-“ECDADIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Anadolu gezisi sırasında Besni ilçesine gelerek ilçenin en eski gazetesi Besni Ekspres Gazetesine Galiçya gözlemlerine anlatan Puhaloğlu, orada bulunan şehitliklere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Galiçya ziyaretinde bölgede bulunan 6 tane şehitlikten hepsine ulaştığını belirten Hamit Puhaloğlu; “Türk şehitliklerinin bulunduğu alanın etrafı Hristiyan mezarlarıyla çevrilmiş durumda. Türk şehitliklerinin izleri siliniyor. Bizim burada yatan 18 bin şehidimiz var. Dolayısıyla devlet olarak buralara sahip çıkmak zorundayız.

Özellikle TİKA’nın burada ciddi faaliyet yürütmesi gerekiyor. Buradaki şehitliklerin bakımı yapılmalı. Yok edilmesine müsaade edilmemeli. Galiçya’da 362 kilise var ama bir tane ufak da olsa camimiz yok. Oysa bizim burada 6 şehitliğimiz var. Buraya bir cami ve aş evi yapılmalı. Mini bir külliye kurulmalı. Buralar adeta sarhoşların uğrak yeri konumuna gelmiş durumda. Bu şehitlerimizin ruhaniyetine saygısızlık. Bunları engelleyecek çalışmalar yapılmalı” dedi.  

-"GALİÇYA EN AZ ÇANAKKALE KADAR ÖNEMLİ”

1916-1917 yılında Enver Paşa’nın emriyle kurulan Galiçya Cephesi’nde 33 bin askerin savaştığını ve bu savaşlarda 18 bin askerin şehit olduğunu ifade eden Hamit Puhaloğlu, Galiçya’nın en az Çanakkale kadar önemli olduğunu belirtti.

Puhaloğlu; “Galiçya’ya gönderilen askerler sıradan asker değildi. Her biri peyk asker yani Osmanlı Devleti’nin ilk döneminde postacılık, kuryelik ve muhafızlık yapan asker sınıfındandı. Bu askerler ayrıca eğitimli, dil bilen ve hafız askerlerdi. Çanakkale Savaşları’na katıldıkları için hepsi Sat ve Sas Komandosu. Bunlar kendilerini metre kareye 3 bin merminin düştüğü yerlerde ispat etmişler. Seçkin ve eğitimli askerler. Yaşları 30’un altında. Uzun boylu dil bilen kültürlü insanlar. Yani aslında Galiçya, Çanakkale kadar önemli” diye konuştu.

-“GALİÇYA’DA TÜRK BAYRAĞI DAĞITTIM”

Galiçya ziyaretinde bölge insanına yanında götürdüğü Türk bayraklarını dağıttığını söyleyen Gazeteci yazar Hamit Puhaloğlu; “Ben Galiçya’ya giderken yanımda 100 tane Türk Bayrağı götürdüm ve oradaki vatandaşlara dağıttım. Oraya gidenler de yanlarında Türk Bayrağı götürsün. Türk tarihini anlatan kitaplar götürmekte yine yarar var” dedi.

-“HER SENE ZİYARET EDİLMELİ”

Galiçya şehitliklerinin mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini vurgulayan Puhaloğlu, “18 Mart tarihinde Anzaklar atalarını ziyaret etmek için binlerce kilometre öteden geliyorsa, bizde kendi atalarımızı ziyaret etmek zorundayız. Devlet bu konunun üzerine ciddi olarak eğilmeli. Özellikle yıl dönümlerinde buraya turlar düzenlenmeli ki, unutulmasınlar. Aksi halde buradaki şehitlikler yok olup gidecek” ifadelerini kullandı.  

Galiçya’da meftun bulunan şehitlerimizin Çanakkale gazileri olduğunu hatırlatan Puhaloğlu, “33 bin Türk askeri gidiyor. Bunlarda 18 bini şehadet şerbeti içiyor. Bunlar seçkin askeri birlikler. Her sene ülkemizin her ilinden kafilelerle buralar ziyaret edilmeli. Kuran-ı Kerim okunmalı ve de bugünün anlamına özel etkinlikler düzenlenmeli.” dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha