Devrimci hareketinin en önemli önderlerinden biri olan Deniz Gezmiş, siyasi yaşamına Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kuruculuğu ile başlamıştır. Eğitimci bir ailenin çocuğu olan Deniz Gezmiş, henüz lise yıllarında devrimci sol düşünceyle tanışmış, üniversite yıllarında ise gençliğin gelişen gençlik hareketinin önderi olmuştur. Devrimci Öğrenci Birliği’ni (DÖB) kurarak üniversite gençliğinin sorunlarına sahip çıkmıştır.         
31 Ağustos 1966’da Çorum Belediyesi temizlik işçilerinin hak mücadelesi için Ankara’dan İstanbul’a yürüyüş eylemine destek vererek emeğin ve işçi sınıfının yanında olduğunu göstermiştir. Varlığını, vatan toprağının Amerikan işgalinden kurtarılmasına adadığı için milli bütünlüğü bozmakla suçlanmış, türlü iddianamelerle “kelle”si istenmiştir.
30 Mayıs 1968’de 6. Filo’yu protesto eylemiyle ABD emperyalizmine karşı mücadelenin de devrimci önderliğini yapmıştır. İdamla yargılandığı sırada mahkemede; “Amerikan emperyalizmi yurdumuzda var oldukça bu talan devam edecektir. Türkiye’nin kalkınması için tek ve zorunlu şart Amerika’nın yurttan atılmasıdır. Hem Amerika, hem kalkınma olmaz. Kalkınma toplumsal bir sorundur. Türkiye’de Amerika var oldukça toplum kalkınamayacak, fakat büyük zenginler, komisyoncular ve uşaklar olacaktır. Amerika yurdumuzda var oldukça kalkınma değil, tam tersine açlık ve sefalet var olacaktır.” diyerek ABD emperyalizmiyle mücadelenin önemini vurgulamıştır.
Yine mahkeme salonunda; “Yaptıklarımızın haklı olduğuna inanıyorum. Halen de bu inancı taşıyorum. Türkiye’nin bağımsızlığından başka bir şey istemedim ve bu sebeple Amerikan emperyalizmine ve işbirlikçilerine karşı mücadele verdik. Bundan dolayı ölümden korkmuyoruz. Onu ancak işbirlikçiler düşünsün ve ancak onlar kendi canlarının telaşına düşsün. Ve ben 24 yaşındayken kendimi Türkiye’nin bağımsızlığına armağan etmekten onur duyuyorum.” diyerek tam bağımsız bir Türkiye için mücadele ettiklerini haykırmıştır.
Deniz Gezmiş, emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinde Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın devrimci önderi için de Kasım 1968’de Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşü düzenleyerek “Bu memlekette Mustafa Kemal’e gerçekten sahip çıkanlar varsa onlar da bizleriz” diyerek devrimci gençliğin Ata’sına bağlılığını ve saygısını göstermiştir.
Gençliğe yaptığı devrimci önderlikle, emekten ve işçi sınıfından yana olan tavrıyla, ABD emperyalizmine karşı mücadelesiyle, tam bağımsız bir Türkiye özlemiyle 68 Kuşağının Çoban Yıldızı olan Deniz Gezmişi, arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı, darağacındaki üç fidanı 41. ölüm yıldönümlerinde saygıyla anıyor; dava arkadaşları, nal rahmet diliyoruz. Işıklar içinde yatsınlar.
 
 
         Samsun`dan Ankara`ya Mustafa Kemal Yürüyüşü düzenleyen
      Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Türk halkına çağrısı:
Büyük Türk Milleti!
Atatürk için toplanalım!
Mustafa Kemal`in Milli Kurtuluş idealini yaşatmak için,
Mustafa Kemal devrimine saldıran karanlık güçlere dur demek için,
Milletçe yabancı uşaklığına düşmekten kurtulmak için,
Tam bağımsız gerçekten demokratik Türkiye için,
Gazi Mustafa Kemal`in Milli Kurtuluşçu saflarında toplanalım.!
Yaşasın Türkiye! Yaşasın yarının bağımsız Türkiye’si için mücadele

 Memet Bilgiç 
 Eğitim iş İl Başkanı

 

Editör: Adıyaman Haber