Ülkemizde 1,5 milyon civarında işveren var. İşletmelerin en önemli hesap yöntemlerinden birisi de maliyet analizlerinin doğru yapılmasıdır.

Bir işletme, maliyetlerini doğru analiz edebiliyorsa önünü görebilir ve gelişmesini ona göre planlayabilir.

Malum, asgari ücret Temmuz 2022 itibariyle yeniden düzenlendi. Asgari ücretle çalışanlarımız, haklı olarak cebine giren net maaşlarını tanırlar, bilirler. Gerisi onları pek ilgilendirmez. Oysa empati yapıp işveren penceresinden de neler oluyor? Bunları bilmelerinde yarar var.

Çok fazla detaya girmeden her vatandaş Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının resmi internet sitesinden de bu bilgilere ulaşabilmektedir.

Ödemenin Adı

Ödemenin Miktarı (TL)

İşçiye Ödenen Net Maaş

5.500,35

SGK Ödemeleri

2.426,63

Kıdem Tazminatı

660,58

İhbar Tazminatı (altı hafta üzerinden)

990,75

Ücretli Senelik İzin

660,58

Yemek (sadece öğle yemeği)

1.900,11

Servis

450,00

TOPLAM

12.589,00

Her işveren servis hizmeti elbette vermiyor. Bu tabloya göre ele geçen net ücretin % 128’i işveren maliyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Servis ücretini düştüğümüzde dahi gerçek maliyet, ele geçen net ücretin % 120’si şeklinde gerçekleşmektedir. Daha sade açıklamak gerekirse verilen ücretin en az iki katı işverene olan gerçek maliyettir.

Eğer enflasyon yüksekse, paranızın değeri yoksa asgari ücreti artırsanız dahi sabit ücretliler mutlu olamaz.

İşveren ise vergi ve pirim yüklerinin fazlalığından yakınıyor haklı olarak. Üstelik yeni düzenleme ile asgari ücretliler gelir vergisi, damga vergisi ve asgari geçim indiriminden muaf tutulmuşlardır. Eskisi gibi bir de vergiler olsa idi gerçek maliyet ele geçen net rakamın % 150 fazlası olacaktı. Bu işte bir arıza var ama nerede?

Ahali bu rakamlara ne diyor?