Konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapan BASK Adıyaman İl Temsilcisi Hacı Ahmet YILDIRIM şöyle dedi:

Ramazan Bayramına öncesinde memurlara ikramiye verilmesi için BASK olarak, Sayın Cumhurbaşkanımıza bir mektupla talebimizi ilettik.

Sayın Cumhurbaşkanının memurların bu haklı talebine cevap vermesini bekliyoruz.

BAYRAMLARIN KAZANANI BANKALAR

Ramazan ayı, tabiatı gereği ilave gıda harcamalarının yapıldığı bir aydır.

Gelenek ve göreneklerinin yaşatılması bakımından dini bayramlar yeni ve ilave harcamalar nedeniyle ertelenemez giderlerin yapıldığı günlerdir.

Bayram vesile edilerek başka illerde de olsa anne-baba ve diğer yakınlarını ziyaret etmek, sıla-i rahim yapmak, giderken eli boş gitmemek de geleneklerimizin bir parçasıdır.

Geliri sabit olan, özellikle tek maaşlı aileler; aile büyüklerine, eşine, çoluk çocuğuna ve aile-arkadaş çevresine mahcup olmamak için söz konusu bayram harcamalarını banka kredisi kullanarak veya aile-arkadaş çevresine borçlanarak karşılamaya çalışmakta, bir sonraki bayrama kadar aylarca kredi taksiti veya borç ödemek zorunda kalmaktadır. Bayramların kazananı bankalar olmaktadır.

Ayrıca okulların tatil döneminin başlaması ve yaz mevsimi dolayısıyla özellikle çocukların ailece tatile çıkma baskısı, ebeveynleri bunaltmaktadır.

Bayram harcamalarının karşılamak, aile büyüklerine el boş gitmemek, sıla-i rahim yapmak, bu şartlar altında mümkün değildir.

Bu nedenlerle, Ramazan Bayramı öncesinde, memurlara birer maaşları tutarında ikramiye verilmesini istiyoruz.

İkramiye verilmesi memurları bankaların kıskacından ve borç batağına saplanmaktan kurtaracaktır.

İKRAMİYE MEMURUN DA YASAL HAKKIDIR.

Bilindiği gibi, 29 Ocak 2019 tarih ve 682 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilere verilecek ilave tediyenin (İKRAMİYE) ikinci taksiti, Ramazan Bayramı öncesinde ve Bayram tatilinin başlangıcında 31/05/2018 Cuma günü ödenecektir.

İlave tediyeden (ikramiyeden) kadroya geçirilen taşeron işçileri de yararlanacaktır.

7143 sayılı Kanun uyarınca tüm emeklilere 1.000’er TL ikramiye ödenmesine devam edilmektedir.

Devlet, zaten kamuda çalışan işçilere her yıl 2 tam (26 günlük ücret toplamı) ve 4 yarım (13 günlük ücret toplamı) ikramiye yanısıra “Denge Ödeneği” adı altında ve 750 TL tutarında 7. ikramiye vermektedir.

Bu durumda ikramiye almayan tek kesim memurlar olmaktadır.

Memurların ikramiye hakkı 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 28 inci maddesinde yer almaktadır. Ancak bugüne kadar “memurlara ikramiye verilmesi” hem sözde yetkili sendikalar hem de hükümetler tarafından gündeme getirilmemiştir. Sözde yetkili memur sendikalarına, işçi sendikalarının başarı, beceri ve deneyiminden ders almaları ve toplu sözleşme masasında ciddi, kararlı ve cesur olmalarını tavsiye ediyoruz.

Memurlara ikramiye verilmesi konusunun, yasanın açık hükmüne rağmen 17 yıldan beri toplu pazarlık gündemine girememiş olması kamu görevlilerini üzmekte ve rencide etmektedir.

BU HAKSIZLIĞA İSYAN EDİYORUZ.

Memurlar olarak bu haksızlığa ve ayrımcılığa isyan ediyoruz.

Devlet, çalışanları arasında ayrım yapmamalıdır. Memurlara üvey evlat muamelesi yapılmasından vazgeçilmelidir.

Bu itibarla, Sayın Cumhurbaşkanının ve Hükümetin; Ramazan Bayramı öncesinde ve bayram ikramiyesi olarak, memurlara birer maaş tutarında seyyanen ödeme yapılması haklı beklenti ve talebimizi görmesini ve karşılamasını istiyoruz.

Bu sorunun çözümü ve talebin karşılanması için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi veya Cumhurbaşkanlığı Kararının yayınlanması yeterlidir.

3 milyon 250 bin kamu görevlisi bu bayram müjdesini beklemektedir.

Sayın Cumhurbaşkanının ve Kabinenin duyarlılık göstermesini, Ramazan Bayramı öncesinde memurlara jest yaparak bayram ikramiyesi talebini karşılamasını, memurları bankaların kıskacından kurtararak rahatlatmasını bekliyoruz.”

Editör: Adıyaman Haber