasında güvenliği sağlamakla görevli kolluk kuvvetlerine yapılan saldırı sonucu bir köy korucusu şehit olmuş bir köy korucusu ağır yaralanmıştır.
20.12.2014 tarihinde şehit olan ve ağır yaralanan köy korucuları için basına açıklama yapılarak, Çelikhan’ın köyleriyle bir bütün olduğunu sukunetin ve sağduyunun hâkim olması için çağrı yapılmıştır.
24.12.2014 tarihinde yaşananların bir daha vuku bulmaması adına Çelikhan kaymakamlığını ziyaret edilerek, süreç ile ilgili görüş teatisi yapılmıştır.
28.12.2014 tarihinde ilçemizi ziyaret eden Adıyaman milletvekilleriyle bir görüşme gerçekleştirerek, halkımızın zaruret noktasındaki içme suyu sıkıntısını ve gelinen mevcut durumla ilgili bilgilendirme yapılmıştır.

-Vali Demirtaş’tan randevu talep edildi.

Çakmak, yapılan tespitlerin iletilmesi için Vali Mahmut Demirtaş’tan randevu talep ettiklerini beliterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Adıyaman Valiliğinden randevu talep edilmiş, gerçekleşmesi durumunda süreç ile ilgili görüşme yapılacaktır.
Valiliğe sunulmak üzere Karmukuk suyuyla ilgili idari ve hukuki süreci yansıtan ayrıntılı dosya ayrıca ekte sunulmuştur. Sonuç olarak Çelikhan halkının içme suyu sıkıntısı çok ciddi bir ihtiyaç haline gelmiştir. Karmukuk su kaynağının dışında ilçeye getirilebilecek başka kaynak bulunmamaktadır. İçme suyu halkımızın idari makamlardan zaruri ihtiyaçtan doğan bir talebidir. Halkımızın zorlaması sonucu Belediyemiz harekete geçerek karmukuk suyu idari makamlardan talep edilmiştir. İdari ve hukuki çerçevede yasaların uygulanarak karmukuk kaynak suyunun ilçemize tahsisini arz ve talep talep ediyoruz”

Editör: Adıyaman Haber