“Balık baştan kokar” atasözünün anlamı www.forumacili.com’da;
“Gerek bir aile, gerek bir topluluk ve gerekse bir ülkede baştaki yöneticilerin niyetleri ve tutumları bozuksa o yerdeki her şey de bozuk ve düzensiz olur. Ortada değerini koruyan bir şey kalmaz.” diye yazar.

Balık baştan kokar deriz, ama “balık baştan kokmaz” demeyiz nedense… Ki bilim adamlarının, balığın gerçekte baştan değil kuyruktan kokmaya başladığını kanıtlamış olmalarına karşın.
“Ağaç yaşken eğilir” dediğimiz halde “Ağaç yaşken doğrulur.” demediğimiz gibi… Oysa önemli olan yalnızca ağacın eğilip eğilmediği değil, eğilmiş ise ne zaman ve nasıl doğrulacağıdır...
Balığın baştan mı, kuyruktan mı kokacağını gösteren yepyeni bir hikâye anlattılar:
Diğer partiler ve kendi partisinin önceki iki dönem on yıl süreyle “görev” yapan selefi gibi merkez “ataması” ile aday olan ve belediye başkanı seçilen Hüsrev Kutlu’ya mazbatasını aldığının ertesi günü bir vatandaş Erdem Caddesinde bulunan Önder Büro Mobilya Mağazasından hediye diyerek bir makam koltuğu satın alır. Mağaza sahibi önce şaşırır. Kendisine anlatılan Hüsrev Kutlu, bu tür hediye bile kabul etmeyen yüksek ahlaki değerlere sahiptir çünkü… Bu kanısını “başkana koltuk çıkmak” amacıyla satın alan müşterisine anlatır mı anlatmaz mı bilemem ama müşterisi makam koltuğunu, koltuğunun altında mağaza görevlisiyle birlikte Hüsrev Başkana götürür. Hüsrev Başkan koltuğu kabul etmek istemez. Sonradan mağaza sahibini arattırıp satış bedelini müşterisine iade etmesini, koltuğu da, sattığı fiyattan daha aşağı fiyatla belediyeye fatura etmesini iletir. Mağaza sahibi müşterisine durumu bildirir. Müşteri, belediyenin konuyu kendisine de nazik bir dille bildirdiğini aktarır.
Gelelim 25-30 yıl önce yaşanmış diğer bir hikâyeye…
Rahmetli babam anlatırdı. Dürüstlüğüyle tanınan bir belediye başkanı bazı işleri noksan bıraktığından yakınan bir partilisine “çok şükür sırtımız bitli değil.” diye cevap verir. Toplantıda bulunan bir hazırcevap ise “başkan başkan, sırtın bitli değil ama sırtından bitlenenler var” diye lafı gediğine koyuverir.
Her iki hikâyeyi anlatmak bizden…
Balığın nereden koktuğunu yorumlamak sizden…