ADIYAMAN ilinin GÖLBAŞI ilçesinin BELÖREN kasabasında buğday başaklarının kavrularak, elde edilen firik çiftçiyi  çok mağdur emekte ve büyük masraflara sokmaktadır. Konunun ciddiyeti aciliyet bildirir. Bir an önce gerekli makamların konuya  el atması gerekmektedir. 

Firik ADIYAMAN’ın GÖLBAŞI  ilçesinin BELÖREN kasabasında yapılmaktadır beldenin civar bir kaç köýünde çok az miktarda görülebilir. Firik buğdayın yeşilken sararmadan buğdayın sütten bitip ziraat terimiyle başaklanma ile tam olgunlaşma dilimleri arasında geçen süreçtir. Bu kıvama geldiğinde traktörle biçilip, küme haline getirilip, ateşle kavurma (ütme) durumudur. Bu tipin kazanda kavurulma şeklide genelde HATAY ilinde görülür. Ateşle kavurma  yöntemi, belörene hastır . Firik kendine has dehlipleriyle öğütülerek bulgur yapılmaktadır. Firik pilavı dolma v.b yemekleri yapılır aşırı  lezzet içerir proteinin fazla olmasıyla yemekleri faydalı ve ağır lezzet içerir.

Fakat üretici satışta sıkıntı yaşamaktadır. Pazarı arap ülkeleri olmakla bu ülkelerde yaşanan savaş ve sıkıntılar satışa sorun yaratmaktadır. Bunun dışında kooperatifleşme sorunu vardır. Bu ürün genellikle G. Antep te satışı yapılmakta pazarı buradadır.  Buradaki serbest piyasa ürünü ayak altı ediyor.  İlk satışta 4 tl ile 4.50kr arasında , giden ürün çok kısa süre sonra 1.50kr ila 2.50kr fiyat aralığına düşüyor.  Yalnız bu 4 tl -4.50 kr fiyat aralığında da 200 il 300 tonu zor bela satılıyor. Kalan firikler, ise bir yıl bekletilip o düşük  fiyatlara veriliyor yaklaşık 900 tonu böyle düşük  gidiyor. Toplam üretim kapasitesi 1000 ila 1200 ton aralığında  değişiyor.  4.50 olan en sınırdan satsa bile yine kazanamıyor.  Günlük işçinin yevmiyesi 120 tl, bu yıl 150 tl ye kadar çıkabilir. Mazot gübre hakeza söylemeye gerek yok  fiyatlar uçuk-kaçık. İlaçlaması nakliyesi harmanı, hele iş bittikten sonra ki emek hırsızları alıcı esnaf yani fiyat düşürüyor komisyon uyguluyor. Bir eve ait 2 farklı kalitedeki  ürün çıkmışsa istediği fiyatta istediğini alıp diğeri kalabiliyor.  Bunun için köylünün birleşip kooperatifleşmesi şart! Bu üretim kaynağının dışındaki Besni üzümü zaten batmış çoğu vatandaşlar bağlarını söktüler. 

Bu konuda dikkat edilip yukarı mercilerde konuya yardımı olursa esnafı kontrol eder kooperatifleşmeye teşvik ederse işte o zaman kalkınılır.  Yoksa bu şekilde,  ha 1.10 kr a buğday vermişsin hada 1.50kr a firik vermişsin farkı yok hepinize saygılar sunarım BELÖREN  halkını  birliğe  davet ediyorum 
    
                                                                                                                YAZAR:MUSTAFA ÇİÇEK