Ekonomisi tarıma dayanan Adıyaman’da, Merkez İlçe, Besni, Kahta, Samsat ve Çelikhan ilçelerinde halkın yüzde 70’i, tütün üreterek geçimini sağlıyordu. 7 yaşından 80 yaşına kadar herkes tütün ekimi ile uğraşıyordu. Adıyaman’da işsizlik sorunu büyük oranda çözülmüştü. Tütün üretimi sayesinde Adıyaman’ın ekonomisinde önemli gelişmeler olmuştu. Halkın ekonomisi düzelmişti. Altında arabası, evinde traktörü olmayan çiftçi nerdeyse yoktu.

merkezde, Besni ve Kakta ilçelerindeki tütün işlemeleri vardı. Bu işletmelerde, 2500 Adıyamanlı çalışıyordu. Evine ekmek götürüyordu. Esnafta yaptığı alışverişle ’ın ekonomisini katkıda bulunuyordu.

Adıyamanlı nakliyeci, tütün işletme merkezlerine ve sigara fabrikalarına yaprak tütün taşıyordu. Para kazanıyordu. Evine ekmek götürüyordu. Esnafta yaptığı alışverişle Adıyaman’ın ekonomisini katkıda bulunuyordu.

18 Nisan 1999 seçimlerde tek başına iktidara gelen parti olmadı. Seçimlerde birinci parti olan DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in başkanlığında DSP-ANAP-MHP Koalisyon Hükümeti kuruldu.

Koalisyon Hükümeti, kurulduğu günden başlayarak sorunlar yaşadı. Uyum içinde çalışamadı. Bazı bakanların adları yolsuzluk olaylarına karıştı. Bu bakanlardan bazıları görevlerinden ayrılmak zorunda kaldılar.

2000 ve 2001 yılında iki büyük ekonomik kriz yaşandı. Ekonomik krizler sonrası ülkede yüzde 40’lar düzeyinde yoksulluk ortaya çıktı. Yüzlerce iş yeri kapandı. Binlerce çalışan işini kaybetti.

Amerika’da yaşayan Uluslararası Para Fonu İMF’de çalışan Kemal Derviş, Koalisyon Hükümet tarafından Türkiye’ye davet edildi. Ekonomiden sorumlu bakan yapıldı. Kemal Derviş’in girişimi ile Koalisyon Hükümet, uluslararası küresel sermayenin tefeci bir kuruluşu olan İMF’nin kapısını çaldı. Borç para istedi. İMF borç para verme karşılığında hükümetten tütün, şeker pancarı ve buğday üretimine kota uygulamasını istedi. DSP-ANAP-MHP Koalisyon hükümeti, İMF’nin bu isteğini kabul etti. Tütün, şeker pancarı ve buğday ekimine, kota (sınırlama) getirildi.

Tütüne getirilen kota sonrasında Adıyaman’da geçimini tütün üreterek sağlayan binlerce üretici mağdur oldu. Halkta, koalisyon hükümetini oluşturan DSP-MHP-ANAP’a, Meclis’te haklarını savunmada yetersiz kalan Ana Muhalefet partisi DYP’ye karşı büyük bir tepki oluştu.

3 Kasım 2002 seçimleri öncesi AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Adıyaman’da başta olmak üzere tütün üreterek geçimini sağlayan illerde yaptığı mitinglerde, “Ne demek halkın geçim kaynağı olan tütün üretimine kota uygulamak. Söz veriyorum. AKP iktidarında isteyen istediği kadar tütün ekecek” dedi. Tütün ekimine uygulanan kotayı kaldırmanın sözünü verdi.

AKP Adıyaman milletvekili adayları Hüsrev Kutlu, Mamut Göksu, Ahmet Faruk Ünsal, Mehmet Özyol, Mehmet Erdoğan, seçim gezilerinde ilçe ve köy ziyaretlerinde, tütün Adıyaman halkının temel geçim kaynağıdır. AKP’ye oy verin. Tütün üretimine kotayı kaldıracağız. İsteyen istediği kadar tütün ekecek dediler. Tütün üretiminde kotayı kaldırmanın sözünü verdiler.

3 Kasım 2002 seçimlerinde DSP, MHP, ANAP, DYP, yüzde 10 ülke seçim barajını aşamadı. Bu partiler, Meclis’in dışında kaldılar.

Yüzde 10 ülke seçim barajını AKP ile CHP aştı.

Seçimlerde AKP, yüzde 34.3 oy aldı. Toplam 550 milletvekilinin 363’nü kazandı. Büyük bir Meclis çoğunluğu ile tek başına iktidara geldi.

Adıyaman’ın toplam 5 milletvekilinin 4’ünü AKP kazandı.

Ancak AKP Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman başta olmak üzere tütün üreterek geçimini sağlayan halka, verdiği sözlerini tutmadı. Tütün ekimine uygulanan kota kaldırılmadı.

AKP Adıyaman Milletvekilleri halka verdikleri sözlerini tutmadılar. Tütüne uygulanan kotanın kaldırılması için mücadele etmediler.

Adıyaman merkezde, Besni ve Kakta ilçelerindeki tütün işlemeleri kapatıldı. Bu işletmelerde çalışan 2500 çalışan işsiz kaldı.

Tütün işletmelerine ve sigara fabrikalarına tütün taşıyan yüzlerce Adıyamanlı nakliyeci işsiz kaldı.

Ekonomisi tarıma dayanan, tütün üreterek geçimi sağlayan Adıyaman’da büyük bir yoksulluk yaşandı.

Adıyaman halkı, verdiği sözlerini tutmayan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve AKP’ye tepki göstermedi. 2007, 2011, Haziran 2015, Kasım 2015, Haziran 2018 seçimlerinde Adıyaman’ın toplam 5 milletvekilinin 4’nü AKP kazandı.

Devam edecek