Önemli mevkide bulunan bir devlet adamı dalkavuğun birine: sıfır nedir ? Diye sormuş. Cevap tam beklenildiği gibi olmuş: - sizin huzurunuzda ben !!!.

Lidere, otoriteye biat etmek, egemenliğini, haklılığını sorgulamadan kabul etmek anlamındadır. Bu kültürde birey yerine lider, özgür düşünce yerine itaat, eleştiri yerine kabul hakimdir. Biat kültürünün egemen olduğu toplumların genel yapısına bakıldığında az gelişmiş ve lider kültünün yaygın olduğu görülür. Bu toplumların eleştiri, muhalefet etme gibi siyasetin olması gereken tasavvurlarına baskı uygulandığı görülür. Gelişmiş ülkelerde lider çıkmaz. Lider ile yönetilenler arasındaki kişisel beceri ve eğitim farkı azlığından dolayı liderlik çok ulaşılmaz yada ulaşıldığında bir artıya neden olmamaktadır. Fakat bizim toplumumuzda liderin etrafında öyle bir toplanma vardır ki, lideri olduğundan cok daha yüksek yerde gösterme, ona dokunmayı ibadet sayma gibi trajik sonuçlar vardır. Bizim gibi gelişmemiş toplumların 'lider yerime düşünüyor benim ne haddime'  tavrı yüzündendir ki bugün liderlerlerin yada bürokratların EGO'su tavan yapmıştır.

Türkiye siyasi tablosuna genel hatlarıyla bakıldığında bugün yöneticilerin halka birşeyler anlatırken uyguladığı tavır onların toplumdan kendini ne kadar yüksekte gördüğünün kanıtıdır. Son dönem iktidarının bakanlarından birinin vatandaşa: 'HADİ TAKLA AT BAKALIM BENİ NE KADAR SEVİYORSUN GÖRELİM' gibi tepeden yaklaşımların haddi hesabı yoktur. Liderlerde sempati uyandırmak için mesela Erdoğan'ın dikkatini çekmek için Erdoğan'ın jest mimiklerine göre şekil alan, yanlış yapsa dahi yanlışını canla başla savunan,Erdoğan yanlış yaptık dediğinde ise hafifçe gülümseyip bizde aslında tamda bunu kastediyoruz diyen zavallıları görüyoruz . Liderler tabiki son karar vericiler olur yeri geldiğinde , ama bunun değişmez bir doğru olduğu, anlamına gelmez. Bu nihayetinde lideri de başarısız kılar. Dalkavukluk siyaseti sümüklü böceğin tuzla teması gibidir son yılların menfaat kaynağı olsada bunun getirisi lider tökezleyinceye kadardır. Tökezlemeye başlayınca da zaten dalkavuk başka otlanacak mera arar. Biat eden sorgulamayan koşulsuz-tavizsiz lidere bağlanan bireylerin ve genel anlamda toplumların yönetilmesi çok kolaydır. Lider devletin tamamen görevi olan çalışmaları bile halka bir lütufmuş gibi sunar ve halk da  avuçları patlayıncaya kadar alkışlar. Bu lider için tabiki bir getiri ve oy devşirme planıdır. Bunu sahalarda güzelleştirip anlatan, halkı bu kişilere adeta borçlu hale getiren 'bakınız bu olmazsa bu hizmetler gelmez ,Allah bu adamı bize boşuna göndermedi , onu koruyun bu olmazsa dininizi bile yaşayamazsınız ,eskiler camiyi ahır yaptı, ekmek karne ile veriliyordu' gibi safsatalarla kitleler adeta hipnotize edilmiş durumda. Televizyonlarla nihayetinde kitle iletişim kanallarının tamamı ile toplumun bütün biat kültüründen çıkış formüllerine ipotek konmuş ve biat kültürünün devamlılığı için her yol seferber edilmiştir....

Eğitimdeki aksaklıklar biat kültürünün yerleşik hale gelmesinde en önemli faktördür. Eğitim ana hatlarıyla saldım çayıra mevlam kayıra olduğu için çocuklar, gençler oyun ve telefon bağımlılığıyla dalları kesilmiş, eşyalara biat eder hale getirilmiştir. Eğitimsiz ve yeteneksiz kalan bireyler geleceğin siyasetçilerin biat unsurları olması kaçınılmazdır. Uygulanan eğitim politikalarıyla sınavlarla gençler kaygılı hale getirilmiş içine kapanmış toplum içinde sessiz yığınlara döndürülmüştür. Burada özetlenecek olursa biat kültürü her daim alttan politikacıların siyasetleriyle beslenmiştir. Belli bir yaşın üstündekilerde geçmişin yokluk yılları ile  2017 yılı imkanlarıyla kıyaslayıp, onlarıda bu şekilde biat etmeye mahkum etmişlerdir.

Ekonomik biat kültürü de oluşturulmuştur. Devlet tabiki sosyal politikalarla halkı temel ihtiyaçlarına kavuşturmalıdır ama bunu vatandaşın onurunu kırmadan yapması gerekirken aleni herkesi göreceği şekilde millete: 'bak biz yardım yapıyoruz biz varsak bunlar var yoksak hiç bir şey olmaz' gibi tepesinde bekletilen sopalarla biat ettirilmiştir. Ekonomik biat çalışma hayatında özel sektörde de vardır 'işverenin çalışana ekmek vermesi'  tabu haline getirilip korkutulmuş herhangi bir haksızlık karşısında hakkınızı aramanızı bile tepkiyle karşılayıp müdürlerin önünde ceket ilikleme şeklinde toplumda köleleştirme yöntemleri aleni şekilde görülmektedir.

Topluma öyle kanaatler yerleştirilmiştir ki biat etmeden var olmayacağını düşünen, korkan, sinen ve adeta ceset gibi tepkisiz varlıkların nufusu hızla artmış düzeydedir...Küçüklükten beri başta anne babaya, ardından öğretmene, yola çıkıldığında lidere tabi olunması hep öğretile gelmiştir. Biat kültürünün nedenlerinin toplum yaşamına etkilerine karşı olan her bireyin, en tepedeki siyasilerin, söylem ve tutumlarıyla toplumun idrak kanallarına yerletirdikleri engelleri, bilim, eğitim temel hak ve hürriyetlerle bertaraf edilmesi zaruridir.