Çelikhan İlçesinde sağlık görevlileri tarafından belirlenen 20 eve ölçüm değerlerini belirlemek amacıyla ‘radon sensörü’ yerleştirildi.

Sağlık Bakanlığı ve TAEK, doğal kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının ev içi ölçüm değerlerini belirlemek amacıyla evlere ‘radon sensörü’ yerleştirildi.

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), doğal kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının ev içi ölçüm değerlerine ilişkin çalışma başlattı.

İstatistiklere göre doğada toprak, hava ve suda bulunan, kısa sürede yüzeye çıkarak evlerin içinde biriken radon gazı, her yıl 15 bin kişinin akciğer kanserine yakalanmasına yol açıyor.

Sağlık Bakanlığı proje çerçevesinde 81 ildeki, 62 bin 320 eve radon sensörleri yerleştirecek.

Belirlenen tüm noktalara yerleştirilen ölçüm cihazları iki ay boyunca salon ve yatak odasında bulunan dolap üzeri gibi yüksek bir yerde, hiç oynatılmadan bekletilecek. Cihaz her gün ev içindeki gaz oranını ölçecek ve kaydedecek. Ölçümler sonunda metreküpte 400 bekuerelin (radyoaktivite birimi) üzerinde radon gazının tespit edildiği bölgelerde acil önlemler alınacak. Radon gazının yüksek olduğu tespit edilen evlerin zemini de polietilen denilen özel bir malzemeyle kaplanacak. Mevcut binalarda ise, toprakla temas eden çatlak veya su sızıntıları varsa, bina onarıma alınacak.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Reşit Soner Aydoğan, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Türkiye atom enersisi kurumu doğal kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının  ev içi ölçüm değerlerine ilişkin çalışma başlattı. Radon gazı sigaradan sonra akciğer kanserinin en önemli ikinci nedeni olarak bilinmektedir.Bu çalışmalar kapsamında Çelikhan Toplum Sağlığı Merkezi olarak bizde de Çelikhan genelini kapsayacak şekilde belirlenmiş evlere 20 adet radon gazı sensörü yerleştirildi. 2 ay boyunca radon gazının en fazla toplandığı yer olan oturma odası ve yatak odası gibi yerlerde kalacak olan bu cihazlar gerekli sürenin dolmasıyla evlerden toplanacaktır. Bu cihazların ölçeceği gaz düzeyi doğrultusunda halkımız sağlığını korumak amacıyla gerekli önlemleri almayı planlıyoruz”

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Editör: Adıyaman Haber