-KREDİ ÇEKEN, BORÇLANAN VAR

Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde bir gelenek haline gelen taziye yemekleri acılı aileleri içinden çıkılmaz bir hale sokmaya başladı. Yakınlarını kaybeden vatandaşlar, 3 gün boyunca başsağlığı dileklerini kabul ettiği taziye evlerinde, yüzlerce misafire bir ya da iki öğün yemek veriyor.

Bazı ailelerin misafirlerine 3 gün boyunca bir ya da iki öğün taziye yemeği vermek için kredi çekmesi, borçlanması artık insanları zor durumda bırakmaya başladı. Cenaze sahiplerine oluşturduğu masrafın yanında israf olduğunu da düşünen vatandaşlar Besni’de de bu uygulamanın kaldırılmasını istiyor.

-"BELEDİYELER ARACILIĞI İLE YAPILMASI DAHA DOĞRU OLACAKTIR"

Bu faaliyetin ilçe genelinde kaldırılması gerektiğini dile getiren vatandaşlar Kesmetepe’de alınan kararın yerinde bir karar olduğunu ifade etti.

Besni ilçesine bağlı Karagüveç Köyü Muhtarı Ahmet Gül, taziye yemeklerinin kaldırılmasının gerektiğini belirterek, "Bu faaliyetin köylerde muhtarlıklar, belde ve ilçelerde ise belediyeler aracılığıyla yapılması daha doğru olacaktır. Bunun için ödenek çıkarılabilir. Böylece durumu olmayan vatandaşlarımıza da destek olunur."dedi.

-PARASI OLMAYAN ZOR DURUMDA KALIYOR

Bazı vatandaşların taziye yemeği verebilmek için kredi çektiklerini ifade eden Nebi Denizhan ise, "Kesmetepe Belediyesinin beldelerinde taziye yemeği faaliyetini kaldırdıklarını okuduk. Doğru ve yerinde bir karar olmuş. Bazı vatandaşlarımızın bu taziye yemeğini verebilmek için kredi çektiklerini duyduk. Sonrada o krediyi ödüyorlar. Dolayısıyla borçlanıyorlar. Durumu olan zaten dağıtımını yapıyor ama olmayan vatandaşlarımızın için külfet haline geliyor. Bu olayın Besni’de de kaldırılması yerinde bir karar olur." şeklinde ifade etti.

-"TAZİYE YEMEĞİ 6-7 BİN LİRAYA MAL OLUYOR"

Mehmet Avcı da, "Bugün bir taziye yemeği vermek nerden baksanız 6-7 bine mal oluyor. Yani olan var olmayan var. Bunun için borçlananları biliyoruz. Bu faaliyetin kaldırılmasından yanayız. İmkanı olan zaten yapıyor ama olmayanlar için de belediyeler yardım edebilir. Yani en azından oradaki taziye sahibinin yakın akrabalarına göre yemek verilebilir."dedi.

-"CENAZE EVİ YEMEK YEME YERİ DEĞİLDİR"

Cenaze evlerinde yemek ikramının gereksiz  olduğunu savunan Ali Er de,"Cenaze evlerinde yemek olayı lüzumsuz. İnsanların zaten acısı var. Bu üzüntülerinin arasında bir de taziye yemeği olayıyla ilgilenmeleri doğru değil. Mesela işsiz bir vatandaşımızın annesi veya babası öldüğünde verdiği yemek kendine çok büyük masraf oluyor. Hadi çay olabilir ama yemeğe gerek yok bence. Çünkü cenaze evi yemek yeme yeri değildir. O yüzden Besni’de de bu olayın kaldırılmasından yanayız."diye konuştu.

-AZ YAPINCA MAHCUP, ÇOK YAPINCA İSRAF OLUYOR

Taziye yemeklerinin çok yapıldığında israfa neden olduğunu dile getiren Seydi Yaşar ise; “Bu taziye yemekleri yüzünden insanlar zor durumda kalıyor. Çünkü bu durumun baya maliyetleri var. Bunu veren var veremeyen var. O yüzden kaldırılmasından yanayım.

Mesela yemek yapıldığında yetişmeyince taziye sahibi mahcup oluyor. Çok yapılınca hem bütçelerine zarar oluyor hem de israf oluyor” şeklinde konuştu.

-"YARISINDAN FAZLASI ÇÖPE GİDİYOR"

Bütün misafirlere taziye yemeği verildiğinde vatandaşlar için altından kalkılmaz bir yük olduğunu söyleyen İsmet Özmercan, "Taziye yakınları yemek saatlerinde kendi aralarında yemek yapabilirler ama böyle bütün misafire yemek verildiği takdirde tabi ki altından kalkılmaz bir yük haline geliyor. Çünkü olan var olmayan var. Bu olay lüzumsuz bir gelenek haline gelmiş. Kaldırılması tabi ki Besni açısından iyi olur. Hem masraf oluyor, hem israf oluyor."dedi.

Çevresi geniş olan bazı vatandaşların taziye yemeğinde 100 kişi varsa 500 kişilik yemek yapılabildiğini dile getiren Özmercan, şöyle devam etti:

"Bunun yarısında fazlası çöpe gidiyor. Bugün tasarruftan bahsettiğimiz zamanda bu kadar masrafın yapılması, bu kadar aç insan varken o yemeklerin çöpe dökülmesi her açıdan düşünüldüğü zaman kötü bir durum.  İsraf boyutuna bakıldığında dinimiz açısından da günaha giriyor.

Bir başka yönü de, mesela taziyeyle alakası olmayan insanların sırf yemek yemek için taziye evlerini doldurduğunu görüyoruz. Buda yanlış bir şey, adamların zaten acısı var. Bir de yemek derdini mi düşünsün. Kaldırılması gerektiğinin asıl sebebi ilk başta dediğimiz gibi hem masraf hem de israf açısından bu kararın yerinde olacağını düşünüyorum."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha