Bu aralar internette öğrencilerin KYK borçları ile ilgili haberler çok dolaşıyor. Hani diyorlar ya, öğrencinin 10 bin liralık borcu 25 bin oldu. Şirketlerin vergi borcunu sileceğinize, öğrencilerin KYK borcunu silin. İşte bugünkü konumuz tam da bu.

Baştan şunu söyleyeyim, bu iktidar bu borçları silmez. İyisi mi genç arkadaşlar nerden, nasıl bulursanız bulun şu KYK borçlarınızı usul, usul edebinizle ödeyin. Zira bu iktidarın çok daha önemli işleri var.

Hemen size hepsi olmasa da birkaç örnek vereyim: son 10 yılda Cengiz İnşaat’a 30, Kolin firmasına 36, Makyol’a 24, Kalyon’a 19, Limak’a 19 kez vergi indirimi yapmış iktidarımız.

Örnek çok ama ben size içlerinden birine tanınan ayrıcalıklardan bahsedeceğim.

Bu iktidar, Cengiz İnşaat’ın 2005-2009 yıllarına ait 424,4 milyon (trilyon) TL’lik vergi cezasını sildi. Yetmedi, Cengiz’in Mardin Mazıdağı’nda kurduğu entegre gübre tesisi için 10 yılda 250 milyon (trilyon) TL faiz desteği ve vergi muafiyeti verildi. Yetmedi, ADIYAMAN’DAKİ tesisi için 72 milyon (trilyon) teşvik verildi. Yetmedi, Rize’deki Ricosta Oteli için 49,6 milyon (trilyon) teşvik sağlandı. Yetmedi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile şirketin Samsun’da hayata geçireceği gübre üretimi için yaptığı projeye, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisna ve iadesi, vergi indirimi, (oranı %100) azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl süreli SGK işveren primi desteği, 10 yıl süreli gelir vergisi stopaj desteği, azami 20 milyon (trilyon) tutarında ve 5 yıl süreli nitelikli personel desteği, 75 milyon (trilyon) TL ile sınırlı 10 yıla kadar enerji tüketim harcamalarının yüzde 50 oranında enerji desteği ve yatırım yeri tahsisi teşvikleri sağlanacak.

Tabi bunlar şimdilik bilinenler, daha neler var zamanla ortaya çıkacak. Ama ben burada Mardin, Mazıdağı’ndaki tesis için bir parantez açmak istiyorum.

Devlete ait olan buradaki tesis 2014 yılında Cengiz Holding’e devrediliyor. İktidar Cengiz Holding’e olanaklar sunup güneş paneli kurulumu yaptırarak enerjiyi bedava üretme imkânı sağlıyor. Ayrıca burası ham maddeleri aynı yerde üretilen özelliği ile Türkiye’de tek Dünya da ise sayılı tesislerden. Üretim maliyeti düşük olmasına rağmen burada üretilen DAP gübresi son yıllarda zam rekoru kırıyor.

Şimdi anladınız mı üniversite mezunu genç adamlar, iktidar sizin borcunuzu silmez, iktidarın çok daha önemli işleri var.

Gübre için ağlaşan çiftçilere gelince, neyse…………………………………..

ASIM ÖCAL

10-10-2021