Şalvarlı, sekiz köşe şapkası ile tam karşımda duruyordu. Sarı saçları şapkanın altından dışarı taşmıştı. Omuzuna attığı kürekle tarlasına gideceğini söyleyen bu garip adam kimdi? Yüzünde soğuk bir ifade, kareli gömleğinin düğmeleri yarıya kadar açık, ERMENEK marka ayakkabı ile dolaşan, yüzünde hiç tebessüm olmayan bu şahıs neden Besni de? 

Bayram dolasıyla Besni  köylerini turlarken, YAŞAR KEMAL geldi aklıma. Tasvir edilecek o kadar çok şey vardı ki... Hakikaten “organize işler sazan sarmalı” adlı filmde geçen -son günlerde dilime pelesenk olan- şu cümle çok anlamlı. KÜFÜRSÜZLÜK ÇOK ZOR !  Köylü milletin efendisi olsun diye yüzyıl önceden bu topluma mesaj veren kurucu lidere inat, bu gün Besni köylerine reva görülenler karşısında,  küfür etmemek için, Eyüp sabrını çatlatmak lazım! Evet sebep olanlara küfür etmemek çok zor!  Rahmetli YAŞAR KEMAL  nasıl tasvir ederdi bilmiyorum ama, bu görülen iğrenç ötesi manzarayı anlatırken, güzel atlara bindirip yolcu ettiği insanların yerine, kendisi ata biner kaçardı sanıyorum! 

Yaklaşık 20 yılını net şekilde bildiğim köylerin bazılarında, ilerleme biraz daha geriye gidiş şeklinde olmuş vaziyette! Hükümet veya devlet denen aygıtın, burda ne işe yaradığını sorgulamak lazım! İnsana değer vermeyen hiçbir oluşuma insanların ait olması,  tabi ki düşünülemez! Köylerin çoğunda caddelere hayvan gübreleri yığılmış durumda! Sokaklar atık suların esaretinde. Küflenmiş çamurlara doluşan sivrisinekler  gece köy hayatını mahvetmiş, köylüler çare olarak CİBİNİK  altında sabahlamakta! Köylülerin hemen hemen hepsi, kendi yaşam şekillerini,  kendi imkanlarıyla sağlamış olsa da, sivrisineklerin ısırdığı çocuklar geceye siren sesi gibi uyarılar verse de, çare olacak kimse yok! Dış güçler mi bunu reva görüyor bilinmez ama, köyde olup bitenler hayra alamet değil! Evlerin arkasında köylüler kendi imkanları ile atık suları evden uzakta akacak şekilde borularla caddeye kadar getirdiği halde, bunu görmeyen kör seçilmişler, uyuyan atanmışlar neden ana kanallar açıp bir kanalizasyon yapmaz?  Şu yüzyılda hala evlerin arkasında tuvalet ambarların olması hangi siyasi anlayışın tezahürü? Ana caddelere bir kilit taşı yapmak bu kadar mı zor? Zor mu namus ve ahlak anlayışı olmayan menfaat dinazorların çar çur ettiği bu memletin alın terini, milletin efendilerine harcamak! 

Besni’nin bütün kasabaları köyleri bok böcekleri olmazsa belki de kanalizasyon pisliği seline dönecek.  Neden şu Besni kasabalarındaki uygulamalar denetlenemez? Her taraf neden pislik içinde? Bu belediyeler neden borç batağı içinde? Hangi hizmetlerden dolayı belediyeler borç batağında? Belediye başkanı olmak için son dönemde neden devasa paralar harcanır? Sebep hizmet aşkı mı yoksa kaz gelecek yerden esirgenmeyen tavuk mu? Milletin parasını seçim yatırımı olarak gören cahil cühelanın bu cesaretleri bu pervasız ahlaksızlıkları nerden geliyor? Güç devşirdikleri odaklar kimler? Besni köyleri, Suriye savaşından artan kalan görüntülerden çok mu faklı? Eskimiş delik deşik okullara mahkum edilen küçücük çocuklardan da mı utanmıyor sebep olanlar? Bu köyler bu vatanın insanlarından kurulu değil mi? Suriye cadır kentlerinde olan imkanlar Besni’nin köylerinde neden yok? Hep dış güçler sebep? İktidar ve muhalefet nerde? Bir gün olsun Meclis kürsüsünde şu BESNİ köyleri neden anlatılmaz? KÜFÜRSÜZLÜK hakikaten çok zor! 

Sarı saçlı Şalvarlı, şapkalı adam eşeğe binmiş elinde harita yine gözümün önünden bir siluet gibi geçti. Kim bu adam ?  Ne işi var Besni de? 

Anlatılacak o kadar çok sorun var ki Yaşar Kemal ata binip gitmeseydi keşke. Şu Besnili kadınların, çocukların hayatı ne büyük dram! Çukurova’yı anlatan Yaşar Kemal yaşasaydı şu Besni köylerindeki pislikleri kadınların yaşam mücadelesini nasıl tasvir ederdi? Doğduğundan beri şehirlere sadece doktor için giden kadınlarımız bir kez olsun yaşar Kemal’in atlarına binip umuda çiçeklere gidemezler mi? Hep mi AHMET HAŞİM kadınlarımız? Çirkinim diye hayata küsüp evden hiç çıkmayan AHMET HAŞİM ölmeseydi keşke! Gelip görseydi Besni köylerinde ne çirkinlikler var.  Çok mu çirkin elleri nasırlı analarımız? Ağzı yüzü çamur içinde dudağının kenarında yediği yoğurdun izini taşıyan ayakkabısız çocuklar var haberin var mı ey devlet baba ? Neden şu çocuklar için bir çok köyün yararlanacağı şekilde parklar bahçeler dizayn edilmez? Çok mu uçuk bir istek? Tabi ki değil! Küçük  görülen, yaşam alanları bile sağlanmayan, hayvanlarla iç içe yaşanmasına göz yumulan bu insanlara, bunlar tabi ki uçuk gelir! 

