Besni Sosyal Hizmet Merkezi Konferans salonunda düzenlenen törene, İlçe Kaymakamı Nazlı Demir, Belediye Başkanı E. Mehmet Emre, İlçe Emniyet Müdürü Kenan Sertyalçın, İlçe Jandarma Komutanı Barış Kara, Çakırhüyük Belediye Başkanı Mitat Çetin, Kesmetepe Belediye Başkanı Ali Yılmaz, Köseceli Belediye Başkanı Kerim Durgut, Suvarlı Belediye Başkanı Gülfer Ağır, Şambayat Belediye Başkanı Necdet Arıcı, kurum ve daire amirleri, oda başkanları, Anchorsiyasi parti başkanları, STK temsilcileri, görme engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan, yaptığı konuşmasında, sosyal hizmetlerin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

"Kurumumuz engelli vatandaşlarımıza her türlü maddi ve manevi desteği sağlamaya çalışmaktadır"

Orhan, şunları ifade etti:

"Besni Sosyal Hizmet Merkezi olarak evde bakım yardımı, sosyo-ekonomik destek yardımı 5395 sayılı kanun kapsamında çocuklara yönelik yapılan çalışmalar, şehit ve gazilerimize yönelik yapılan çalışmalar, doğum yardımı, mobil sosyal hizmet birimi çalışmaları, Alo 183 danışma hattı, CİMER, açık kapıya gelen ihbarların değerlendirilmesi çalışmaları yürütülmekte olup, ASDEP kapsamında 2020 yılında 2 bin 647 hane ziyaret edilip 5 bin 383 kişi ile görüşme yapılmıştır. Bu ailelerden 53 tanesi kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendirilmiştir. Herkesin bir gün engelli olabileceği gerçeği çerçevesinde kurumumuz engelli vatandaşlarımıza her türlü maddi ve manevi desteği sağlamaya çalışmaktadır. Akıllı Baston Projesinin yürütülmesinde ve hayata geçirilmesinde bizlere öncü olarak desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen İlçe Kaymakamımız Nazlı Demir’e, İlçe ve Belde Belediye Başkanlarımıza, STK temsilcilerimize, daire amirlerimize ve projenin gerçekleşmesinde maddi manevi destek olan tüm hayırseverlerimize teşekkür ederim."

İlçe Kaymakamı Nazlı Demir ise, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak kutlandığını anımsattı.

Demir, beyaz bastonun görme engelliler için bir simge olduğunu belirterek, "Sosyal hayata katılmasını sağlayan ve gittiği yerlerde onlara yol gösteren en önemli araçları."dedi.

Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına akıllı baston uygulamasını düşündüklerini aktaran Demir, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizlerde bu kapsamda neler yapabiliriz diye düşündüğümüzde aklımıza bu akıllı baston uygulaması geldi. Bizim buradaki amacımız acaba ne yapabiliriz de onların hayatını biraz daha kolaylaştırabiliriz, sosyal hayata katılımlarını nasıl artırabiliriz, hareketliliklerini nasıl artırabiliriz, bir yerlere gidip gelirken nasıl bir kolaylık sağlayabiliriz bunu düşündük. Sağolsun sosyal hizmetler müdürümüz ve müdür yardımcılarımız böyle bir fikir ile bize geldiler. Bizde, Besni’nin hayırseverlerine, hayırseverliğine Besni’deki o yardımlaşma ve dayanışma kültürüne güvenerek bu işi yapma kararı aldık.

Bizim buradaki hedef grubumuz 9 - 50 yaş arası, özellikle sosyal hayata katılım imkanı bulunan, yani başka bir rahatsızlığı olup da yatağa bağımlı olmayan engelli kardeşlerimiz oldu. Onları hedef kitle olarak aldık ve bu kapsamda 25 görme engelli vatandaşımız tespit edildi. Akıllı bastonlarımız, belediye başkanlarımız, STK temsilcilerimiz, meslek odalarımız ve kurum amirlerimizin katkıları ile akıllı bastonlarımızın alımı yapıldı ve 25 kişiye bastonların teslimini gerçekleştiriyoruz."

"Akıllı telefon yardımı ile navigasyon üzerinden yönlendirme yapıyor"

Bastonların sensörlü olması ve daha geniş bir alanı algılayıp görme engelli vatandaşları etraflarındaki riske ve tehlikeye karşı uyardığını ifade eden Demir,  "Ayrıca yine akılı telefon yardımı ile navigasyon üzerinden yönlendirme yapıyor ve inşallah sizlere daha kolay bir hareket imkanı sağlayacak. Bir sonraki amacımız tabi zorunlu değil ama isteyen tüm görme engellilerimize okumayı öğretmek istiyoruz. Bununla ilgili isteyene bizzat kendi evlerinde ve isteyene açacağımız kurs merkezlerinde okuma imkanı sağlamak istiyoruz. Hayat devam ediyor. Bizler hayatı sizlerle ne kadar çok paylaşırsak o kadar mutlu olacağımıza inanıyoruz. Bizler de birer görme engelli adayıyız. Başımıza ne gelir bilemeyiz. O yüzden hepimizin empati yaparak, sizleri anlamamız lazım mümkün olduğu sürece de bizler bunu düşünmeye çalışıyoruz. Çok şükür Besni’de güzel bir ortam var. Bu projeye destek olan büyüklerimiz ve hemşerilerimiz ben yapamam demedi. Zaten Besni’yi de bize sevdiren en önemli özellik bu. Her zaman olduğu gibi bu projede de güzel bir dayanışma örneği sergiledi. Desteklerinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum."diye konuştu.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha