Besni ilçesi Fırat Havzası yakınlarında Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kategorilerine göre nesli tükenme tehlikesi altında olan kırmızı listede yer alan çizgili sırtlan, doğa fotoğrafçısı tarafından görüntülendi.

Sınıf öğretmeni ve doğa fotoğrafçısı Musa Gürbüz, tarafından görüntülenen çizgili sırtlan bir mağara girişinde objektifine yansıdı.

Gürbüz, yaptığı açıklamada, sırtlana 2 metre yaklaştığını görüntü ve fotoğraf çektiğini belirterek, sırtlanın yırtıcı olmasına rağmen çok uysal davrandığını söyledi.

-"İNANILMAZ GÜZEL BİR DUYGU"

Doğayla ilgili insanlarla sürekli irtibat halinde olduğuna değinen Gürbüz, şunları dile getirdi:

Bir arkadaşımızdan sırtlanın varlığıyla ilgili haber aldıktan sonra daha sonra birlikte hayvanın bulunduğu mevkie giderek yemledik. Daha sonrasında hem video görüntülerini hem de fotoğraflarını çektik.

Çocukluğumuzda bize sırtlanın çok vahşi bir hayvan olduğunu çok yırtıcı bir hayvan olduğunu şeklinde hikayeler anlatılırdı bilgiler verilirdi oraya gittiğimizde ise aslında durumun tam tersi olduğunu sırtlanın çok uysal bir hayvan olduğunu zaten çektiğimiz görüntülerden de dolayı anlaşılıyor. Yaklaşık 2 metreden fotoğraflarını çektim şuna inanıyorum doğada kendini güvensiz hissetmeyen hiçbir canlı insanlara zarar vermez. İnanılmaz güzel bir duygu."

-"YABAN HAYVANLARIN DOĞAL ORTAMLARI GİDEREK SINIRLANDIRILMIŞ DURUMDA"

Hayalini gerçekleştirebilmenin mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Gürbüz,"Aslında bir hayalimdi, hayalimi gerçekleştirdim. İnsanlar hayallerini gerçekleştirilmesi ne kadar mutlu ederse bende o koşullarda o kadar mutlu oldum. Buradan giderken kırıntı götürdük kendimizle günümüz koşullarında artık hayvanların yaşadıkları alanlar maalesef insanlar tarafından işgal edilmiş durumda hayvanların doğal ortamları giderek sınırlandırılmış durumda bu tabi doğanın dengesi acısından kötü bir durum hayvanların beslenmeleri giderilmesi gerek."şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha