Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş Sendikası)  Genel Başkanı Hakan Toy, “Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan hastanelerde 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle kadroya geçenler arasındaki ücret farklarının giderilmesini Cumhurbaşkanımızdan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızdan ve Sağlık Bakanımızdan talep ediyoruz.” dedi.

Sağlık-İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, “Sağlık Bakanlığı’nda 696 Sayılı KHK ile taşerondan, 4/D kadrosuna geçenlerin arasında ücret farkları bulunuyor. Bu farkın sebebi firma sahibinin inisiyatifindeydi. Onlar kendi karlarından veriyorlardı. Bu fark kadroya geçişte de aynen geçirildi.Bu ne yazık ki taşeron döneminden aynen devam ediyor. Örneğin Ankara’da Dışkapı Hastanesinde çalışan iki farklı firmada bulunan iki temizlik görevlisi veya tıbbı sekreterin aldığı ücretler arasında ne yazık ki fark var. A firmasında çalışana asgari ücret veriliyordu. B Firmasında çalışana asgari ücretin yüzde 5 fazlasını veriliyorken; C firmasında aynı işi yapan çalışana asgari ücretin yüzde 20 fazlasını veriliyordu. Bu durum ne yazık ki taşerondan kadroya geçişte de aynen geçmiş durumda. Aynı işi yapan insanlar arasında ücret farklılıkları yaşanmaktadır. Bu durum aynı işi yapanlar arasında huzursuzluğa ve iş barışının bozulmasına neden oluyor. Bu durum sadece Sağlık Bakanlığında çalışanlar arasında yok eski Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında da var.  Çocuk Bakım evlerinde, yaşlı bakım evlerinde çalışanlar arasında da aynı sorunlar yaşanıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’dan ve Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca’dan düzeltilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

Taşeronlar Kadroya Geçmelerine Rağmen; Baskıları ve Sıkıntıları Bitmedi

Taşerondan kadroya geçenlerin sıkıntılarının sadece ücret farklılıkları olmadığını ifade eden Genel Başkan Hakan Toy “Devletin uzun yıllar üvey evlat olarak gördüğü taşeronların, 696 Sayılı KHK kadroya geçmelerine rağmen üzerlerindeki baskılar ve sıkıntıları bitmek yerine giderek artmış durumda ne yazık ki. Hastanelerde tek tip elbise giyilmesi isteniyor fakat bu elbiseyi çalışanların tedarik edilmesi isteniyor.” şeklinde konuştu.

Sağlık-İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, taşerondan 4/D kadrosuna geçenlerin birçok sorunun olduğunu; bu sorunların kısa sürede çözülmesi için Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak uğraştıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Biraz önce belirttiğim gibi bu arkadaşların hala üzerlerindeki işten çıkarma baskısı kalkmamıştır. İlk olarak bu baskının kaldırılması gerekir. Bu insanlara kurumun bir parçası gözüyle bakılması gerekiyor. Kadroya geçmeden önce yol ücreti bulunan bu arkadaşlarımız, şimdi kadroya geçtikleri için yol ücretinden mahrum kaldılar. Serviste kullanamıyorlar. Bunların en büyük sorunları taşerondan 4/D kadrosuna geçtikleri anda özlük haklarının birçoğunu kaybettiler. Örneğin kurumlardaki bazı idarecilerin keyfi uygulamaları sonucu, yıllık izinlerini kullanamıyorlar. Kıdem tazminatları sıfırlandı. Bunun gibi birçok sorunun içindeler. Onların bu sorunlarını Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak, önce Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca’ya ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanına Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a ulaştıracağız. Biz eminiz ki onlar bizi anlayıp ve sorunlarımızın çözümü konusunda bize destek olacaklardır.”

Editör: Adıyaman Haber