Milli Eğitim Eski Bakanı İsmet Yılmaz’ın 27.11.2017 tarihli “Devlet okullarında ek ders karşılığı çalışan ve 5 yılını doldurmuş ücretli öğretmenlerimizi KPSS puanı ve üç katı şartına bakılmaksızın mülâkata alıp bir nebze de olsa mağduriyetlerini gidereceğiz” açıklamasıyla konunun önce torba yasada yerini aldığını ardından 652 Sayılı KHK'nın geçici 15. Maddesi'yle 5.000 ücretli öğretmen ataması kararının 27 Mart 2018 tarihinde Meclis’te kabul edilip aynı gün Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Yıldırım, süreç içerisinde başvuru şartlarının aksine hareket edilerek atamaların gerçekleştirildiğini belirterek mağduriyetlerin oluşturulduğunu söyledi.

Başvuru şartları içinde bulunan “540 (5 yıl) prim gününü tamamlamış olmak“ şartının prim gün sayılarının her ilde farklı hesaplanması dolayısıyla yanlış uygulamalara sebebiyet verdiğini dile getiren Yıldırım, “yine bu şartlardan Kanunda “50 puan almış olma" ibaresi geçmiş olmasına karşın yönetmelikle 60 baraj puanı getirilmiş olmasından kaynaklı olarak yaşları ve prim gün sayısı yüksek olan tecrübeli birçok

öğretmenimiz tercih dışı kalmış, kanun asıl amacından uzaklaşmıştır. Bu öğretmenlerimizin birçoğu kontenjanda olmasına karşın bu madde yüzünden tercih dışı kalmıştır”şeklinde konuştu.

“Liyakat esaslı çıkmış olan bu kanun, tecrübe ve uzun yıllar çalışmış olma amacından saparak KPSS bazlı bir atama olmuştur. Neticede bilgileri taze olup 2-3 yıl çalışmış olanlar atanmış, 10-15 yıl çalışmış olanlar bu haktan mahrum bırakılmışlardır” ifadelerini kullanan Yıldırım, “bütün şartları ziyadesiyle taşıyıp sayıları 5-6 bin civarında olan eğitimin vazgeçilmez ,gönüllü, vefakârve emektar bu öğretmenlerinin puan baz alınmaksızın atamalarının yapılıp haklarının iade edilmesi gerekmektedir. 900 bin taşeronu kadroya alan devletimizin, bu bir avuç emektar, mağdur öğretmenini görüp tıpkı dershane öğretmenlerinin kadroya alındığı gibi (KPSS ve baraj puanı olmadan, prim esaslı) bir yöntemle gerekeni yapacağına ve mağduriyetleri gidereceğine inanıyoruz” dedi.

Editör: Adıyaman Haber