Çocuk eğitiminde annenin olduğu kadar babanın da sorumlulukları ve görevleri bulunmaktadır ve çok önemlidir. Çocuk dünyaya geldiğinde onun temel ihtiyaçları anne tarafından karşılandığı için ilk birkaç yıl babanın rolü anneninkine oranla daha da kısıtlıdır. Ancak anne çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılarken babanın destekleyici tutumları anne ve çocuk için son derece önemlidir. Anne bebeği ile ilgilenirken baba da çocuğun bakımında, durumuna uygun bir şekilde aktif rol almalı ve annenin rahat bir şekilde bebeğine bakması için kolaylıklar sağlayarak eşine destek olmalıdır. Çünkü babanın anneye yardımı anneyi fiziksel ve duygusal olarak rahatlatacaktır.

Babaların çocuklarla ilgilenmeleri onların zihin ve duygu bakımından gelişimleri ve sağlam bir kişilik kazanmalarında etkili olacağı bilinmektedir. Çocuğun baba ile iletişimi, büyümesi ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Çocuğun hayatında, ilk erkek model olması bakımından, babaya çok görevler düşmektedir.

Kız çocukları annelerini rol model alırken erkek çocuklar babalarına özenir ve onu taklit etmeye çalışırlar. Ancak babalar kız çocuklarıyla da aynı oranda zaman geçirmelidirler. Kız ve erkek çocukların yetiştirilmesi ve eğitimleri ile ilgili farklı yaklaşımlarda bulunmamalıdırlar. Kurallar ve aile içi disiplin açısından da eşit davranmalı, kız veya erkek çocuğa farklı davranmamalıdırlar.

Günümüzde baba kavramı ve babanın sorumlulukları ile geçmişteki baba profili arasında oldukça farklılıklar meydana gelmiştir. Modern zamanlarda baba, çocuk gelişimi, bakımı ve eğitimi konusunda daha aktif haldedir. Bunda hem eğitim seviyesinin hem de çekirdek aile olmanın etkisi olduğu gibi çocuk sayısının sınırlandırılmasının etkisi büyüktür. Eski sert mizaçlı, sevgilerini ve duygularını ifade etmekten sakınan babaların yerini modern zamanların çocuğu ile oyun oynayan, onunla çocuklaşabilen, şakalaşan babalar almış durumdadır.

Günümüzde ihtiyaçların göreneksel olarak çoğalması sonucu bu ihtiyaçları karşılamak için daha çok çalışmak zorunda kalan babalar, enerjileri bitmiş olarak eve geldiklerinden çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramamakta ve onlarla ilgilenmekte isteksiz davranabilmektedirler. Bu durumu devam ettikçe babalar ve çocuklar birbirlerine yabancılaşmaktadırlar. Böyle olunca da hem annenin rolü ve yükü artmakta hem de çocuk anneye daha çok bağımlı hale gelmektedir. Anne evde kendi rolünü oynadığı gibi babanın rolünü de üstlenmek zorunda kalmaktadır. Hâlbuki babalık, anneye veya başkasına devredilecek kadar basit bir şey değildir.

Ailede çocuk eğitimi ile ilgili olarak verdiğimiz aile seminerlerine babalardan daha çok annelerin katıldığını ve bu oranın %95 civarında olduğunu bizzat müşahede etmiştik.

 Babalar şunu unutmamalıdırlar ki; çocukların ahlaki ve dinî gelişimi, kişiliklerinin oluşması, disiplinli bir hayat anlayışı, değerler eğitiminin verilmesi, çocuğun özgüven kazanması, sorumluluğunun bilincine varması ve aidiyet duygusu kazanması bakımından babanın sorumlulukları büyüktür. Babası ile sağlam ve sağlıklı ilişkisi olan çocukların bu konularda daha başarılı ve özgüven sahibi oldukları tecrübe ile sabittir.

Çocuklarıyla yeterince ilgilenemeyen bazı babalar kendilerini rahatlatmak için çocuklarına hediyeler alır, her istediklerini yerine getirmeye çalışırlar. Hâlbuki çocuklar için babaların aldıkları değil, varlıkları önemlidir.  

Çocuklar babalarını eve para getiren, evin direği, devamlı olarak emirler veren, tehdit eden bir baba olarak değil, bir arkadaş, sırdaş, sığınabilecek bir liman olarak görmelidirler. Bunun için de çocuklara zaman ayırmak ona güven vermek,  iyi bir iletişim kurmak, korkutmadan, tehdit etmeden onu dinlemek, anlamak, düşüncelerini onunla paylaşmak, onun yanında olduğunu hissettirmek babanın görevlerindendir.

Her toplumda suça bulaşan çocukların çok büyük bir bölümünün babasız büyüyen ve bozulmuş ailelerin çocukları olduğu bilinen bir gerçektir.

Bir babanın en mutlu olduğu anlardan biri de eve gelip kapıyı çaldığında çocuğunun koşup kapıyı açarak babasının boynuna sarılmasıdır.

Babalarla ilgili aşağıdaki sözler babanın önemini ne kadar da güzel ifade etmektedirler:

 Bir baba yerine göre yüz öğretmene bedeldir.

 Babasız evlerde akşam erken olur.

 Baba cennetin orta kapısıdır. (Hz. Muhammed SAS)

 Babanın faziletleri, çocukların servetidir.

 Bir baba yüz evlada bakar da, yüz evlat bir babaya bakamaz.

 Babalar oğullarının ilk kahramanı, kızların ise ilk aşkıdır.

 Bir babanın kızına sadece sesiyle bile verdiği huzur ömre bedel.

 Baba çınar ağacı gibidir. Meyvesi olmasa bile onun gölgesi yeter.

 Babanın duası, hiç bir engelle karşılaşmadan, Allah’ın huzuruna çıkar.

 Çocukluk çağında baba korumasından daha güçlü bir ihtiyaç düşünülemez.

 Bir baba, kendi mutluluğundan çok, çocuklarının mutluluğu ile mutlu olur.

 Artık yürümeyi öğrendim. Fakat hala düşmekten korkuyorum. Ellerimi bırakma baba!

 Bana yaptığın dünyadaki en büyük iyilik bana dünyanın en iyi örneği olmandır.