Günümüzde herkes aşk yaşıyor yaşamayanlarda merak ediyor. Bu soruyu Dünya Değişim Akademisindeki Aşk Sanatı programını uygulatan Değişim Uzmanlarına sorduk.
Aşk nedir? Aşk yakınlık kurmak ve bir olmak için bir araçtır. Aşk bütünleşme aracıdır. Aşk aracılığıyla birine yakınlaşırsın, onunla iletişim kurarsın ve onunla birlik haline gelirsin.
Nefret nedir? Nefret uzaklaşmak, ayrılmak ve iki olmak için bir araçtır. Nefret ayrılma aracıdır. Aşk seni bir araya nefret ise iki dereye getirir. Aşık olduğunda sevgiline kaçarsın nefret ettiğinde ise sevgilinden kaçarsın. Aşk fazla gelince nefret devreye girer çünkü senin aşkı sindirme kapasiten düşük kalmıştır. Aşkı sindiremeyince hazımsızlık yaşarsın ve bu aşk hazımsızlığının ismi nefrettir. Aşkı sindiremeyince nefret ortaya çıkar. Aşk bir besindir. O seni besler; herkesin aşk besinine ihtiyacı var. Beslenmenin kuralı şudur; açlık hissedersin, beslenirsin ve sonra ara verirsin. Tıpkı bunun gibi birey aşık olunca aşkla beslenmeye başlar ve bir süre sonra açlık gider ve birey tatmin olur. İşte o zaman uzaklaşma isteği ortaya çıkar ve sevgilinden ayrılırsın. Fakat bir süre sonra tekrar aşk açlığı meydana gelir ve sevgiline kavuşmak istersin. Bu doğal bir dinamiktir. Acıktığında yemek yersin ve doyuma ulaştığında beslenmeyi unutursun ve yemek masasından ayrılırsın, orada oturmaya devam etmezsin. Fakat biri durmadan sana yemek yedirirse, miden bulanmaya başlar ve kusarsın. Tıpkı bunun gibi sevgilin sürekli yanında olup seni aşkla beslemeye çalışırsa, kusma olasılığı çok yüksektir. İşte bu kusma olasılığının diğer ismi - nefrettir. Aşk iki olgu içerir: Birisi açlık diğeri ise doyum. Eğer aşk sadece açlıktan ibaret olsaydı, eksik kalırdı. Aşk fazla gelince nefret devreye girer ve açlığın artmasını sağlar. Bu açıdan baktığında göreceksin ki, nefret aşkı tetiklemek ve zenginleştirmek için var. Aslında nefret aşktan ayrı bir şey değil, aşkın bir parçasıdır. O zaman nefret olmadan aşk yetersiz kalır. Nefret aşk olgusuna enerji, güç ve canlılık katar. Aşkta nefret yoksa ayrılık da yoktur. O zaman aşk bir esarete dönüşür. İşte nefretin aşka kattığı şey özgürlüktür.