Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu Besni Mehmet Erdemoğlu Üniversitesi için Hükümete başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Erdemoğlu, “5-6 fakülteli Besni Üniversitesi yapmak istiyoruz. Mimarlık Fakültesi bitmek üzere. Yeni hükümetten onay alırsak diğerlerine de hemen başlayacağız.” dedi.
G-20 zirvesinde “Paylaşım” konusunun gündeme gelmesiyle Sosyal sorumluluk projelerine imza atan Holdingleri Pazar Sabah gazetesi haber yaptı.

Okul, Yurt, Cami öğrenci bursu ve diğer sosyal projelerinin yanı sıra 800 çalışanına yaptırdığı konutlarla gündeme gelen Erdemoğlu Holdingin patronu İbrahim Erdemoğlu, gazeteye verdiği röportajda sosyal sorumluluk projelerinin yanında Eğitim bayramında gündeme getirdiği Besni Erdemoğlu Üniversitesi konusunda da açıklamalarda bulundu.

Eğitim Bayramında yaptığı konuşmada değindiği Besni Mehmet Erdemoğlu Üniversitesi için girişimlerde bulunacaklarını ve Hükümetten onay isteyeceklerini söyleyen Erdemoğlu, şöyle konuştu:

“Adıyaman Besnide bir fakülte yapıyoruz. Hatta orada 5-6 fakülteli Besni Üniversitesi yapmak istiyoruz. Mimarlık Fakültesi bitmek üzere... Yeni hükümetten onay alırsak diğerlerine de hemen başlayacağız. 500e yakın üniversite öğrencisine aylık 200 bin lira civarında burs veriyoruz. Burs verirken tek kriterimiz o çocuk bursu alamazsa okuyamayacak olması. Gaziantepte annemiz Selvi Erdemoğlu adına 5 bin kişilik cami yapılıyor. Babamızın adına da yaptırmıştık. Ayrıca üst düzey çalışanlarımızı şirketlerimizin kârına ya da direkt hisseden ortak etme projesi üzerinde çalışıyoruz. Üst düzey yöneticilerimizi de çalıştığı firmalara ortak yapacağız. Bunu da babamızdan öğrendik

Şirketin kurucusu Mehmet Erdemoğlunun iki dokuma tezgahıyla temelini attığı Erdemoğlu Holdingde 7 bin işçi çalışıyor. Erdemoğluna göre işçiye yapılan yatırım şirket gelirlerine de olumlu yansıyor. Son olarak Sasa şirketinin yüzde 51ini Sabancı Holdingten 102 milyon dolara satın alarak adından söz ettiren Erdemoğlu Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, kazancını neden çalışanlarla paylaştığını ve bunun nasıl işe yaradığınıanlattı.
Erdemoğlu, şunları söyledi:

Babamız ve kurucumuz Mehmet Erdemoğlu, 1931 yılında o zaman Malatyaya bağlı Besni ilçesinde doğdu. O dönemin geleneklerine uygun olarak daha ilkokul çağında, bir dokuma ustasının yanında çıraklık yapmaya başlamış. Aza kanaat etme, tevazu, komşusunu gözetme, ticarete hile karıştırmama, sözünde durma gibi ilkelerin öne çıktığı Ahilik kültürü ile yoğrulmuş çok özel bir insandı. Ticaret hayatına 1970de ailesiyle birlikte göç ettiği Gaziantepte iki kilim tezgahı ile başladı. 1983 yılı halı üretiminin başlangıç yılı. Besnili Bilge olarak anılan babamızı 2006da kaybettik. Kimseyi kırmadı, kimseyi eleştirmedi. Bizzat yaşayarak, derviş halini bizlere gösterdi. Ne şart olursa olsun, şükrederdi. Bizim çalışanlarımıza yaptığımız katkılar hep babamızın bize öğrettiği ilkelerden kaynaklanıyor.  2001 krizinin ardından, 2002 yılında çalışanlarımız için konut projesi gerçekleştirdik. O dönemde faizler yüzde 60lardaydı. Biz öyle bir dönemde bu işe başladık. Krizde insanlar işçi atarken, biz çalışanlara konut vermek için harekete geçtik. Bizde insan ayrımı yok, herkes becerisine göre ücret alır ancak insani açıdan kimse farklı değildir. Herkes aynı yemeği yer, başta ben olmak üzere, müdürlere farklı, işçiye farklı yemek verilmez. Biz hangi hastaneye gidiyorsak, tüm çalışanlarımızı aynı hastaneye göndeririz. Tüm masrafları şirketimiz öder

- 800 İŞÇİMİZİ EV SAHİBİ YAPTIK

İşçilerine yaptıkları ev projesine de değinen Erdemoğlu, 1983 yılına kadar kirada oturuyorduk. O dönem bir halı tezgahımız var. 1983te ailece kendi evimize çıktık. Ev sahibi olduğumuz zaman annemin yaşadığı sevinci hiçbir zaman unutamam. 1990da evlendim. 130 metrekarelik bir ev aldım. 2000li yıllarda Gaziantepte 43 villalık bir site yapılıyordu, sitenin geliri de Gaziantepspora verilecekti, o zaman biz de villaya üye olalım dedik. Bir gün inşaatı gezmeye gittik. Benim oturduğum ev 130 metrekare, 650 metrekarelik villanın salonu benim ev kadar. Bunları görünce, Sen burada nasıl oturacaksın, burada oturmak için ne yaptın? diye sordum kendi kendime. Buna cevabım, Tüm çalışan arkadaşlarımızın sayesinde, onların emeği karşılığı ben bu evi alabiliyorum. Keramet bende değil oldu. Ben de onlar gecekonduda yaşarken, benim burada oturmam doğru değil diye düşünerek, hemen müdürümü aradım ve Belediyeden bedeli karşılığı bir arsa alalım diye talimat verdim. 40 dönümlük bir yer bulduk. Burayı satın aldık. Önce 250 konuta başladık. En kıdemlilerden başlayarak işçilerimize ev vermeye başladık. Şu anda 812 konutumuzu çalışanlara teslim ettik. Son partiyi 2014te verdik. 132 metrekarelik bu evlerin bugünkü değeri 200 bin TL civarında. İlk etap 18 bin, ikinciler 30 bin ve son etaptakiler de 70 bin lira ödeyerek evlerin sahibi oldular. Toplam harcama miktarımız 107 milyon lirayı buldu diye konuştu.

