Her hafta Mercan Televizyonunda canlı olarak yayınlanan ve Abdulkerim Işık hocamla birlikte Kent Konseyi organizasyonu olarak hazırlayıp sunduğumuz Kente Dair programının bu haftaki konuğu Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. A. Zafer Tel oldu.

Zafer hocam malumunuz olduğu üzere, geçen hafta ulusal basında da yer aldığı gibi sadece Adıyaman’da yetişen ve adına Tel Işkını denen bir bitkinin keşfinde bulunarak bilim dünyasına yeni bir tür kazandıran çalışmayı yapmıştı. İlimiz adına sevindirici bir gelişmeydi. Programda konumuz da Tel Işkını, Adıyaman florası ve çeşitliliği oldu.

Önemli ve ilginç bilgiler paylaşılan program hakkında fazla detaya girmek istemiyorum. Dilerseniz bu programı Mercan TV’nin Youtube kanalından izleyebilirsiniz. Burada esas başka bir konuya değinmek istiyorum.

Adeta bir açık hava müzesi olarak da adlandırılan Adıyaman’da bulunan tarih müzesinin yeterli olmadığını biliyoruz. Daha kapsamlı ve daha işlevsel bir müze talebimizi birçok kez dile getirdik. Diğer yandan kültür olarak da köklü bir geçmişimiz ve zenginliğimiz var, bu yüzden acil olarak şehrimize bir Kültür Müzesi kazandırılması gerektiğini de müteaddit defalar dile getirdik.

Az önce bahsettiğim programda Zafer hocamızın Adıyaman’ın bitki varlığı, çeşitliliği ve kapasitesi konusunda söyledikleri karşısında aklıma Bitki Müzesi geldi.

Bunu yayında Zafer hocamızla paylaşınca onun, “Neden olmasın, elimizde yeteri kadar bitki var, bunları daha da zenginleştirebiliriz…” demesi beni daha da ümitlendirdi. Adıyaman toprakları özellikleri itibariyle zengin ve çeşitli floraya sahip, bu önemli. Ayrıca Adıyaman’a özgü, endemik birçok bitki de var. Dolayısıyla insanların ilgisini çekecek, farkındalık oluşturacak ve aynı zamanda eğitim amaçlı da kullanılabilecek bir bitki müzesi neden olmasın? Bu konuda Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Turgut ve Prof. Dr. A. Zafer Tel gibi hocalarımız en büyük avantajımız.

Üstelik birçok ilde de varmış.

Hatay’da bulunan Antakya Aromatik Bitkiler Müzesini ya da Yalova’daki Karaca Arboretum Canlı Ağaç Müzesi gibi

O halde Adıyaman’a müze taleplerimize bir üçüncüsünü de ekleyelim mi?

Tarih Müzesi, Kültür Müzesi ve bir de Bitki Müzesi.

Biz Bitki Müzesi diyelim, daha sonra ismi daha uygun hale getirilebilir. Bu müzeler açıldığı zaman ilimiz turizmi, kültürü, kimliği ve tarihi açısından ne kadar önemli olduğu ortaya çıkacaktır. Adıyaman’dan çevre illerdeki müzelere ve tarihi yerlere yapılan ziyaretleri düşününce bu talep daha net anlaşılıyor aslında.

Biz isteyelim, talep listemize eklensin, en azından Adıyaman gündemine not bırakmış olalım. Gerisi yetkili ve etkililerimize kalmış. Eminim onlar da isteyecektir.

Düşünebiliyor musunuz, Adıyaman topraklarında yetişen ve çoğumuzun farkına bile varmadığı yüzlerce çeşit bitkiyi bir müzede toplayıp hepsini bir arada görüp tanıma imkânımız olacak. Topraktan ve çevresinden uzak aynı zamanda habersiz büyüyen çocuklarımızın buraları gezip gördüğünü düşünün…

Düşünmesi bile güzel ve heyecan verici…