Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, TBMM’de görüşülmekte olan torba kanunlarda sağlık çalışanlarının beklentilerinin karşılanması gerektiğini söyledi. Son alarak TBMM’ye sevk edilen ‘Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’yla ilgili bir değerlendirme yapan Memiş, tasarıda bazı olumlu maddelerin yer almasının yanı sıra istedikleri bazı konuların da yer almadığını belirtti.

 

Sağlık-Sen’in, 2012 Toplu Sözleşme sürecinde dini bayramlarda nöbet ücretinin yüzde 20 fazla ödenmesini mutabakat altına aldırdığını ifade eden Memiş, “Yeni tasarıyla acil servis, 112 ve yoğun bakım çalışanları için nöbet ücretleri yüzde 50 fazla ödenecek. Bütün sağlık çalışanlarının nöbet ücretleri, şu anda günlük çalışma saatlerinin beşte biri esas alınarak hesaplanıyor. Nöbete daha fazla ücret ödenmesi gerekirken, maaşının bire bir karşılığını bile alamadıkları gözden kaçmamalıdır. Biz, ilk planda bu fazla ödemenin bütün nöbet tutan personele uygulanmasını, daha sonra ise nöbet ücretlerinin adaletli bir şekilde düzenlenmesini istiyoruz. ” dedi.

 

Tasarıda, bazı vekil meslek gruplarına kadro verilmesine karşılık, vekil ebe ve hemşirelere kadroya yer verilmediğini söyleyen Memiş, bunun çifte standart olduğunu belirterek, 4/B ve 4/C ve vekil ebe-hemşire, kamu personeli olmayan aile sağlığı personeline yönelik kadro talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini kaydetti. Sözleşmeli personelin kadroya alınmasının baştan beri öncelikli talepleri arasında yer aldığını da hatırlatan Metin Memiş, geçen yıl yapılan toplu sözleşme ve daha sonra gerçekleştirilen Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarında da konuyu sürekli masaya getirdiklerini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaretlerinde konuyu tekrar gündeme getirdiklerini ifade eden Memiş, kadro taleplerinin TBMM tatile girmeden mutlaka karşılanması gerektiğini, bundan vaz geçmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

 

Sağlık Bakanlığı bünyesinde araştırmacı kadrosunda istihdam edilen personelin, atanma sürecinde ellerinden alınan özlük haklarının iade edilmesini de isteyen Metin Memiş, “Şu anda TBMM’de birkaç kanun tasarısı görüşülüyor. Taleplerimizin tasarılarda yer alması için Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde ve genel kurul sürecinde gerekli girişimlerde bulanacağız.” şeklinde konuştu.

 

Editör: Adıyaman Haber