Yoğun iş yükü ve idarelerin angaryalarının yanında halkımıza kaliteli sağlık hizmeti vermek için öz veri ile çalışan hemşirelerimizin sorunlarının çözümü ve taleplerinin çalışma hayatına uyarlanması temennisiyle 12–18 Mayıs Hemşireler haftasını karşılamaktadırlar.

Ne yazık ki tüm sağlık çalışanları gibi hemşirelerimizin de sabrı taşmış ve çalışma hayatındaki sorunları katlanılmaz bir hal almıştır. Taleplerinin sürekli olarak Sağlık Bakanlığı ve Hükumet tarafından göz ardı edilmesi hemşirelerimizin gelecek ümitlerinin olmamasına neden olmaktadır.

Ağır iş yükü, mobbing, ve şiddetin sürekli artarak varlığını koruması ve aylık gelirlerinde sürekli bir azalma olması, geriye gidişin yaşanması nedeniyle hemşirelerimiz, yarınlarından pek umutlu değildirler, üstelik birde tükenmişlik sendromu yaşamaktadırlar.

Sözleşmeli hemşire, vekil ebe hemşire gibi istihdam türleri ile çalışanlar özlük hakları açısından mağdur edilmektedirler. Geçici görevlendirmeler, görev dışı çalıştırmalar nedeniyle de sıkıntılar çekmektedirler.

OECD ortalamasında 100 bin kişiye 1071 ebe-hemşire düşerken, Türkiye’de 100 bin kişiye sadece 261 ebe-hemşire düşmektedir. Bu rakam bile hemşirelerimizin iş yoğunluğunu ve özveri ile fedakârca verdikleri hizmeti anlatmakta, başka bir söze de gerek bırakmamaktadır.

Hemşirelerimizin sorunlarını adeta tespih taneleri gibi peş peşe sıralamak mümkündür. Hemşirelerimizin taleplerinin hayata geçmesi acil bir hal almıştır. Hemşirelerimiz her yıl hemşireler haftası yaklaşırken Hükümetin, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin vermiş oldukları vaatlere artık inanmamaktadırlar. Hemşireler vaat değil icraat istemektedirler.

Sağlık Bakanı Sayın Akdağ tarafından sağlıkta ikinci faza geçildiği ve bu dönemde sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm üretileceğini açıklanmıştır.

Ayrıca Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’da Genel Başkanımız Önder Kahveci ile yaptığı görüşmede 5 yıla 1 yıl yıpranma payının verileceğini ifade etmiştir. Bu konuları içeren bir torba yasa hazırlığı olduğu da bilinmektedir.

Türk Sağlık-Sen olarak bizim talebimiz bu torba yasanın çalışanların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde TBMM’ye sunulması ve kabul edilmesidir.

Bunun içinde sosyal taraflarla istişare edilmelidir. Sağlık Bakanlığı bu konuda hassasiyet göstermelidir. Torbanın ucunu bağlamadan, son imzayı atmadan önce mutlaka sosyal tarafların görüş ve öneriler alınmalı, uyarılarımıza kulak verilmelidir.

Daha iyi çalışma şartları sağlanması ve temel ücretlerin iyileştirmesi arzumuzdur. Bunun bir an önce gerçekleştirilmesi gereklidir. Hemşirelerin Hak ettikleri mali ve sosyal haklar, çalışma hayatını kolaylaştıracak imkânlar Hemşirelerimize ve tüm sağlık çalışanlarına sunulmalıdır.

Fedakârlık timsali, devletin şifa ve şefkat eli hemşire arkadaşlarımız en iyi çalışma şartlarında hizmet üretmeye layıktırlar. Onların verdikleri hizmetinde ödemenin bir kaşlığı yoktur ama alın terlerinin ve hak ettiklerinin verilmesi de elzemdir. Artık yıllardır süregelen ihmalkârlık sonlandırılmalıdır.

Bu temennilerle tüm hemşire arkadaşlarımızın 12–18 Mayıs Hemşireler Haftasını kutluyor, kendilerine çalışma hayatlarında kolaylıklar diliyorum.

Nejdet Irfan Tokur
Adıyaman Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı

Editör: Adıyaman Haber