Besni Üzümü’nün özelliği, besleyici değeri ve farklılığı, Besni sınırları içindeki toprak ekolojik özelliklerinden (toprağın mineral yapısı), kaynaklanmaktadır. Besni ve Gölbaşı dışında Adıyaman’ın diğer ilçelerinden ve Türkiye sınırları içinde başka yerler yetişmeyen bir üzümdür.

Besni Üzümü, Türkiye’nin her tarafında, büyük ve küçük marketlerde, bakkallarda, kuruyemişçilerde, “Besni Üzümü” adıyla tezgahlarda yer almaktadır. Almanya, İngiltere başta olmak üzere Batı Avrupa’da da tanınan, marketlerde tezgahlarda Besni Üzümü adıyla yer alan bir üzümdür. Yani Besni üzümü, dünyada Besni üzümü olarak tanınmakta ve bilinmektedir.

AKP Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk Besni üzümünü adını tescil ettirmek, patent almak ve markalaştırmak için, Besni Belediyesi adına Türk Patent Enstitüsü Müdürlüğüne başvurur.

AKP Adıyaman Milletvekillerinden patentin alınması için yardım ister.

AKP Adıyaman Milletvekili, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Salih Fırat ve İbrahim Öztürk, 24.12.2015 tarihinde Türk Patent Enstitüsü Müdürünü ziyaret ederler.

Türk Patent Enstitüsü Başkanı ve bürokratlarının katıldığı bir toplantı yapılır.

Görüşme sonrası açıklama yapan TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Besni Üzümü” nün patentinin ve tüm haklarının ilimize ve hemşerilerimize kazandırılması için çok faydalı bir çalışma icra ettik. Besni üzümü hem Adıyaman’ın hem de ilçemiz Besni’nin tanıtılması noktasında büyük katkı sağlayacak olan bir marka değerimizdir. Aynı zamanda memleketimizin sahip olduğu ve hemşerilerimize katma değer sağlayan bu güzel ürünün, gelecek nesillerimize tam anlamıyla bir Adıyaman mirası olarak aktarılacak olması hepimize gurur verecektir. Hem ekonomik hem de reklam anlamında bize büyük mutluluk veren bu gelişmenin şimdiden tüm hemşerilerime hayırlara vesile olmasını dilerim” der.

Ziyaret ve Ahmet Aydın’ının açıklaması “BESNİ ÜZÜMÜ PATENT PEŞİNDE. ADIYAMAN'IN BESNİ İLÇESİNİN ÜZÜMÜ MARKALAŞIYOR” başlığıyla Hürriyet Gazetesinde haber olarak yer alır. (IHA- Hürriyet Gazetesi-24.12.2015)

Ancak Türk Patent Enstitüsü Müdürlüğü, 08.06.2018 tarihinde Besni Üzümüne “Adıyaman Besni Üzümüadı altında patent verir. Adıyaman Besni Üzümü adıyla tescil edilir.

                                         Türk Patent Enstitüsünü

                                          No: 357 – Menşe Adı

                                       ADIYAMAN BESNİ ÜZÜMÜ

                                              Tescil Ettiren

                                         BESNİ BELEDİYESİ

Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 08.06.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 08.06.2018 tarihinde tescil edilmiştir.

Tescil No: 357

Tescil Tarihi: 08.06.2018

Başvuru No: C2017/123

Başvuru Tarihi: 18.08.2017

Coğrafi İşaretin Adı: Adıyaman Besni Üzümü

Ürün / Ürün Grubu: Üzüm/İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe adı

Tescil Ettiren: Besni Belediyesi

Coğrafi Sınırı: Adıyaman ili Besni ilçesinin Suvarlı, Çorak, Karalar,

Yayıklı, Sarıyaprak, Pınarbaşı, Beşkoz, Burunçayır, Oyalı köyleri

Kullanım Biçimi: Adıyaman Besni Üzümü coğrafi işaretini taşıyan ve örneği aşağıda verilen etiket, ürün ambalajında kullanılır.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Adıyaman Besni Üzümü, çekirdekli kurutmalık bir üzüm olup Besni üzüm çeşidinden elde edilir.

Besni Üzümü patenti almak için yapılan müracaatın, Adıyaman Besni Üzümü adına dönüştürülmesini, patentin Adıyaman Besni Üzümü adıyla tescil edilmesi, yapılan değişikliğin AKP Adıyaman Milletvekili, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’ın müdahalesi olmadan yapılması, Türk Patent Enstitüsü Müdürü’nün, Ahmet Aydın’a bilgi vermeden değişikliğin yapılmış olması mümkün değildir.

21 Haziran 2018 tarihinde AKP Besni İlçe Başkanı Mustafa Çığdem ‘le birlikte Besni Güncel Gazetesi’nin ziyaret eden Ahmet Aydın yaptığı açıklamada " "Sorun gazeteniz aracılığı ile tarafıma bildirildikten sonra Türk Patent ve Marka Kurumu başkanı Prof. Dr. Habip Asan ile bizzat görüşerek durumu izah ettik. Kendileri de sorunun çözümü ile ilgili yaptığı açıklamada; 'ADIYAMAN BESNİ ÜZÜMÜ' coğra işaret tescilinin 'BESNİ ÜZÜMÜ' olarak değiştirilmesi için değişiklik formunun doldurularak tarafımıza gönderilmesi gerekmekte. Bu talep sonrası değişiklik işlemi Resmi Bültenimizde ilan edilerek 3 aylık süre sonunda sicilimizde değişiklik gerçekleşecektir' dedi. Bu değişikliğin ardından zaten marka olan Besni Üzümü gerçek ismi ile tescil edilmiş olacak. Besni'mize hayırlı olsun" dedi. (Besni Güncel Gazetesi-21 Haziran 2018)

Besni Üzümü adıyla paten almak için yapılan müracaatın, Adıyaman Besni Üzümü adıyla paten verilmesi ve tescil edilmesi üzerine Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, Besni Belediyesi adına Türk Patent Enstitüsü Müdürlüğü’ne itiraz eder. Patentin ve tescilin Besni Üzümü olarak değiştirilmesini ister. Fakat Ahmet Aydın verdiği sözünü tutmaz. Patentin ve tescilin değiştirilmesine, yardımcı olmaz. Besni Belediyesinin itirazına ret cevabı verilir. Besni Üzümünün patenti ve tescili, Adıyaman Besni Üzümü olarak kesinleşir.

Besni’yi Adıyaman siyasetinin dışında tutmak, Besni’yi siyasette etkisiz elaman yapan Ahmet Aydın, bununla yetinmedi. Besni Üzümünü de Adıyaman üzümü yaptırdı.