-YARDIMDA KARŞILIK BEKLENMEZ

Yardımda karşılığın beklenmeyeceğini vurgulayan Erdemoğlu, şunları söyledi:

Karşılık bekleyerek yardım yapmaya başlarsanız, oluşacak küçük olumsuzluklardan demoralize olursunuz. Kesinlikle böyle bir şey beklemeyeceksiniz. Ama doğru olan bir şey var, nerede olursanız olun, ne yaparsanız yapın, yaptığınız iyiliğin karşılığı er ya da geç gelir sizi bulur. Hiç kimse aptal değildir. Yapılan iyiliği de kötülüğü de anlar. O sırada sesinin çıkmaması zannetmeyin kandırıldığı anlamına gelir. Yani dönecek diye yaparsanız, yanlış olur. Ama bu yapılanlar bize katkı sağladı mı diye bakacak olursanız, şöyle anlatayım: 1983 yılında iki dokuma tezgahı olan bir şirket olarak başladık. Daha arabamız bile yoktu. Oralardan bu seviyeye geldik. Bu sorunun cevabı budur. Gaziantepteki 800 işçimize ev verdik. Yeni arsa talebimiz oldu. Çünkü daha ev sahibi olmayan çalışanlarımız var. Dinarsu fabrikamızın olduğu Çerkezköyde belediyeden arsa talep ettik. Torbalıda mobilya fabrikamız var. Orada da arsa talep ettik. Arazilerin 30-40 dönüm olmasını istiyoruz. Projeler en az 200 konutla başlayacak. Devamı gelecek. Çalışanlardan, ödeyebilecekleri seviyede bir katkı payı alıyoruz. İşçilerimizin eve yaptığı ödemeler, onların kira miktarlarını aşmayacak. Biz bu işi hayır yapmak olarak değil, elde edilen kârın paylaşımı olarak görüyoruz. Zaten kâr etmesek, bunları yapamayız. Kârı da işçilerimiz sayesinde yaptığımız için bu başarıyı onlara paylaşmak istiyoruz. Çalışanlarımızın büyük kısmı bizden ev sahibi olacak. Çünkü,  anne babamızın bize öğrettiği bir şey var. Bu dünyada hiçbir şey bizim değil. Sadece sorumluluğumuz var. Bu da herkese karşı. Zaten benim derseniz, sizin olan bir şeyi paylaşamazsınız

- 2016DA 700 KİŞİ ALINACAK

 
2016’da 700 kişinin alınacağını belirten Erdemoğlu, şöyle devam etti:

Üretime 1970de iki kilim dokuma tezgâhı ile başlayan Erdemoğlu Ailesi, 1998 yılında Merinos Halı San. ve Tic. A.Ş. olarak aile şirketi adını değiştirdi. Bünyesine daha sonra Dinarsu, Padişah markalarını da katan, halının yanı sıra mobilya, ev tekstili ve iplik sektörlerinde de büyük yatırımlar yapan firma, 2010da tüm şirketlerini tek bir çatı altında toplayarak Erdemoğlu Holdingi kurdu. Şirket bugün Merinos, Dinarsu, Padişah, Efsane, İmparator ve Boğaziçi markaları ile parça halıda dünya lideri. Holding, gelecek yıl yüzde 20-25 oranında büyümeyi hedefliyor. Bu da 700 kişiye istihdam sağlayacak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğanın, paylaşım konusunu gündeme getirmesini çok olumlu görüyorum. İnşallah bunu başka patronlar da yapar. Biz aynı zamanda okul yaparak devlete veriyoruz. Şu anda özel, devlet okulları üniversiteler de dahil, Türkiye çapındaki 2 bin öğrenciden biri bizim yaptırdığımız okullarda okuyor. Adıyaman Besnide bir fakülte yapıyoruz. Hatta orada 5-6 fakülteli Besni Üniversitesi yapmak istiyoruz. Mimarlık Fakültesi bitmek üzere... Yeni hükümetten onay alırsak diğerlerine de hemen başlayacağız. 500e yakın üniversite öğrencisine aylık 200 bin lira civarında burs veriyoruz. Burs verirken tek kriterimiz o çocuk bursu alamazsa okuyamayacak olması. Gaziantepte annemiz Selvi Erdemoğlu adına 5 bin kişilik cami yapılıyor. Babamızın adına da yaptırmıştık. Ayrıca üst düzey çalışanlarımızı şirketlerimizin kârına ya da direkt hisseden ortak etme projesi üzerinde çalışıyoruz. Üst düzey yöneticilerimizi de çalıştığı firmalara ortak yapacağız. Bunu da babamızdan öğrendik. 

PHA

 

Editör: Adıyaman Haber