Bilindiği üzere geçen hafta Yeni Çsg Bakani Sn Müezzinoğlu Başkanliğinda Kamu Personel rejimindeki sorunların tartışıldığı bir Çalıştay düzenlendi.Her ne kadar Sn Bakan tarafından 1.sinin yapıldığı deklare edilse de 2013 yılında da bu konu ile ilgili bir Çalıştay yapıldığının Sn Bakana bildirilmedigini anlamaktayiz Bu Çalistay`dan bir sonuç  beklemedimizi daha önce beyan etmiştik ve Yanılmadık.Daha çok Memurun iş güvencesi ve Performansa dayalı çalışmanın konuşulduğu anlaşılmakta. Biz 4/C liler için en ilginç nokta ise Sn Müezzinoğlu`nun bir TV kanalında 4/C`lilerin ile ilgili sorulan bir soru üzerine " Hiçbir statü kayıp içinde değil" demesi. Sn Bakanin bu beyanında 4/C statüsü hakkında bilgi sahibi olmadığını anlamak için kahin olmaya gerek yok sanırım. Yeni ÇSG Bakaninin 4/C Mağduriyetini anlamak ve içsellestirmek adına, 4/C meselesinin çözülmesi için gayret göstermiş ve son attığı twitte " Haklı konumunuzu" diyerek mağduriyetin farkında olduğunu beyan eden Eski Çsg Bakani Sn Faruk ÇELİK ile görüşmesinin elzem olduğu düşüncesindeyiz. 
4/a ve 4/C statüsü arasındaki farklar.
1- 4/a lı Memurlar 375 Sayılı KHK ile ve 209 Sayılı Kanun ile Ek ödeme ve Döner Sermayeden en düşük 600 TL den yararlanırken üstelik bu ödemelerden Gelir Vergisi SSK primi ya da emekli kesenegi gibi kesinti yapilmazken, 4/C liler ise Mahkeme kararlarına rağmen bu odeneklerden yararlanamamaktadır.Bunun yerine 174 TL lik bir ödeme yapilmakta olup bu ödemeden de %20 Gelir Vergisi %14 Sgk Primi ve Damga vergisi kesilerek amiyane tabirle Kuş` a dönmüş bir ödeme yapılmaktadır. 
2- 4/a lı Memurlar Ek ödemeli  2500- 3000 TL likit Maaşlarla Kasım ayında %20 Gelir Vergisi dilimine girerken 4/C liler 1800-2000 TL Ek ödemesiz Döner Sermaye siz Maaşlarla Temmuz- Ağustos Aylarında %20 Gelir Vergisi dilimine girmekte Temmuz ayında yapılan ücret artışlarını hissetmemektedir.
3-4/a lı Memurlar 18 Ay Hastalık iznine sahipken 4/C lilerin 1 Ay` i aşan Hastalıklarda Sözleşmeleri askıya alınmaktadır. 
4- 4/a lı Memurlar 2 Yıl Ücretsiz izin hakkına sahipken 4/C lilere bu da çok görülmekte ücretsiz izin verilmemektedir.
5-4/a lı Memurlar 3+3 Toplam 6 Ay Refakat izni kullanırken 4/C lilerin bu talebi Toplu Sözleşme kararıyla kayıt altına alınmış ancak hâlâ bir sonuç alınmamıştır. 
6- 4/a lı Memurlar ünvanlarina göre çalışıp Diplomalarina göre sınavla görevde yükselme hakkına sahipken , 4/C lilerin, 2014/7140 Sayılı Bakanlar Kurulu kararının 17.Maddesinde belirtilmesine rağmen Diplomalarina uygun işlerde çalışması Amirlerinin takdirine ve vicdanına bırakılmıştır. 

7- 4/C lilere kurum sicil numarası ve Memur Maaş Ödeme sistemi çok görülmüş, Taşeronlar gibi ödenek istenen bir sisteme itilmiş Bordrolarına ulaşması zorlastirilmistir.

Şimdi Sn Müezzinoğlu’na biz de sormak isteriz. HİCBİR STATÜ KAYIP İÇİNDE DEĞİL DERKEN 4/C LİLER DE DAHİL Mİ?

Haber: Emin Daşdemir

Editör: Adıyaman Haber