Besni Kaymakamlığı tarafından ilçede faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları ve muhtarlar ile istişare ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonunda Besni Kaymakamı Ahmet Gencer Başkanlığında yapılan toplantıda ilçenin eksiklikleri, daha önce yapılan hizmetler ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı.
Toplantıda konuşan İlçe Kaymakamı Ahmet Gencer; “Ülkemizin içinden geçtiği sıkıntılı süreçte hepimize önemli görevler düşmektedir. Devletimizi ve milletimizi bölmek isteyen bu kadar çok terör örgütüne ve düşmana karşı ülkemizin daha güçlü bir şekilde hedeflerine ulaşabilmesi için hepimizin daha dikkatli olması, milli birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmemiz gerekmektedir. 
Bizler insanımıza hizmet etmek için buradayız. Sizlerde görev alanınız itibariyle üyelerinizle birlikte hedef kitlenize yönelik hizmet üretmek amacıyla belli alanlarda çalışma yapmak için kurulmuş Vakıflar, Dernekler ve Sivil Toplum Kuruluşlarısınız. Öncelikle tüm çalışmalarımızı insan odaklı yapmak zorundayız. Biz burada hep birlikte ilçeye hizmet eden birimleriz. Sivil toplum devletin eksikliklerini bir anlamda doldurmak ve devlet-millet işbirliği içerisinde belli hizmetleri yapmak için organize olmuş topluluklarız. Bizler sizlerle yakın iletişim içerisinde olmayı önemsediğimizi özellikle vurgulamak istiyorum. Her türlü çalışmanızda, projenizde kamu kurumları olarak hem kaymakamlık hem diğer birimler olarak size vermemiz gereken bir destek varsa imkânlarımız ölçüsünde yanınızdayız” dedi.
Besni’nin diğer ilçelere göre daha üretken olduğunu söyleyen Gencer, konuşmasına şu şekilde devam etti:

 “Besni ilçesi emsal ilçelerle kıyaslandığı zaman insan yapısı olarak daha aktif daha sosyal daha üretken bir yapıya sahip. Ben ilçeye geleli daha bir ay oldu ama sizler burada doğup büyüdünüz. Bunu harekete nasıl dönüştürebiliriz konusunda sizlerden teklifler, öneriler bekliyoruz” 

Yardıma ihtiyaç kişilere karşı hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Gencer, “Kaymakam olarak benim önemsediğim bazı konular var. Özellikle fakir fukaraya sahip çıkılması konusunda benim de özel bir hassasiyetim var. Devlet her ilçede bir vakıf kurmuş, ciddi de bir kaynağı var. Bunu amacına en uygun şekilde kullanmak için bende elimden gelen çabayı göstereceğim. Biliyorum ki sizlerde imkânlarınız ölçüsünde fakirin fukaranın yanındasınız. Bu konuda da yapılması gerekenleri iş birliği içerisinde yapmaya hazırız. Bizim ihmal ettiğimiz, unuttuğumuz insanlar olabilir. Onlara ulaşmak konusunda da desteğinizi bekliyoruz. Sosyal Yardımlaşma Vakfımızda yaklaşık 5 bin civarında dosyamız var. Yeni bir çalışma başlattık. Bu dosyaların hepsinin yeniden incelenmesi konusu önem arz ediyor. Bu 5 bin kişinin içerisinde en çok yardıma ihtiyacı olan kişileri bir defa daha seçeceğiz. Onlara daha fazla kaynak aktarmak için bir çaba içerisinde olacağız” dedi.

Besni’de eğitimdeki alt yapı sorunlarının giderilmesi için çalışma başlattıklarını söyleyen Kaymakam Gencer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Besni için eğitim konusu en öncelikli konu. Eğitimle ilgili bir takım alt yapı sıkıntılarımız var. İl Genel Meclisi üyelerimiz, siyasetçilerimiz, bizler ve sizlerin desteğiyle bu eksiklikleri hızlı bir şekilde giderip eğitimde kalite ve başarının artırılması konusunda neler yapabiliriz, dün güzel şeyler yapılmış ama bugün onun üzerine ne koyabilirizin çabası içerisinde olacağız. Besni şanslı. Bu kadar kıymetli hayırseverinin olduğu, gönlü zengin insanının olduğu kıymetli bir yer. Bu bizim için çok ciddi bir avantaj, tabi bu kredimizde zamanında epey bir kullanılmış. Ama biz yeni krediler açabilir miyiz onun çabası içerisindeyiz. Vakfımızda bir AR-GE Birimimiz var. Japon Büyükelçiliği’nden tutun da birçok alanda proje tekliflerine yeniden çıkılmış. O birimimizde güzel bir şekilde çalışıyor

Sorunların çözülmesine yönelik herkesle iletişim halinde olacaklarını belirten Gencer, “İlçemizin ekonomik sorunlarının çözülmesi, sahip olunan değerlerin ve potansiyelin en iyi şekilde kullanılması için de herkesle iletişim içinde olma gayreti içerisinde olacağız. Vatan, millet ve bayrak sevgisinin vatandaşlarımıza aşılanması konusunda da hem kurumlarımız hem de gönüllülerin iş birliği içerisinde olması da büyük önem taşıyor. İlçenin eğitim, sağlık, ulaşım, spor gibi hizmet alanlarında vatandaşlarımızın memnuniyetini artırmaya yönelik çalışmalarımıza bundan sonra da kesintisiz bir şekilde devam edeceğiz. Diğer bir konu ilçemizin güvenliği ile ilgili olarak Besni huzurlu, güvenli bir yer. Tabi bu sizlerin sayesinde olan bir şey. Bundan sonra da güvenlikle ilgili en ufak bir sıkıntımızı, sorunumuzu emniyet ve jandarmayla hızlı bir şekilde paylaşmanın önemli olduğunu bir kez daha vurguluyorum” ifadelerini kullandı. 
Daha sonra Besni Kaymakamlığı AR-GE Birim Sorumlusu Yaşar Gülten ise devam eden projeler ve desteklenen projelerle ilgili katılımcılara bilgiler verdi.
Geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletlerden bir ekibin geldiğini ve ilçedeki yardıma muhtaç Suriyelilerin tespit edildiğini belirten Kaymakam Gencer, ilçede ikamet eden Suriyeli vatandaşlara kişi başı 70 TL yardım yapıldığını söyledi.
Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Kaymakam Gencer, şunları kaydetti:

 “Bundan sonra da şimdi bir çalışma var. Sosyal Yardımlaşma Vakfı üzerinden yürütülen ve Birleşmiş Milletler ile Kızılay’ın da içinde olduğu bir çalışma yapılıyor. Kişi başına aylık 100 lira gibi bir rakam, hanede 6 kişi varsa 600 lira edecek. O ödemelerin de yapılması için şuanda sisteme girişler yapıldı. Yani bir ödeme yapıldı, ikinci ödemenin de yapılmasıyla ilgili de başvuruları aldık, kısa zamanda oda ödenecek”

Özellikle Yenikent bölgesinde ki öğrenci yoğunluğundan dolayı ikili eğitimin yapıldığı Besni’de sıkıtının giderilmesi için ilçe merkezinde iki okul daha yapılması konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile karara varıldığını ifade eden Kaymakam Ahmet Gencer, şunları söyledi:

 “Yenikent’te okullar ikili eğitim yapıyor. Önümüzde ki yılda diğer okullarda da ikili eğitime geçmeyle ilgili sıkıntılar var. Şehit Bekir Oruçtutan İlkokulumuzda çok ciddi bir öğrenci yoğunluğu var. Sabah 7’de çocuklar ders başı yapıyor, akşam geç çıkıyorlar. O konu bilinen bir konuydu. Bu konuda daha önce çalışma da başlatılmış, bizde üzerinde durduk. Geçen günlerde İl Milli Eğitim Müdürümüz de buradaydı. Bu meseleyi masaya yatırdık. Yenikent bölgesinde ki öğrenci yoğunluğu ve ikili eğitimden dolayı yaşanan sıkıntı dile getirildi. Kesinleşmemiş olmasına rağmen Besni merkeze iki tane okul yapılması konusunda mutabık kalındı. İmam Hatip okulumuz biliyorsunuz çok kötü durumdaydı. Yeni bir İmam Hatip Ortaokulu yapılması ve Yenikent bölgesindeki ilk ve orta öğretimdeki yoğunlaşmadan dolayı ikili eğitim var. Bunu da tekli eğitime döndürmek için orada bir okul daha yapılması konusunda anlaştık. İnşallah bu yıl o iki okulun yapılmasını ve merkezde programa girmesini bekliyoruz

Kayaardı mevkiinde alt gelir gurubu aileler için yapımına devam edilen 472 konutlu 4. Etap TOKİ konutlarının ihtiyaca en uygun kişilere verilmesi için tekrardan bir inceleme başlatıldığını söyleyen Gencer, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“ 472 konut bulunuyor orada. Daha önce 2 bin civarında müracaat yapılmış. Tabi şartlardan birkaç tanesi sosyal güvencesinin olmaması, evinin olmaması, Besni’de ikamet ediyor olmak. Engelliler için belli bir kontenjan ayrılmış. Bir ön eleme yapıldıktan sonra bin 200 civarında bir dosya kaldı. Şimdi Sosyal Yardımlaşma Vakfındaki arkadaşları sahaya gönderdim, başvuru yapan vatandaşlar teker teker inceleniyor. Bu konutlara en çok kimin ihtiyacı varsa, kim daha çok mağdursa, kim daha kötü şartlarda yaşıyorsa bu konutları onlara verelim diye karar aldık. O bin 200 başvuruyu olabildiğince konut sayısına kadar indirmeyi planlıyoruz. İncelemelerin ardından eve ihtiyacı olan ve şartları tutan kişi sayısı konut sayısından fazla ise kuraya gider. Ama önemli olan burada gerçek ihtiyaç sahibini, o eve en çok ihtiyaç duyanı tespit etmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” 

