BASK (Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyon) Adıyaman İl Temsilcisi Hacı Ahmet YILDIRIM bir basın açıklaması yaparak,  enflasyon farklarının ödenmediği 2014 yılı gibi,  yüzde 3’lük sadakaya mahkum edildiği Ocak 2015’te de memur “YALAN” oldu.

BASK Adıyaman İl Temsilcisi Hacı Ahmet YILDIRIM, basın açıklamasında şöyle dedi:

“2015 Mali Yılı Bütçe Kanununun TBMM Başkanlığına intikalinden beri hükümet adına yapılan konuşmalarda, memur aylıklarına yapılacak aylıkların toplu sözleşme ile belirlendiğini ve toplu sözleşme dışına çıkılmasının hukuka aykırı olacağı ısrarla ve defalarca belirtilmiştir.

Ne hikmetse, hakim ve savcılara ve bu meslekten sayılanların aylıklarına yapılan 1155 liralık artış ile akademik personelin aylıklarına yapılan 400 ila 750 lira arasındaki artışlar toplu sözleşmeye ve hukuka aykırı bulunmamış, toplu sözleşmeyi imzalayan sendikalardan en ufak bir itiraz olmamıştır.

Kamu görevlilerinin, iktidar tarafından  önemli-önemsiz, cübbeli-cübbesiz, postallı-postalsız ayrımına tabi tutulması kabul edilemez.

Toplu sözleşmenin olduğu yerde, sözleşme iktidar tarafından delinemez, kimseye ayrıcalık yapılamaz. Ama işin acı tarafı iktidarın keyfi uygulamalarına ve altında imzasının bulunduğu toplu sözleşmeye, imza atan Memur-Sen sahip çıkma cesareti gösterememiştir.

BASK, imzalandığı tarihten beri “toplu sözleşme”yi “toplu peşkeş” olarak nitelendirmiş olmakla bir kere daha haklı çıkmıştır.

Tüm vergilere en az yüzde 10,11 artışın yapıldığı 2015 Ocak ayında, toplu sözleşme gerekçe gösterilerek, memur aylıklarına sadaka kabilinden yüzde 3’lük artış yapılması memura hakarettir.

ARALIK ENFLASYON RAKAMLARI İNANDIRICI DEĞİL

“TÜİK tarafından açıklanan Aralık   ayı (-0,44)’‘lük  TÜFE  oranı artışı ile  birlikte 2014 yılı tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 8,17’ye ulaşmıştır.

Açıkça belirtmek gerekir ki, Aralık ayında enflasyonda 0,44’lük düşüş, asla inandırıcı değildir. Kış aylarında, doğalgaz, elektrik ve benzeri kalemlere yapılan en az yüzde 9 zamdan sonra enflasyonun düşük gösterilmesi masa başı oyunundan ibarettir.

BASK olarak, öteden beri, ücretliler için ayrı bir enflasyon hesaplaması yapılması gerektiğini ifade ediyoruz.

Kaldı ki, göstermelik enflasyon rakamlarına rağmen, 2014 yılı için memurların yüzde 4 ile yüzde 6 oranında enflasyon alacakları bulunmaktadır. Bu, ünvanlı memurlar hariç 90 lira ile 140 lira arası aylık kayıp demektir.

Kamu işçisine 2014 yılı enflasyon farkları ödenirken, Hükümetin, yandaş sendikalarla imzalanan toplu peşkeş sözleşmesini gerekçe göstererek memurlara ve memur emeklilerine enflasyon farkını ödememesi kabul edilemez bir uygulamadır.

Haklarımızı, yargı aşaması dahil sonuna kadar arayacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.”

Editör: Adıyaman Haber