Hukukun tanımında ; toplumun genel menfaatini veya fertlerin ve toplumun ortak iyiliğini sağlamak maksadıyla konulan ve kamu gücüyle desteklenen kaide, hak ve kanunların bütünüdür" der. Başka bir deyişle hukuk, adalete yönelmiş toplumsal yaşama düzenidir. Kamu düzeni, hukukun dışlandığı, yargının etkisiz kaldığı yerde daha çok bozulur.
Hukuk devletinin ana ilkelerinde şu hayatsal vurgular önemlidir. Nedir bu vurgular;
I) İnsan hak ve özgürlüklerinin güvenliği,.
II) Yasaların genelliği ve eşitlik,
III) Bağımsız Yargı....
Baroların yapısını değiştirecek düzenlemeye tepki olarak bulundukları illerden “savunma yürüyüşü” başlatan baro başkanları; “Adalete, bağımsız yargıya, savunmaya yapılan hiçbir yürüyüş bizi yormaz” diyerek dik bir duruş sergilediler.
Barolar, AKP iktidarı tarafından hazırlanan
çoklu baro teklifine karşı “söz baroların” diyerek eylem başlatma kararı aldı. Hazırlanmakta olan yasa değişikliği ile asıl niyetin baroları susturmak olduğunu belirten barolar, 19 Haziran’da baro başkanlarının bulundukları illerden Ankara istikametine doğru ‘savunma yürüyüşü' başlatma kararı alarak yürüdü.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, eylemlilik sürecinde baro başkanlarını yalnız bıraktı.
Barolar 9 Haziran Cuma günü, bulundukları illerden “savunma yürüyüşü”ne geçti. Yürüyüşe 41 baro başkanı katıldı. Eskişehir Yolu Ankara Giriş Kapısı önünde buluşarak kente toplu giriş yapacak ve Anıtkabir’de olacaktı. Ankara Barosu’na bağlı avukatlar da kent girişinde başkanları karşılayacaktı. Ancak Ankara Emniyeti’ne bağlı polisler, giriş kapısına yaklaşan başkanların önünü kesti.
Bu görüntüler demokrasi adına görmek istemediğimiz ve bizim üzüldüğümüz görüntülerdi.
Yargı paketi adı altında Barolar teslim alınmaya çalışılıyor. Ancak bunun pek de kolay olmayacağını görüyoruz. Barolarda; Hukuk için, adalet için, gelecek için yürüyor.
Hükümetin, baroların seçim sistemi ve yapılanmasıyla ilgili yasal düzenmelerden geri adım atılması için yürüyüş başlatılar. Savunmayı ve savunmanın özgürlüğü için yürüdüler. Dolayısıyla halkın hak arama ve adil yargılama temsilcileri en temel demokratik ve anayasal haklarını kulandılar.
Baroların işlevsizleştirilmesi, susturulması demokrasi adına kabul edilemez bir durumdur. Herşeye rağmen Yargı bağımsızlığı korunmalıdır, Yargı bağımsız olmalıdır. Ülkede adalet duygusu kaybolmamalıdır.
Hukukun üstünlüğünü, yargının bağımsızlığını esas alan, adalet terazisi asla şaşmamalı ve ilkelerinden asla ödün vermemelidir.
Yargıcın, savcının, avukatın cübbesi neden düğmesizdir bilir misiniz?
Yargının kimseden emir almadığı, bağımsız olduğu ve kimsenin önünde düğme iliklemediği içindir.
Baroların haklarını korumaları için konulan engeler, uygulanan baskılar kaldırılmalıdır Hak, hukuk, adalet,özgürlük ve demokrasi için ,susmayan savunmaya olan destek artırılmalıdır.
Savunmanın sesi kesilirse ülkenin nefesi kesilir.Çünkü ülkemizin hava gibi, su gibi, ekmek gibi adalete ihtiyacı var.
Baro Başkanlarımıza yapılan Hukuksuz müdaheleyi kınıyoruz ve diyoruz ki, Adalet bir gün herkese lazım olacaktır. Herkes için Hak, Hukuk ve Adalet talebimizi haykırmaya devam edeceğiz .24.06.2020
Fatma Ulubey
#savunmayaözgürlük
#savunmayadokunma