Çocuğumuz büyürken ona mahremiyetle ilgili eğitim de ihmal edilmemelidir. Bu eğitim elzemdir ve çocuğun hayatının her safhasında etkili olacak bir temel eğitimdir. Hayâ duygusu küçük yaştan itibaren ailesi tarafından verilmelidir. Çocuğunuz okul çağına gelinceye kadar bu konuda yaşına uygun davranışlar kazanmış olmalıdır.

Çocuk okula başladığında akranları ve büyükleriyle iletişimleri artacaktır. Evden uzak olan okul ortamında çocuklar başkalarının kendilerine dokunmalarına izin verilmemesi gerektiğini bilmelidir.

5-7 yaşındaki çocuklar cinsiyetlerinin farkındadırlar ve bu konuda meraklı olabilirler. Hatta ileri giderek cinsel organlarını birbirlerine gösterici oyunlar oynayabilirler. Bu konuda okul çalışanlarının, öğretmen ve yöneticilerin dikkatli davranmaları gerekir. Tuvalet ve soyunma odalarında meraklarını gidermek için arkadaşlarının mahrem yerlerine bakmak isteyebilirler. Mahremiyet eğitimini istenen şekilde almış olan çocuklar bu davranışlarda bulunmazlar. Bu konularda da çocuklar bilinçlendirilmelidir.

7-9 yaşlarında çocukların kişilikleri gelişmektedir. Bu nedenle bu yaştaki çocuklar karşı cinsle olan farklılıklarının bilincindedirler. Ancak bu konularla ilgili olarak bazı şeyleri merak eder, bilmek isterler. Ailesi tarafından uygun bir dille doğru bilgi edinmedikleri zaman internet veya yakın arkadaşlarından yanlış ve tehlikeli bilgi alabilirler.

Bu yaşlarda mutlaka yalnız başlarına banyo yapmalı, banyo esnasında onun mahremiyetine saygı gösterilmeli, banyoda iken rahatsız edilmemelidir. Aile çocuklara tek başına soyunup giyinebilecekleri alanlar temin etmeli, soyunup giyinirken rahatsız edilmemeli, izlenmemelidir. Çocuklar da diğer aile fertlerini izlememelidir. Çocukların mahremiyetine saygı göstermeli ve bu konuda örnek davranışlar göstermelidir. Çocukların odalarına girerken kapı çalınarak izin istenmeli ve aynı davranış onlara kazandırılmalıdır. Çocuklar da sizin yatak odalarınıza izinsiz girmemelidir.

Aynı saygıyı ebeveynler olarak da çocuklardan beklememiz gerekmektedir. Karşılıklı olarak kapılar çalınarak ve izin isteyerek odalara girilmelidir. Banyolar tek başlarına yapılmalıdır. Giyinip soyunurken kimse kimseyi izlememelidir.

Ey iman edenler! Ellerinizin altında bulunanlar ve sizden henüz bulûğ çağına ermemiş olanlar, günde üç defa; sabah namazından önce, öğleyin elbiselerinizi çıkardığınız vakit ve yatsı namazından sonra (yanınıza girecekleri zaman) sizden izin istesinler. Bu üç vakit sizin soyunup dökündüğünüz vakitlerdir. Bu vakitlerin dışında (izinsiz girme konusunda) ne size, ne onlara bir günah vardır. Birbirinizin yanına girip çıkabilirsiniz. Allah, ayetlerini size işte böylece açıklar. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. Nur Suresi, Ayet 58

Çocuklara mahremiyet eğitimi verilirken, bedenlerinin kendilerine ait ve dokunulmaz olduğu, hiç kimsenin onun bedenine dokunamayacağı konusunda bilinçlendirilmelidir. Bu bilinci vermek için dört yaşından itibaren onlara dokunurken kendilerinden izin istenmeli, böylece büyüdükçe bedenine başkalarının dokunamayacağı bilinci verilmelidir. Bu bilinç verildikten sonra izinsiz dokunuşlar onu rahatsız edecek ve çocuk kendisini savunmaya çalışacaktır.

Yine dört yaşından itibaren çocukların mahrem yerlerine, özel bölgelerine dokunmamalı, dokunulduğunda rahatsızlık duygusu kazandırılmalıdır. Kendilerini korumaları ve tehlikelerden kaçabilme becerilerinin kazandırılması bakımından evde saklambaç oynamak ve ebelemek gibi oyunlar bu konuda beceri kazandıracaktır. Böylece çocuklara mahremiyet eğitimi verilirken kendisini koruma ve sakınma refleksi geliştirilmiş olur.

Yine dört yaşından itibaren çocuklar aile ortamında ve diğer sosyal ortamlarda, çıplak veya yarı çıplak dolaşmamalıdırlar. Mahrem yerlerde kendi başlarına soyunup giyinmelidirler. Aile bireyleri de bu konuda aynı hassasiyeti göstermeli, çocuklarına örnek olmalıdırlar.

Aynı yaştan itibaren, tuvalet ve banyoda ihtiyaçlarını görürken ve banyo yaparken yalnız olmalıdırlar. Ancak hala tek başına banyo yapma becerisi kazanamamışsa bu beceriyi kazanıncaya kadar annesi çocuğuna mayo giydirerek ona yardım edebilir. Annenin de bu sırada giyimine dikkat etmesi gerekmektedir.

Çocuğun başkalarını banyo yaparken veya tuvalette izlemesinin yanlış olduğu kavratılmalı ve bu bilinç verilmelidir. Aile bu konuda hassa davrandığı takdirde çocuğun bu hususları çok kolay benimsediği görülecektir.