Trabzon Bulvarı üzerinde saat 15.00’te başlayan festival etkinliklerine halk yoğun bir ilgi gösterirken, halk oyunları gösterileri, Dondurma yeme yarışmaları, Basketbol, futbol Freestyle şov, Disneyland ve Edecan Maskot Karakterleri, bisiklet rampa şov, Jonglör Şov, Tahta Bacak, Ateş Baz Şov,Harley Davıdson Şov gibi birçok şovlar düzenlendi.

Kafkas Kültür Derneği Kabardinka Halk Oyunları’nın yanı sıra Adige Cumhuriyeti, KKTC, Kosova, Bosna Hersek ve Makedonya Halk Dansları Toplulukları kendi ülkelerinin halk danslarını sergilerken, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Büyükler ile Küçükler Folklor Ekipleri de birer gösteri sundular.

Dondurma Kaşıkçı Şovu’nun ardından Dondurma Yeme Yarışmaları hem büyükler, hem gençler hem de çocuklar kategorilerinde düzenlendi.

Dondurmanın ilk yapılışı hikayesine konu olan dağda kar basma olayı canlandırılarak dağlarda basılan karlar atlar üzerinde getirilerek dondurmanın atası olan karsambaç anlatıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı dondurmanın ilk yapılışını ve günümüze kadar nasıl geldiği hakkında açıklamalarda bulundu.

Alpedo, Akdo, Karpedo, Marasta ve Marfedo Dondurma firmalarının halka ücretsiz dondurma dağıtmalarının ardından Trabzon Bulvarı’ndaki etkinlikler yerini Müftülük Meydanı’ndaki, konserlere bıraktı.

Müftülük Meydanı’nda gerçekleştirilen konserler öncesi Kum Sanatı gösterisi beğeni ile izlendi.

Daha sonra sahneye ilk olarak Dursun Ali Erzincanlı çıkarak birbirinden harika şiirlerle gönülleri mest etti.

Dursun Ali Erzincanlı’nın 30 Kuş Şiirini okumasının ardından Müftülük Meydanı’nı dolduranlar “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” diye slogan atarak duygularını dile getirdiler.

Dursun Ali Erzincanlı’nın şiir dinletisinin ardından sahnede dondurma kesme şovu düzenlendi ve Dursun Ali Erzincanlı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile birlikte dondurma kesti.

Başkan Erkoç Dursun Ali Erzincanlı’ya Maraş Gülşeftali Yemeni ile Maraş İşi Bakır Kayık Tabak hediye etti.

Daha sonra Dombra müziği ile tanınan Arslanbek Sultanbekov sahne aldı. Dombra Müziği ile başlayan konserde Arslanbek Sultanbekov birbirinden harika müziklerle halkı coşturdu.

Konserin sonunda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Arslanbek Sultanbekov’un dün Rusya’da konseri olmasına karşılık davete icabet ettiğinden dolayı teşekkür ederek birlikte dondurma kestiler.

Başkan Erkoç daha sonra Sultanbekov’a  Gülşeftali Maraş Yemenisi hediye ederek çiçek takdim etti ve festivalin anısına dondurma kaşıklayan adam şilti hediye etti.

1. Uluslararası Kahramanmaraş Dondurma ve Kültür Sanat Festivali’nin üçüncü gününde ise Güreş Festivali, Yöresel Yemek yarışması, Ekşili Çorba,Ravanda Şerbeti ve Çörek İkramı yapılacak,

Çeşitli etkinlik ve gösterilerle devam edecek festivalin kapanışı Murat Boz konseri ile yapılacak.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha