ASGARİ ÜCRET EN AZ 1089 TL OLMALI

 

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) olarak asgari ücretin en az 1089 TL olmasını ve asgari ücrete 2013 yılı enflasyon hedefi kadar da yüzdelik artış yapılmasını talep ediyoruz.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 26 Aralık günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nda toplanacaktır. Komisyonun milyonlarca asgari ücretlinin umutlarını yükseltecek, insan onuruna yakışır bir asgari ücret rakamı belirlemesini bekliyoruz.

 

Asgari ücrete yönelik önerdiğimiz 1089 TL rakamı Memur-Sen’in TÜİK verilerini esas alarak yaptırdığı, Kasım ayına yönelik açlık sınırı rakamıdır. 2012 Kasım ayı açlık sınırı 1089 TL’ye yükselmiştir. Bu veriler ışığında, asgari ücret en az net 1089 TL`ye çıkartılmalı, daha sonra ise 2013 yılı enflasyon hedefi kadar yüzdelik artış yapılmalıdır.

 

Asgari ücret, Merkez Bankası’nın hiçbir zaman tutmayan rakamlarına göre değil, hayatın gerçeklerine ve geçmiş yılların kayıplarını da telafi edecek şekilde tespit edilmelidir. Aksi taktirde 16 yaşından büyükler için halen brüt 940.50 TL, net 739.80 TL olan asgari ücrete enflasyon oranında yüzdelik zam yapmak asgari ücretlileri memnun etmeyecek, umutsuzluklarını artıracaktır. Milyonlarca asgari ücretlinin derdine deva olacak rakam 1089 TL’nin üzerinde belirlenecek olan bir rakamdır.

 

Memur-Sen olarak asgari ücretin tanımının değişmesini de istiyoruz. Zira asgari ücretin kişi bazlı değil aile bazlı tespit etmenin daha doğru olacağına inanıyoruz. Asgari ücretin, çalışan bir kişinin temel ihtiyaçlarına göre değil dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarına ve insan onuruna yakışır bir anlayışla belirlenmesini ve Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının da daha demokratik hale getirilerek, daha katılımcı bir komisyon oluşturulmasını öneriyoruz.

 

Emeklilik Mağduriyet Olmaktan Çıkarılmalıdır.

Memur-Sen olarak emeklilerin mağduriyetlerinin giderilmesini de ısrarla istiyoruz. Kamu görevlilerinin emekli olması halinde mevcut maaşları yüzde 40 oranında azalmaktadır. Bu durum kamu görevlisi emeklilerini sık sık yapılan yüksek doğalgaz, elektrik, akaryakıt zamları karşısında mağdur etmektedir. Bu kapsamda, kamu görevlileri emeklilerinin emekli maaşları emekli olurken aldıkları maaşlarının en az yüzde 90’ı olmalıdır. Yine açlık sınırının altında kalan esnaf, çiftçi ve işçi aylıkları bin 89 TL’nin üzerine yükseltilmeli, Türkiye’de bu rakamın altında hiçbir maaş kalmamalıdır.

 

Asgari ücretin adil ve insan onuruna yakışır bir düzeyde belirlenmesi için mücadele eden örgüt ve kuruluşlarla her türlü yardımlaşma ve dayanışma içinde olacağımızı belirtmek isteriz.

 

26.12.2012

Gaffari İzci

Memur-Sen Adıyaman İl Temsilcisi

Editör: Adıyaman Haber