Tüm Haklarını zorlu bir mücadeleyle almaya çalışan 4/C li personeller bir haksız yere kesilen bir haklarını daha mahkeme yoluyla kazandılar.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz 4/C Düşünce ve Eylem Platformu Yöneticilerinden Emin Daşdemir şu açıklamalerda bulundu:

“Maalesef 4/C'liler hiçbir statüde olmayan bir ayrımcılıkla karşı karşıya kalmakta ve haklarını yargı yoluyla aramak zorunda bırakılmaktadır. Hiçbir Statüde kıdem tazminatından Damga vergisi haricinde bir kesinti olmazken 4/C lilerden Damga Vergisi nin yanı sıra Vergi Matrahına göre %15 bazen de %20 Gelir Vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Ankara 5.Vergi Mahkemesi 4/C li Personelin lehinde, yapılan bu Kesintinin yasal olmadığına karar vermiştir. Umarım bu sorun biran önce düzelir ve bu Adaletsizlik son bulur..

Gelir vergisi kesintisi yapılan 4/c'linin izleyeceği yol:

4/C statüsünde görev yapmakta iken, emekliye ayrılarak ya da istifa ederek görevinden ayrılmış olan ve kendisine ödenen işsonu tazminatından gelir vergisi kesintisi yapıldığı için yasal yollara başvurmak isteyenlerin şu şekilde bir yol izlemesi gerekmektedir:

Kesintinin yapıldığı tarihten itibaren otuz günlük dava açma süresi geçmemiş ise bu süre içinde doğrudan doğruya vergi mahkemesinde dava açma yoluna gidilmelidir. Dava açma süresi geçmiş ise öncelikle hatanın düzeltilmesi için dilekçe ile başvuru yapılarak, bu başvuruya olumsuz cevap gelmesi halinde Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına şikâyet dilekçesi ile başvuru yapılması ve oradan da olumsuz cevap geldiğinde, cevabın tebliğinden itibaren otuz gün içinde vergi mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

Ankara Vergi Mahkemesinin kararının bu durumdan mağdur olan tüm 4/C’li personel açısından emsal teşkil etmesini ümit ediyoruz..”

Emin DAŞDEMİR

4/C DÜŞÜNCE VE EYLEM PLATFORMU

Editör: Adıyaman Haber