Belediye Başkanı E. Mehmet Emre, yaptığı açıklamada, alınan kararla birlikte geçmişten günümüze başta şehit asker ve polisler olmak üzere Besni için önemli bir değere sahip olan siyasetçi, yazar, şair, profesör ve ilim insanlarının isimlerini yaşatmayı amaçladıklarını belirterek siyasetin vefa göstermek olduğunu söyledi. 

Besni’nin tarihine yakışır hizmetler üretmeye çalıştıklarını dile getiren Emre, "Bizim için siyaset vefa göstermekten ibarettir. Önce insana vefa ve ardından doğaya vefa anlayışıyla siyaset yapıyoruz. Her birinin ardında ise yaratana vefa vardır. Bu yüzden sokak ve caddelerimiz başta olmak üzere bugün yaptığımız bütün hizmetlere bakış açımız ağacından, dağından, toprağından Besni’mize, tarihine ve medeniyet birikimine yaraşır bir hizmet üretmeye çalışıyoruz."diye konuştu.

-"BAHAR AYINDA ÇALIŞMALAR HIZ KAZANACAK"

Millet bahçesi ve birçok proje için ödeneklerin büyük oranda tamamlandığını belirten Başkan Emre, çalışmalara bahar ayı itibariyle hız kazandıracaklarını söyledi. 

Emre, "Besnililerin en güzel hizmete layık olduğu düşüncesiyle hareket ediyoruz. Bu anlamda sosyal donatı alanlarının, park ve bahçelerimizin sayılarının artırılmasıyla ilgili şehrimizde nefes alınacak mekânlar üretmeye çalışıyoruz. Sugözü’nden Yenikent’teki Millet Bahçesine, Korupınar Millet Bahçesine ve Bedirse Millet Bahçesine kadar projelerimiz hazır, ödeneklerini büyük oranda tamamlamış orandayız. Bahar ayı itibariyle de bunlarda ilgili inşa faaliyetlerimiz başlayacak." şeklinde konuştu.

-"BESNİ'NİN BARIŞA İHTİYACI VAR"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesindeki ara yüz değişikliği sonrası Besni’deki Cadde ve sokakların isimlerinde boşluklar oluştuğunu dile getiren Belediye Başkanı Emre şöyle devam etti:

"Bu eksende aynı anlayışla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tapuyla, arsa ve tahsisleriyle alakalı internet sitelerindeki bir ara yüz değişikliği nedeniyle sokak ve caddelerimizin isimlerinde boşluklar oluşmuştu. Bizde bu çalışma ekseninde yine Besni’mizin tarihinde, kültüründe ismi geçen fakat bugüne kadar isimleri unutulmaya yüz tutmuş olan, Besni’nin ülke çapında tanıtımına katkı sunan, Besni ile ilgili yazılmış kitaplarda ismine rastladığımız şahsiyetlerin gün yüzüne çıkması ve yeni nesillerimizin de bu şahsiyetlerle doğrudan temasa geçmeleri hususunda duyarlı bir çalışma ortaya koyduk. 

Bu anlamda geçmişte aşağı şehirden bugüne yaşamış olan şairlerimizin, alimlerimizin, müftülerimizin, ilim sahibi insanların, bilim adamlarımızın, sporcularımızın özellikle de şehitlerimizin isimlerinin cadde ve sokaklarda yaşanır olması ve onlara duyduğumuz vefanın bir örneği olarak inşallah bir çalışma başlatmış durumdayız. Bu çalışmamız Şubat ayı meclis kararında onaylanmıştır. Tabi daha birinci listede olan kişiler var bunun dışında ikinci liste olarak eklenecek kişiler de var." ifadelerini kullandı.

-"İSİMLERİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

Bu çalışmanın ilerde anma programlarıyla çeşitleneceğini ifade eden Belediye Başkanı E. Mehmet Emre açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:

"Özellikle işte şair Luzumi Efendi’den, şair Sıdkı Efendi’den başlayarak Erdemoğlu Ailesine bir vefa göstergesi olarak Servi Erdemoğlu’nun ismini mesela yeniden bir caddeye verdik. Yine Türk siyasetinde ülkemizde önemli yere sahip, Milli Görüş düşüncesinin mimarlarından olan Süleyman Arif Emre’nin ismini verdik. Yine ismi daha önce verilmemiş olan polis ve asker şehitlerimizin isimlerini sokak ve caddelerimizde en azından isimleri yaşasın diye yeniden çalışmamız kapsamına aldık.

Yine Mavi Marmara şehidimiz Fahri Yaldız ağabeyimizin ismini bir caddeye vermiş bulunuyoruz. Aynı şekilde terör dolayısıyla şehit olmuş öğretmenlerimiz Şenay Aybuke Yalçın ve Necmettin Yılmaz’ın isimlerini cadde ve sokaklara verme kararı aldık. Ve yine terör saldırısına canıyla engel olmuş Fethi Sekin polisimizin ismini cadde ve sokaklarda yaşatmaya çalışacağız. 

Yakın zamanda kaybettiğimiz merhum Aydın Zengi muhtarımızın ismini, Halit Ertuğrul, Mahmut Özbay gibi profesörlerimizin, özelliklede yine Besni’nin 3. Lig dönemlerinde mücadele eden Akınspor’un trafik kazasında vefat eden yöneticilerinden öğretmen Mehmet Ata hocamız, Ahmet Ocakçı, Abdullah Kaygusuz, Ali Yağmur, futbolcularımızdan da Engin Karakaya, Nihat Öksüz ve Bünyamin Küpeli gibi isimleri de inşallah bir vefa göstergesi olarak cadde ve sokaklara verilmesi için bir çalışma içerisindeyiz.

Mesela akla gelmeyen unutulmuş sayabileceğimiz Besni ile ilgili kültürel araştırma yapmış Mehmet Salih San, 1939’da ilk kez Besni ile ilgili derli toplu bir kitap yazan bir yazarımız ve aynı zamanda ortaokulunda ilk müdürlerindi, yine eğitime katkı sunması bakımından, ilmi yönüyle belli bir birikimi olan bütün isimlerin yaşatılmasıyla ilgili başlangıçta cadde ve sokaklara isimlerini verdik bundan sonraki süreçlerde de anma programlarıyla da inşallah bu vefa çalışmamız çeşitlenecek. Böylelikle de yeni neslimize, halkımıza hem unutturmamış olacağız hem de onları güzellikle, rahmetle yad etmiş olacağız. Onların emeklerine karşı bizim bu vefamız belki yok mesabesindedir. Allah vefat etmiş olanların cümlesine rahmetiyle muamele etsin, mekanları cennet olsun." 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha