İlçeye  bağlı Uzunkuyu köyünde koronavirüs testleri pozitif çıkan kişilerin daha önce ilçe merkezine de geldikleri tespit edilince Besni İlçe Hıfzıssıhha Kurulu acil olarak toplandı.

Toplantıda Besni’de tedbirlerin üst seviyeye çıkarılması kararlaştırılırken, şehrin en işlek caddesi olan Atatürk Caddesinin de bir hafta süre ile yaya ve araç trafiğine kapatılmasına karar verildi.

-BESNİ’DE TOPLAM 24 VAKA VAR!

Geçtiğimiz hafta içerisinde Besni’ye bağlı Uzunkuyu köyünde 19 kişide koronavirüs bulgusuna rastlandı. Bununla birlikte Besni genelinde toplam vaka sayısı ise 24’e yükseldi. Uzunkuyu köyünde testleri pozitif çıkan kişilerin daha önce Besni merkeze geldikleri tespit edilince İlçe Hıfzıssıhha Kurulu acil olarak toplandı.

Toplantıda vatandaşların sağlık güvenliği için bir dizi karar alınırken İlçe Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, alınan kararları kamuoyuyla paylaştı.

Kaymakam İmamoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Malum olduğu üzere son haftaya kadar ilçemizde bütün belediyemiz, kolluk birimlerimiz ve sağlık birimlerimize teşekkür ediyorum. Tüm kurumlarımızla ve vatandaşlarımızla Besni'de koronavirüs ile mücadelemiz başarılı bir şekilde devam ediyordu. Ama maalesef en son Uzunkuyu köyümüzde Gaziantep'ten gelen bir kişide tespit edilen koronavirüsün başka kişilere de bulaşmasıyla orada vaka sayımız 19 oldu. Bundan dolayı da o köyümüzü karantinaya aldık. Jandarma ekiplerimiz bütün giriş çıkışları kapattı. Vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grubumuz tarafından karşılanıyor. Yine bütün haneler ve toplu yerler ilaçlanıyor, dezenfekte ediliyor ve ekonomik durumları iyi olmayan bütün vatandaşlarımıza vakfımız tarafından da gerekli bütün yardımlar yapılıyor. Oradaki vatandaşlarımızın sadece tarım ile ilgili işlerinden dolayı köylerinden çıkışlarına izin verilmektedir. Uzunkuyu köyü ile ilgili bütün tedbirlerimizi devlet olarak aldık ve inşallah en kısa zamanda bunu atlatacağız” diye konuştu.

-TESTLERİ POZİTİF ÇIKAN KİŞİLER DAHA ÖNCE BESNİ’YE GELMİŞLER

Köyde koronavirüs testleri pozitif çıkan kişilerin daha önce Besni merkeze geldiklerini ifade eden Kaymakam İmamoğlu, “Uzunkuyu köyümüzde 19 vakamız çıktı ve bunlarla beraber köyde 250 ile 300 hanemiz var. Burada 40 hane şüpheli durumda. Bu vakalarımızın ardından bizler saha çalışması yapıyoruz. Temas ettikleri kişileri tespit edebilmek için onlara nereye gittiklerini sorduk. Bir hafta önce Besni'ye geldiklerini söylediler. Besni’de nerelere girdiklerini sorduğumuzda ise pazara, markete, bankaya ve hastaneye gittiklerini söylediler. Bundan dolayı karantinaya alacağımız bir yer olmamasından ötürü Besni için genel bir tedbir almak zorunda kaldık.” şeklinde ifade etti.

-TEMEL İHTİYAÇLARIN DIŞINDA BÜTÜN İŞ YERLERİ KAPATILACAK

Yine alınan kararlara göre, şehir merkezinde temel ihtiyaçların karşılandığı iş yerlerinin haricinde bütün iş yerlerinin kapatılacağını aktaran İmamoğlu şöyle devam etti:

"Bugün Belediye Başkanımız ve Hıfzıssıhha Kurulu ekibimiz ile bir araya geldik. Buradaki amacımız köydeki vatandaşlarımızdan Besni'deki vatandaşlarımız ile temas etmiş olma ihtimalleri yüksek. Bu ihtimale binaen hep birlikte buradaki vatandaşlarımızın sağlığını koruyabilmek için nasıl tedbirler alabiliriz diye bu konularda istişare ettik ve bir görüş birliğine vardık.