Yaşam alanları düzenlenmeyen, atık sular ve hayvan gübrelerine maruz bırakılan, sen milletin efendisisin deyip ahlaksızca verilen gazlarla uyutulan şu Besni köylerine çare olacak bir kurtuluş savaşı şart! Kasaba belediyelerine acilen müfettişler yoluyla derhal inceleme başlatılmalı bugüne kadar verilen paralarla  yapılan hizmetler mukayese edilmelidir. Halkı sömürüp cehaletleri ile utanmadan milletin hakkına göz diken çıkar odakları varsa toplum içinde kanunlarla yüzüne tükürülmelidir. Köylülerin de insan olduğunu hatırlayacak bir mekanizmanın gerekliliği şu süreçte elzemdir! Kadınların, çocukların, yaşlı,  dul ve çaresiz kalan kim varsa yeniden tespitler yapılıp ulaşılacak hizmetleri  bir an önce yürürlüğe koymak gerektiği aşikar! Ölmeleri kurtuluş olur felsefesi ile garibanlara hakaret olacak bu hayatı yaşatan namusuzlar kimlerse, devletin, bu namusuzların kafasına tokmağı indirecek vatan evlatlarının olduğunu bilmek değil artık görmek istediği bellidir.  

Yine o şalvarlı adam geçiyor! 

Gidip yakaladım bu şahsı kimsin sen kardeşim BESNİLİ değilsin dedim. Der demez telefonu çaldı! Ekranda Pentagon yazıyordu! Meğer Besni köylerine yapılacak Hizmetleri engelleyen DONALT TRUMP’muş! Hayvan gübrelerini sokağa atan da PUTİN’miş! Aman allahım kanalizasyonların yapılmasını engelleyen, yapılanları  patlatan MAKRON’muş! Milletin emeğini sömüren MERKEL senin ALLAH belanı versin sende hiç mi utanma kalmadı da kıskandığın  besni tavasına yabani otlar atıyorsun! Trump’u yakaladığım gibi eşeğe ters bindirip köylerimize adamlarıyla yaşattıkları için yüzlerine tükürülmesini söyledim! Halk olarak tükürdükçe yıkandılar tükürüğümüzle! Alınları temizlenince dış güç kılığına giren şaklabanlar gördük! Besni köylerine kasabalarına yaptıklarınız için Allah’ın belasını beklemekten başka çaremizin olduğunu bilmemiz şart! Zira ALLAH bize AKIL verdi. Küfür edemeyeceğimize göre bu köylerde buna sebep olan kim varsa, hak ettiklerine inandıkları bir kaç küfür getirsinler akıllarına. Onlar karakterlerine uygun küfrü bulmakta zorlanmayacaklardır! Yere tükürmek neden yasak anladın mı  sevgili okuyucu “SEBEP OLANLARIN YÜZLERİ ÇOK MÜSAİT ÇÜNKÜ “ 

DİPNOT:

 Adam, bir haftanın yorgunluğundan sonra pazar sabahı kalktığında bütün haftanın yorgunluğunu çıkarmak için eline gazetesini aldı ve bütün gün miskinlik yapıp evde oturacağını düşündü.

Tam bunları düşünürken oğlu koşarak geldi ve sinemaya ne zaman gideceklerini sordu.

Baba oğluna söz vermişti bu hafta sonu sinemaya götürecekti ama hiç dışarıya çıkmak istemediğinden bir bahane uydurması gerekiyordu... sonra gazetenin promosyon olarak dağıttığı dünya haritası gözüne ilişti. ;

Önce dünya haritasını küçük parçalara ayırdı ve oğluna eğer bu haritayı düzeltebilirsen seni sinemaya götüreceğim dedi sonra düşündü;

Oh be kurtuldum en iyi coğrafya profesorunu bile getirsen bu haritayı akşama kadar düzeltemez.

Aradan on dakika geçtikten sonra oğlu babasının yanına koşarak geldi ve baba haritayı düzelttim artık sinemaya gidebiliriz dedi.

Adam önce inanamadı ve görmek istedi. gördüğünde de halen hayretler içindeydi ve bunu nasıl yaptığını sordu.

Çocuk; bana verdiğin haritanın arkasında bir insan vardı

İNSANI DÜZELTTİĞİM ZAMAN DÜNYA KENDİLİĞİNDEN DÜZELMİŞTİ.

BİR FIKRA:

Gariban bir köylü şehre inmişti. Büyük bir mağazada iki kişinin karşılıklı oturup konuştuklarını gördü. İçerde  bir masa ve üç dört koltuktan başka bir şey görünmüyordu. Merak etti ve içeri girdi:

- Selamünaleyküm ağalar.

- Aleykümselam hemşerim ne istiyorsun?

- Merak ettim acaba burada ne satıyorsunuz?

Köylü ile dalga geçmek isteyen satıcı sırıtarak cevap verdi:

- Eşek satıyoruz.

Köylü de taşı gediğine yerleştirdi:

- Sadece ikiniz misiniz yoksa daha var mı ?