SÖZLÜK anlamı duyumsanan bir acı. Üzüntü, yakınmak, sızlanmak vb. olarak tanımlanmaktadır. Ağlama eylemi kendisini ifade eden bir kelime olduğu için kişi üzgün ya da mutlu olduğu için ağlasa da gözyaşı hep aynıdır.

***

Umarım üzgün ya da hasta olduğum için ağlamam. Dünyada yaşam hiç de kolay değil. Ne zaman hastanenin acil servisine ya da cenaze evine gidecek olsam, düşüncelerimin aceleci ve kibirli olduğunu fark ediyorum. Daha önce hiç bulunmadığımız yerlerde, kim bilir daha kaç ağlayan vardır.

***

Ağlamak! Ailemizde, Okullarda, iş yerlerinde, komşularımızda, mahallelerimizde, şehirlerde, insan olanın bulunabildiği her yerde bize en yakın komşumuzdur. Ağlayarak doğduğumuzu ispatlamak için şimdi bile ağlayarak büyüyor; Ölünce de ağlatarak ölüyoruz.

***

Hayatımıza giren bir hüznün değişeceğini umarak ağlamak, ağlasan da bir şey değişmiyor ki, bu yüzden bazen gözyaşlarını içine akıtıyor insan. Bir sokak lambasına tutunmak, sizi anlayan birine sarılmak, sıcak bir eli tutmak, tutunmak en güzel tesellidir.

***

Ağlamak içimizdeki endişelerden uzaklaştırır. Ağladıktan sonra ferahlar, içimizdeki kargaşayı akışına bırakır ve dikkatimizi zihinden uzaklaştırıp, fiziksel olana odaklarız.

***

Zor zamanlardan geçen ve ıstırap çeken insanların, hüsrana direnmek, sabır aşılamak ve ruhumuzdaki ümitsizliği atmak için kim gülümsemenin tadını çıkartmak istemez. Sözlü mizahlarla duygularını alevlendiren insanları kim hatırlamaz ki.

***

Sadakatin insanlığın asil bir özelliği olduğunu ve samimiyetin insan yaşamında olması halinde hüznün yarasını iyileştiren tek merhem olduğunu bilmek ne kadar da güzel.

***

Ağlamak ve gülümseme hayatın doğasıdır. Geniş bir yaşam bilgisinin kanıtıdır. İnsan ne kadar tecrübeli olursa olsun dünyamızın trajedi üzerine kurulu imtihan dünyası olduğu anlaşılır.

***

Her şey elimizden kaçar, kaybolur, çiçekler ve tatlı yüzler solar, güzel yüzler kırışır, her şeyin bir son durağı vardır. O vakit gülümseme hayatın ve dayanıklılığın kanıtıdır.

***

Onun için yüzünüzden gülümseme, hayatınızdan neşe eksik olmasın. Yolunuz sevgiye ve iyiliğe çıksın.

Esenlikler dilerim.