Pazartesinden itibaren Besni'de eczaneler, fırınlar, kasaplar, market, zirai ilaç satıcıları, bankalar ve PTT gibi zaruri ihtiyaç olan yerler açık kalacak. Bunun haricindeki iş yerleri 1 hafta süre ile kapalı kalacak. Diğer bir husus Şire Pazarındaki yoğunluklardan dolayı da burası da kapalı olacak. Şire Pazarı içerisindeki  manavlar ve kasaplar ise açık kalacak. Yine küçük sanayi sitesi ve organize sanayi bölgesi de açık kalmaya devam edecek."

-ATATÜRK CADDESİ KAPATILIYOR

Karara göre, önümüzdeki pazartesi gününden itibaren şehrin en yoğun caddesi olan Atatürk Caddesinin  yaya ve araç trafiğine kapatılacağını geçişlerin ise polis kontrolünde olacağını aktaran İmamoğlu, “Yine vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı ana caddemiz, (Atatürk Caddesi) yaya ve araç trafiğine kapatıyoruz. Sadece ihtiyacı olan, iş yerine gidecek olan yada o iş yerinden bir şey alması gereken kişiler emniyet ve kolluk kuvvetlerimize bildirerek caddeye girebilecekler.” şeklinde konuştu.

-GİRİŞ-ÇIKIŞLAR KONTROL ALTINA ALINIYOR

Acil durumlar ve izin belgesi olanlar dışında Besni’ye giriş ve çıkışlara izin verilmeyeceğini ifade eden İmamoğlu şöyle devam etti:

"Bir diğer husus ise nasıl ki büyük şehirlerde uygulanıyorsa bizde Besni'ye giriş ve çıkışları 1 hafta boyunca kontrol altına alıyoruz. Köylerimiz için diyecek olursak acil bir sağlık sorunu varsa veya izin komisyonlarından izinli olan kişiler Besni'ye girebilecek. Aynı şekilde acil bir durumu olan kişilerde köylerimize ve beldelerimize bu şekilde giriş çıkış yapabilecekler. Bu şekilde hareketliliği engellemeye çalışacağız."

-MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMAK YASAKLANDI!

Maskesiz sokağa çıkmanın ise yasaklandığını aktaran Kaymakam İmamoğlu, “Diğer bir tedbirimiz ise yabancı olmadığımız hepimizin bildiği bir tedbir. Şuanda bütün büyükşehirlerimizde vatandaşlarımız sokağa çıkarken kendilerini korumak amacı ile maske kullanıyor. Aynı şekilde Besni’de de toplu alanlara girecek veya sokağa çıkacak olan bütün vatandaşlarımızın bir hafta boyunca maskeli olmasına dikkat edeceğiz. Vatandaşlarımızı maske kullanımı için ikaz edeceğiz. Kullanmayana da idari yaptırımlar uygulayacağız. Aynı şekilde sosyal mesafe kuralına da bu bir haftalık sürede daha da dikkat edeceğiz. Besnili vatandaşlarımıza altına çizerek belirtmek istiyorum, bizler Besni'nin idarecileri olarak Belediye Başkanı, kurum amirlerimiz, sağlık çalışanlarımız ve güvenlik güçlerimiz ile birlikte aldığımız bu kararlar tamamen onların sağlığını ve güvenliğini korumak için. Şuanda Besni için merkez, beldeler ve köyler olarak sıkıntılı bir durum yoktur. Ancak biz bu kararları olası bir ihtimale karşı alıyoruz, tamamen Besnili vatandaşlarımızın güvenliği için alıyoruz, çocuklarının ve ailelerin sağlığı için alıyoruz. Dediğimiz gibi Besni’de şuanda herhangi bir sıkıntılı durum yok. Biz tedbirimizi alacağız, takdiri Allah'a bırakacağız.” ifadelerini kullandı.

-"VATANDAŞLARIMIZIN KURALLARA HASSASİYET İLE UYMASINI İSTİYORUZ"

Vatandaşların alınan kararlara hassasiyetle uymaları gerektiğini söyleyen İmamoğlu konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:

"Biz Besnili vatandaşlarımızdan alınan bu kurallara hassasiyet ile uymalarını istiyoruz. Allah göstermesin eğer bu kurallara ve tedbirlere uyulmadığı takdirde belki daha sıkıntılı bir süreci yaşayabiliriz.İnşallah bu bir haftayı hep beraber hayırlı bir şekilde atlatırız ve korktuğumuz bir durum ortaya çıkmaz. Yine vatandaşlarımız acil ihtiyaçları için Vefa Sosyal Destek Gruplarına ulaşabilecekleri 112 - 155 - 156 numaralarından karşılayabilirler. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için hafta sonunu boş bıraktık ama Pazartesi gününden itibaren bu uygulamayı hayata geçireceğiz ve duruma göre de uzatıp kısaltabiliriz.” dedi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha