Ses Adıyaman Şubesi, herkese eşit nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde ve parasız sağlık hakkı için, sağlık alanında örgütlü sendika, oda ve derneklerle 13 Mart 2015 Cuma günü hizmet üretmeyeceklerini belirterek, 13 Mart Cuma günü saat 12.30 da 1 nolu sağlık ocağında toplanacaklarını belirtip bir basın açıklaması yaptılar:

Değerli Basın Emekçileri,

AKP’nin “sağlıkta devrim” diye pazarlamaya çalıştığı “Sağlıkta Dönüşüm Programı” hem sağlığımızı, hem cebimizi, hem de sağlık emekçilerini vurmaya devam ediyor. “Sağlıkta Dönüşüm” denen uygulamaların neo liberal politikaların sağlık alanına uygulanması dışında hiçbir yeni yanının olmadığı gün geçtikçe daha da netleşiyor.

Ancak AKP’nin dayatmacı ve algı operasyonlarıyla içeriği çarpıtan politikalarıyla program adım adım hayata geçirilmiş, sağlığımız şirketlerin kar hırsına ve insafına terk edilmiştir.

Çalışanların en çok vergi ödediği ülkelerin başında gelmemize rağmen, muayene, tahlil, ilaç, tıbbi malzeme vb. her aşamada cebimizden yeni kesintiler yapılmaktadır.

Vergiye ek olarak ikinci vergi anlamına gelen Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödüyoruz, yetmiyor!

Katkı-katılım farkları her geçen gün yükseliyor, yetmiyor!

Fark ücreti, ilave ücret adına cepten ödemeler yapıyoruz, yetmiyor!

Teminat paketi, yani yararlanacağımız sağlık hizmetleri her geçen gün azalıyor, yetmiyor.

Tamamlayıcı sigortaya (özel sigorta) geçmemiz isteniyor. Özel sigorta yaşımıza, cinsiyetimize ve hastalığa sahip olmamıza bakıyor, ona göre primleri yükseltiyor, yetmiyor, yüksek primi versek dahi her hizmeti alamıyoruz!

 Değerli Basın Emekçileri,

Koruyucu sağlık hizmetinden eser kalmadı. Kar getirmediği için koruyucu sağlık hizmeti yerine hastalıklar ve tedavi işlemleri egemen hale gelmiştir. Çünkü hastayı müşteri olarak gören piyasalaşmış sağlık sisteminin daha fazla kar elde etmek dışında bir amacı yoktur. Bu nedenledir ki, hastanelerde odalar beş yıldızlı otel fiyatlarına ulaştı. Kar getirmeyeceği düşünülen yaşlı hastalara odalar verilmez, riskli ameliyatlar ilaçlarla savuşturulur olmuştur. Çünkü sağlık bir gelir-gider kalemi haline dönüştürülmüştür.

“Sağlıkta dönüşüm programı” sadece hastaları değil sağlık emekçilerini de vurmuş, çalışma ortamı dayanılmaz bir hal almıştır. Güvencesizlik, esnek-kuralsız çalışma, performans ve atanma baskısı, birbirleriyle rekabet ile antidemokratik çalışma ortamı geliştiriliyor, iş ve işyeri güvencesi gün geçtikçe azalıyor, ortadan kalkıyor. Angarya ve taşeron çalışma temel kural haline getirilmiş durumdadır. Sağlık emekçilerinin ekonomik açıdan da her geçen gün kayıpları artmaktadır.

Öte yandan sağlık kurumları liyakatsiz ve torpilli kişiler tarafından yönetilmektedir. Üniversitelerde eğitimin kalitesi düşmüş, sağlık meslekleri tanımsızlaşmış durumdadır.

Değerli Basın Emekçileri,

Yaşananlara dur demek için başta sendikamız SES olmak üzere bir süredir çeşitli eylem ve etkinliklerle sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.

Bu kapsamda;

Sermayenin daha fazla kar elde etmesi uzun nöbetler ve angarya çalışmaya zorlanan, İş, ücret ve gelecek güvenceleri yok edilen ve itibarsızlaştırma politikaları ile şiddete maruz kalan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri;

İnsanca yaşamaya yetecek ve emekliliğe yansıyacak temel ücret,

Fiili hizmet zammı,

Çalışma koşullarının düzeltilmesi,

Nitelikli, bilimsel, anadilinde ve parasız sağlık eğitimi,

Ve herkese eşit, nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde ve parasız sağlık hakkı için sendikamız SES ve sağlık alanında örgütlü sendika, oda ve dernekleri 13 MART’TA HİZMET ÜRETMEYECEKLER.

Yine “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek” için 13 Mart’ta tüm yurtta sağlık ve sosyal hizmet emekçileriyle birlikte meydanlarda olacağız.

“Kâr, Daha Fazla Kâr”a dayanan bu sistemden canı yanan tüm vatandaşlarımızı da eylemi desteklemeye davet ediyoruz.

 

12.03.2015

SES ADIYAMAN ŞUBESİ

Editör: Adıyaman Haber