Dünya üzerindeki yaşayan  insan artışı ile birlikte gereksinim ve ihtiyaçlar da artmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz şehirleşme hayatında büyük alışveriş merkezlerini AVM ve artık mahalle aralarına bile sızmaya başlayan BİM-A101-ŞOK v.b. marketleri beraberinde getirmektedir. Bu durum rekabet ortamı, kalite ve ucuzluğu  beraberinde getirdiği gibi küçük esnaflarımızı bir hayli üzdüğü yadsınamaz bir gerçektir…!!!
         Günlük hayatımızda ışıltılı mağazalar, ilgi çekici fiyat kıyaslamaları, çeşitlilik ve teknolojik yenilikler arttıkça, ihtiyaç olsun olmasın, cepte nakit  para olsun veya olmasın kredi kartları ile sonradan ödemeyi biz yapmayacakmışız gibi başlarız alış veriş koşuşturmacasına, her alışverişten sonra bir pişmanlığa bürünür insan, ama nafile geriye dönüş yoktur dur? Bu durum süregelen bir hastalık olduğu gibi beraberinde huzursuzlukları, aile içi şiddeti getirir maalesef…!!!
         Peki çağımızın alışveriş hastalığından nasıl kurtulabiliriz? işe benim gibi  bir tane kredi kartı kullanmaktan başlayabilirsiniz, gelir ve gider seviyesini iyi ayarlayın? nelere ihtiyacınız var önceliği ona verin? alışverişe çıkmadan önce alışveriş ihtiyaç listesi yapın? satın almaya karar verdiğiniz ürünü fiyat kıyaslama yöntemi ile birden fazla yere sorun ve işlerin kendiliğinden yola gireceğinden emin olabilirsiniz…!!!
       Müşteri her zaman haklıdır mantığıyla hareket ederek;
         İçinde bulunduğumuz dünya düzeninde bitme noktasında olan küçük esnaflarımıza değinmeden edemeyeceğim, stok artışı ve nakit konusunda temkinli olmaya dikkat etmelisiniz, çünkü size ödeme sözü veren yakın dostunuz olsa bile ödeme güçlüğüne düşebilir, unutmayın ki en büyük kaynağınız satış cironuzdur. Bunu arttırmanız birinci önceliğiniz olmalıdır. Satış cirosunu arttırmak için farklılaşmak zorundasınız, yerinizden oturarak hatta somurtarak satış cirosunun artması mümkün değildir. Çünkü sizin profesyonel büyük alışveriş merkezleri gibi danışmanlarınız hatta usta ve süslü laflar eden eğitimli pazarlamacınız yoktur. Bu durumda rekabet edebilmek için kaliteden ve güler yüzünüzden asla taviz vermeyin ve talebi arttırmak için farklı olmanız gerekli, müşterilerinizin sıkıntılarını, ne istediklerini öğrenin ve bunun için pazar araştırması yapın gerisinin çorap söküğü gibi geleceğini ve bol kazançların olduğunu göreceksiniz?
         İçinde bulunduğumuz dünya düzeninde ülkem adına bizden uyarması!!! bir sonraki yazımda görüşmek ümidiyle esenlikler dilerim…
                                                            

               Necip AYDIN
                                                                    [email protected]