Toplumun desteğini almadan güvenlik hizmetlerinin en yüksek seviyede verilmesinin mümkün olmadığı söyleyen İlçe Emniyet Müdürü Cemal Avan ise yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 “Tabi her zaman söylüyoruz, Adıyaman’ımız, Besni’miz huzurlu diyoruz ama bizde her zaman teyakkuzdayız. Gerek terör yönünden gerek asayiş yönünden güvenlik tedbirlerimizi her zaman en yüksek seviyede tutuyoruz. Burada vatandaşlarımız gerçekten çok bilinçli. Bizim işimiz daha da kolaylaştırılıyor. Toplum Destekli Polislik kapsamında toplumun desteğini almadan güvenlik hizmetlerini en yüksek sevide vermemiz mümkün değil. Beraber hareket ettiğimiz sürece verimlilik daha da artar. Daha önce şehir içinde altı noktamızda kamera sistemimiz vardı. Şuan ona iki nokta daha ilave edildi. Birisi yeni emniyet binamızın olduğu yerde Demirciler Çarşısı civarında diğeri de Kozluca mevkii köşesinde mobese sistemi kuruluyor. Bir de üç noktamıza PTS dediğimiz plaka tanıma sistemi ve kamera sistemi kurulum aşamasına başlandı. Bu ay sonunda biter diye tahmin ediyorum, direkler dikildi, kameraların takımına geçildi” 

Besni’de güvenlik için neler yapıldığı konusunda açıklamalarda bulunan İlçe Jandarma ve Garnizon Komutanı Binbaşı Ferhat Aydın, yaptığı açıklamada, “Besni’de güvenlik için neler yapılıyor, güvenlik algısı ne boyutta bu iki başlık altında bir değerlendirme yapmak istiyorum. 
Besni’de güvenlik konusunda İlçe Emniyet Müdürlüğümüzle beraber koordineli çalışmalarımız devam ediyor. Malumunuz Olağan Üstü Hal tedbirleri ve uygulaması devam ediyor. Bu uygulama kapsamında BETAŞ noktasında polis ve jandarma olarak ortak bir kontrol noktamız var. Bu noktada Gaziantep’ten ilçemize girişleri detaylı olarak kontrol ediyoruz. Bugüne kadar kontrol noktasında 117 kişi yakalandı ve adliyeye teslim edildi. Bu 117 kişiden 8’i tutuklanarak cezaevine konuldu. Yine bu kontrol noktasında vatandaşımızın çok fazla beklememesi için gerekli bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri yapıldı” dedi.

Köy korucularının genç kişilerden seçilmesi konusunda çalışmalara devam ettiklerini belirten Binbaşı Aydın, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

 “Yine bu kapsamda bizim bünyemizde çalışan korucularımız var. İçişleri Bakanlığının başlatmış olduğu çalışmalarla korucularımızı gençleştirme faaliyeti devam ediyor. Bu kapsamda 53 tane korucumuz emekliye sevk edildi, onların yerine de ilerleyen zamanda genç korucularımızı alacağız. Yine malumunuz Besni’miz kırsal kesimi fazla olan bir yer. Merkez nüfusumuz 30 bin, kırsal nüfusumuz 55 bin, toplamda 85 bin vatandaşımıza güvenlik hizmet sağlıyoruz. 67 köy, 43 mezra, 5 belde ve 25 mahalle olmak üzere toplamda 152 yerleşim yeri var. Bunlarla ilgili ilçemizde ana yolun haricinde çok fazla tali yol var. Bu tali yolların da bölücü terör örgütü tarafından veya yasa dışı unsurların kullanabileceğini değerlendiriyoruz. Bu kapsamda da o yollarda şok uygulamalarımız devam ediyor. Yine bu şok uygulamaları kapsamında yakalanan şahıslar var, onları da adalete teslim ettik” 

Güvenlik hizmetlerinin sağlanmasında Sivil Toplum Kuruluşlarının katkılarının önemli yere sahip olduğunu söyleyen Aydın, “Besni’de güvenlik algısı konusunda da siz değerli sivil toplum kuruluşlarının katkıları bizler için çok önemli. Terörle mücadelede en önemli husus vatandaşın teröre destek vermemesi ve terörle bizzat kendisinin mücadele etmesidir. Bu noktada da sizlerin kıymetli üyeleri var. Bu üyelerinizi de bilgilendirerek farkındalıklarınızı en üst seviyeye getirmeniz gerekiyor. Besni, coğrafi konum olarak çatışma ortamlarına iki saatlik bir mesafede yer alıyor. Yani bir eylem gerçekleştiren terörist çok kısa sürede sınırlarımızda olabilir. Üyelerinizden, temas ettiğiniz kırsal kesimdekilerden haber aldığınız an bizlerle zaman geçirmeden paylaşmanız çok önemli” şeklinde konuştu.
Karşılıklı soru cevap şeklinde geçen konuşmaların ardından toplantı sona erdi.

 

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber