Dernek adına açıklamalarda bulunan ADD Besni Şubesi Başkanı Akif Bahçeci, “Bugün Çanakkale Zaferinin 103. Yılını anıyoruz. 18 Mart ve Çanakkale Savaşları; 1. Dünya Savaşı‘nın seyrini değiştiren, tarihe “Çanakkale Geçilmez” sözü ile yazılan büyük bir destandır. Çanakkale Zaferi sadece Türk Milletinin değil, tüm mazlum Milletlerin emperyalizme karşı ilk zaferidir. Bu zafer, Balkan Harbindeki yenilgi sonrasında şahlanan bağımsızlık fikrimizin ve Kurtuluş Savaşımızın başlangıcıdır. “Çanakkale Geçilmez!” sözünü insanlık tarihine altın harflerle yazdıran; yokluklar içindeki bir milletin çağın en güçlü devletlerinin akınına topyekûn direnişinin gerçek bir destanıdır. Bu destanın her satırında insanlık onuru vardır. Bu onur, düşmana sadece silahlı mücadelede değil, verdiği insanlık dersi örnekleriyle de baş eğdiren aziz Mehmetçiklerimize aittir. Tarihin sayfalarına altın harflerle yazılmış, Türk’ün kahramanlık ve şeref abidesi olmuştur"dedi.

"Türk bağımsızlık savaşının temelleri Çanakkale’nin sularında, Conkbayırı’nda ve Anafartalar’da atılmıştır" diye hatırlatan Bahçeci, şunları kaydetti:

"Dünya tarihinin akışını değiştiren bu zafer, büyük Türk Ulusuna da Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi dahi bir lider hediye etmiştir. Bu cephenin isimsiz kahramanları; vatanın her bir köşesinden Çanakkale’ye koşarken, asla geri dönmeyi düşünmemişler, Türklük onur ve haysiyetini en güzel şekilde korumakla üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmişlerdir. Onlar, Çanakkale Zaferi’ni elde etmekle, sadece bir zafer değil, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamını da sağlamışlardır. Çanakkale ruhunda kardeşlik, hak hukuk, mertlik, yiğitlik, insanlık dersleri vardır. Çanakkale muharebeleri sırasında Atatürk'ün verdiği "Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum" emri;  Vatan sevgisinin en donanımlı ordular ve silahlarla yok edilemeyeceğini dünyaya ilan etmiştir. Çanakkale deniz ve kara savaşlarındaki zaferlerimizi hurafelerle açıklama aymazlığıyla, emperyalizmin yenemediği Türk askerini ve Mustafa Kemal’i görmezden gelen zihniyet, Cumhuriyetin tüm kazanımlarına saldıran zihniyetle aynıdır. Kavganın en haklısını veren ve kimsenin toprağında gözü olmayan bir Millet olarak; Bir kez daha tüm dünya milletlerine "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" diyoruz. Atatürk Türkiye’si; herkese düşman olarak değil, Bağımsızlığa sahip çıkıp barışa katkı yaparak, uygarlığa katkı yaparak bütün dünyanın saygısını kazanmıştır"

Bahçeci, "Gün bir ve beraber olma günüdür. Bugün bu vesile ile aziz şehitlerimizi bir kez daha minnetle anmak amacı ile Atatürkçü Düşünce Derneği Besni Şubesi olarak o günlerde Mehmetçiğin bir günlük yemeği olan Buğday Çorbasını sizlerle paylaşarak o günleri daha iyi anlamaya ve ülkemize sahip çıkmaya davet ediyoruz.
Bu ülke fakir Anadolu çocuklarının tertemiz kanları, bu milletin azim ve kararlılığı, vatan, bayrak, bağımsızlık aşkı ile emperyalistlere ve onların işbirlikçisi saltanata rağmen kurulmuş, mazlum milletlere esin kaynağı olmuş bir kurtuluş mücadelesinin ürünüdür. Zaferin yıldönümü vesilesiyle, bu savaşta yer alarak adını tarihe altın harflerle yazdıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve fedakâr milletimizi; bugün Suriye’de kahramanca mücadele eden Mehmetçiklerimizi, Afrin şehitlerimizi, gazilerimizi minnet, saygı ve şükranla bir kez daha anıyoruz.Gün bir olma ve beraber olma günüdür"şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha